Csevicék

2023.09.06. 13:55

Hiányzik a büdösvíz a derecskeieknek

Egy új turisztikai fejlesztésnek köszönhetően Mátraderecskén befedik, biztonságosabbá teszik a helyiek által kedvelt büdös víz vételi helyét. Forgó Gábor polgármester pár napos türelmet kér a lakosságtól, amíg újra megmeríthetik edényeiket. Sok mátrai faluban csak a saját forrásvizüket isszák az emberek. Esküsznek gyógyító hatásukra.

Barta Katalin

Mátraderecskén méltó helyet kap a büdös-víz vételi helye. Forgó Gábor türelmet erre a hétre kér a lakosságtól

Forrás: Forgó Gábor/Facebook

Észak-Heves Mátraderecskén jól haladnak az új turisztikai fejlesztés falura eső elemeinek kivitelezésével. Már elkészültek Kürti-híd szerkezetének felújításával, amelyet október 22-én avatnak fel, és hamarosan a kedvelt helyi büdös vizükből is jobb körülmények között meríthetnek. Forgó Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy régi álma valósult meg helyieknek azzal, hogy a helyben fakadó büdös vízhez kulturált és biztonságos körülmények között juthatnak hozzá.   

Mivel a derecskei emberek ivóvízként jobbára csak saját vizüket isszák, nem csoda, hogy alig tudják kivárni azt a pár napot, amíg nélkülözniük kell azt. A falu vezetője most arra hívta fel a figyelmet, hogy jövő hétfőig a kút nem használható. Ezt tiltó táblával is jelezték, ám valaki ezt figyelmen kívül hagyta, s a frissen betonozott lépcsőt tönkretette. - Közös kincsünk, óvjuk! - írta közösségi oldalán Forgó Gábor.

Az önkormányzat egyébként két éve vizsgáltatta be a népszerű, a helyiek között csak büdös víznek nevezett, természetes forrásvizüket. A laboratóriumi eredményekből kiderült, hogy a víz egészséges, és biztonsággal fogyasztható. A mért értékeket azóta nyilvánossá tették, bármikor megtekinthető a polgármesteri hivatalban. Mivel a víz az eredmények alapján kiváló minőségű, arra biztatnak mindenkit, fogyassza bátran, de várjon türelemmel néhány napot, s azután nyugodtan használhatja az új forrásházat. A másik létesítmény, a Kürti-híd is elkészült, de még nincs átadva, tehát az sem nem használható! Október 22-én tervezik a hivatalos átadást. 

A faluban több forrás is található, melynek vizét az ott élő emberek a múltban és a jelenben is használták mindennapi fogyasztásra. Az utóbbi években, évtizedekben oly mértékűvé vált a környezetszennyezés, hogy az önkormányzat néhány éve hivatalosan is bevizsgáltatta a feltörő források minőségét. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. központi laborjában két forrás és egy kút vizét ellenőrizték. Megállapították, hogy a Kanázsvár 20. szám alatti – a helyiek által csak „büdösvízként” ismert – kútból származó víz egészséggel iható.

A szomszédos Mátraballán is ragaszkodnak saját vizükhöz. Itt pár éve nagy riadalmat keltett, hogy a vasútállomás melletti kút meghibásodott, így átmenetileg nem tudtak onnan ivóvizet vételezni a helyiek. Szerencsére a gond gyorsan megoldódott. Amíg megjavították a régi kutat, ideiglenesen új csapból meríthettek az itt élők. A kút környékén mindig sokan várakoznak, hogy megtöltsék palackjaikat.

A ballaiak állítják, nagyon jó a gyomornak, magas a vastartalma, és sokkal egészségesebb, mint a sima csapvíz, vagy a műanyag flakonos, boltban kapható vizek.

– Bár hivatalosan se a ballai, se a derecskei víz nincs gyógyvízzé minősítve, de az itteni lakosok a saját tapasztalataikra hagyatkoznak. ­Apáik, anyáik is ezt itták, és az utódok is ragaszkodnak hozzá - mondta Pádárné Gyuricza Henrietta, a község polgármestere. Mátraballán az idősebbek úgy emlékeznek, hogy a múlt század harmincas éveiben fedezték fel az itteni forrásvizet, s annak jótékony hatását. Azóta generációról generációra öröklődik az „állomási vízhez” való ragaszkodás.

Ha már az észak-hevesi térségben kalandozunk a természetadta vízkincset pásztázva, aligha kell reklámozni a bükkszéki Salvust, amelyre több mint nyolcvan évvel ezelőtt bukkantak, a hazai iparszerű kőolajtermelés kezdetekor. A minősített gyógyvízre épült a népszerű termálfürdő, amely számos mozgásszervi, nőgyógyászati panasz esetén hatásos, palackozott formában pedig elsősorban savmentesítő hatása miatt használják az emberek. A Salvus víz képes a reflux tünetmentesítésére, és a bél- és gyomorproblémákból fakadó tünetek enyhítésére. Az ízéhez szokni kell, elsőre nem túl kellemes, de aki kipróbálta, nem mond le róla. Olcsóbb, mint a drága savlekötő tabletták. A légúti megbetegedéseknél is csodát tehet, sok óvodában, fürdőben ezzel inhalálnak.  

Szagosak, az ízük is fura, de a hatásuk csodás
A Parádi kénes csevicét is rengetegen használják ivókúraként. E gyógyvizet több mint kétszáz éve alkalmazzák különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. Elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok hatásos gyógymódja. A fent említett gyógyvizektől sokan hátrahőkölnek, amikor először ízlelik, szagolják azokat. Nehezen veszi rá magát az ember, hogy rendszeresen fogyassza ezeket, de hosszú távon megéri. Szakemberek állítják, tele vannak ásványi anyagokkal, amik nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ilyen Parádóhuta neves gyógyvize is, amely a Klarissza-forrásból fakad. A település délkeleti végében, az erdő szélén bújik meg. Szénsavtartalma jóvoltából gyorsítja a vérkeringést, vastartalma miatt pedig a vérképzésben van jelentősége. A forrást Károlyi Mihály a nagymamájáról, gróf Kornis Clarisse-ről nevezte el. A nap bizonyos időszakaiban a gyengén folydogáló vasas-savanyú vízért a mai napig sorba kell állni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában