Döntés

2023.09.22. 09:32

Kiköltöztették az ukrán menekülteket a gyöngyösi kollégiumból

Éjszakánként régóta csoportos ordítozással, szemeteléssel zavarták a lakótelepen élők nyugalmát.

Szabó István

Visszatérhet a nyugalom a Dombi városrész lakótelepére

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A rendelkezésemre álló információk alapján szeretnék tájékoztatást adni az érintett lakosságnak, hogy az itt elszállásolt ukrán menekültek elhagyják, elhagyták a kollégiumot végleg – adta hírül szerdán Besze Andrea, Gyöngyös Dombi városrészének önkormányzati képviselője a közösségi oldalán.

– Remélem, hogy a kollégiumot felújítják, és a rendeltetésének megfelelő működést lehet majd benne biztosítani, azaz a gyerekek, tanulók lakhatását szolgálhatja! – tette hozzá a képviselő.

Besze Andrea arról is tájékoztatott, hogy 2022. szeptember elején aláírásgyűjtéssel próbált segíteni a Dombi városrész lakosságának az ukrán menekültek viselkedéséből adódó folyamatos problémák megoldásában, akiket a Belügyminisztérium a József Attila Szakközépiskola Kollégiumában szállásolt el.

Mint közölte, folyamatosan kérte a rendőrség és a városrendészet segítségét, amit ezúttal is hálásan köszön.

Besze Andrea az aláírásgyűjtő ívek mellé az alábbi levelet mellékelte Pintér Sándor belügyminiszternek címezve 2022. augusztus 24-én:

"Az ukrán-orosz háború miatt menekülteket szállásol el országosan a kormány, ez alól nem kivétel Gyöngyös sem. Megértjük, hogy Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettsége, hogy védelmet biztosítson az erre rászoruló külföldiek részére, azonban Gyöngyösön egy lakótelepi kollégiumban (József Attila Technikum, Szakképző Iskola Kollégiuma) lettek elszállásolva az ukrán menekültek. A lakosság nagy részében ellenszenv alakult ki a mindennapi viselkedésük miatt, és kérték intézkedésemet ez ügyben.

Mindennapivá váltak a konfliktusok, nem szeretném, hogy valakinek baja essen az miatt, hogy a betelepített menekültek nem képesek ebbe a békés, lakótelepi környezetbe beilleszkedni.

Az alábbi panaszokat kapom írásban napi szinten:
- nem tudnak a lakók pihenni a folyamatos hangoskodásuk miatt az esti-éjszakai órákban
- esténként sokszor ordítozva, csoportosan vonulnak az utcákon
- játszótereken szemetelnek, volt, hogy elvették az ott játszó gyermekek játékát.

A mára már súlyossá vált probléma közvetlen 11 lakótömböt, azaz nagyjából 400 lakót érint, közvetve ennek a többszörösét!

Szeretném kiemelni, hogy 2022. 07. 17-től már nem a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottsághoz, hanem az Egri Szakképzési Centrumhoz tartoznak, tehát nem hatósági határozattal van kijelölve a szállásuk, hanem polgári szerződéssé alakult át. Amíg a katasztrófavédelem volt az illetékes, addig nem volt rájuk sok panasz, napi ellenőrzés és kontroll volt, de ez nagyban megváltozott! A rendőrség, ha volt bejelentés, kivonult, de miután elmentek, volt, hogy újra folytatták a hangoskodást, így a lakók nem sokszor vették igénybe a 112-es hívás lehetőségét.

Arra kérem miniszter urat, hogy állandó rendvédelmi intézkedést tegyen, vagy másik helyszínt jelöljenek ki a részükre, amíg baj nem lesz. A levelemet az aláírásgyűjtő ívekkel szeretném nyomatékosítani.

Kérem, hogy a magyar lakosság érdekeit és nyugalmát tartsák szem előtt, nem elutasítva a menekültek jogait." – zárta a belügyminiszternek írt levelét Besze Andrea.

Portálunk érdeklődésére Besze Andrea csütörtökön elmondta, hogy a több mint 200 aláírással és adatvédelmi nyilatkozatokkal együtt a Belügyminisztériumba elküldött hivatalos levelére választ annak elküldése óta nem kapott a minisztertől.

– Szerdán a Gyöngyösi Rendőrkapitányság egyik munkatársa felhívott telefonon, és arról tájékoztatott, hogy az ukrán menekültek kiköltöztek a kollégiumból. Rákérdeztem, hogy véglegesen tették-e ezt, és igen volt rá a válasz. Remélem, mielőtt a diákok visszaköltöznének a kollégiumba, a Belügyminisztérium felújítja azt, mert a menekültek igencsak lelakták – közölte Besze Andrea.

képaláírás: Visszatérhet a nyugalom a Dombi városrész lakótelepére Forrás: Czímer Tamás  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában