Csapatmunka

2023.09.13. 19:51

Szegedi győzelem a víziközműves versenyen + fotók

Sok új egyéni feladattal találkoztak, s önállóan is jól szerepeltek, de a csapatmunka hozta meg a sikert a szegedi vízműveseknek.

Tóth Balázs

A verseny díjazottjai

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megy

Véget ért a két napos Országos Víziközmű Szerelőverseny, amelynek idén Eger adott otthont. A szerda déli eredményhirdetésen V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára a víz fontosságáról beszélt. Szerinte ha nincs víz, nincs civilizáció sem, de ez ma fordítva is igaz, civilizáció nélkül nincs tiszta ivóvíz. A civilizáció jelenti a felelős állampolgári viselkedést, az összetett, modern társadalmat annak felhalmozott elméleti és gyakorlati tudásával, innovációjával, társadalmi, szakmai szerveződésekkel. Ennek fontos szegmense vonult föl Egerben, a szakma legjobbjai mérették meg magukat huszadik alkalommal. Ez a nagy érdeklődéssel kísért verseny a szakma legrangosabb eseménye, s V. Németh Zsolt szerint jelentősége túlmutat a szakmai berkeken, hiszen az ivóvíz stratégiai kérdés, a területen dolgozók szerepe kiemelten fontos. Felkészültségük, elhivatottságuk a záloga a biztonságos vízellátásnak és a szennyvíz tisztításának. Az e területen dolgozó 20 ezer ember munkája nélkül az ország jövője kerülne veszélybe. Mint mondta, a bemutatkozásukat olvasva tiszteletre méltó szakmai színvonalat, színes, életre való gárdáról kapott képet. Ezt meg is erősítették a napokban, jó érzés tudni, hogy bár itt vetélkedtek, hétköznapokon ugyanazért a célért dolgoznak vállvetve. Az államtitkár örömtelinek tartja, hogy nem külső nyomásra fejlesztik tudásukat, hanem önmagukra való igényességből, szakmai elhivatottságból. Aki kinyitja otthon a csapot, hálával gondolhat rájuk.

V. Németh Zsolt beszédében kifejtette, a civilizációnk nem dőlhet hátra vízügyben. Értékes kincs, jövőnk alapja, miközben hamarosan a megfelelő mennyiségben és minőségben való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát. Kiemelte, ezért fognak majd kiemelt figyelmet fordítani az ágazatra a következő években. Ma már az ország szinte minden háztartásában van ivóvíz, 80 százalék feletti a szennyvízhálózatra kötött otthonok aránya. Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, a nem megfelelő minőségű ivóvízzel ellátott településeké háromszáz felettiről 11-re csökkent. Van teendő, a célok elérésében számítanak a szakemberekre, akik napi 24 órában gondozzák a vizet, s mindent megtesznek, hogy megoldott legyen a biztonságos ellátás, a szennyvízkezelés. Az államtitkár gratulált az eredményekhez, s ígérte: azon lesz, hogy a díjak mellé megkapják a megérdemelt elismerést, megbecsülést is.

Az eredményhirdetésen számos különdíjat átadtak, majd az egyéni helyezetteket köszöntötték. Az egyéni versenyt Vincze Tibor (Kavíz, Kaposvár) nyerte a két szegedi vízműves, Butty Zsolt és Papp Tibor előtt. Csapatban a Szegedi Vízmű végzett az élen, megelőzve a paksi Mezőföldvíz és a Kavíz gárdáit.

A szegedi vízművesek, Papp Tibor, Butty Zsolt és Korom Ferenc elmondták, nagyon színvonalas volt az egri verseny, az egyéni feladatok teljesen újak voltak az eddigiekhez képest. A csapatfeladatok olyan munkák voltak, amelyet a hétköznapokon is csinálnak, de most nem a föld alatt, hanem szabadon dolgozhattak és nem lettek nyakig sarasak. Szokatlan volt, hogy most az elméleti feladatoknál szétszedték a csapatot. Mint mondták, olajozottan működött minden, már 5-6 éve együtt versenyeznek, 2019-ben nyertek is. Elárulták, Szegeden ugyanazokkal a problémákkal találkoznak nap mint nap, mint szerte az országban a kollégáik, bekötéseken, gerincvezetékeken, tűzcsapokon dolgoznak, megoldják a régi, elavult hálózatok hibáit. Ők is érzik, hogy hiány van szakemberből, kevés fiatal vállalja a szabad ég alatti munkát, s mindent, ami ezzel jár, talán anyagilag lehetne motiválni őket, hogy ezt a szakmát válasszák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában