Közgyűlés

2023.10.26. 08:56

Idén új látványelemekkel bővülhet az Eger Advent és új fesztivál lehet szilveszterkor

Októberi ülését tartotta csütörtökön az egri közgyűlés. Vitás előterjesztések is voltak.

Szabadi Martina Laura

20.58

Az akkumulátorgyár-előterjesztést is tárgyalták, amelyet Minczér Gábor sürgősségileg terjesztett be.

– Nem sok értelme van döntést hozni arról, hogy népszavazást kell tartani. Szerintem eleve az, hogy beszélgetünk róla, azt a látszatot kelti, hogy van ilyen terv, pedig nincs – mondta dr. Csetneki Attila. Hozzátette, kiemelt jelentőségű beruházások esetében nem lehet népszavazást tartani. A képviselők megszavazták az előterjesztést. 

20.31

A Szalai Közösségi Ház térítésmentes használatba adását is megvitatták. Ezen túl 3 millió forint támogatást is szorgalmaz az előterjesztés, ugyanis létrejött az Összefogás-Fejlődjünk Együtt Alapítvány (továbbiakban ÖFE) a Szala városrészben élő roma tagokkal és közösségfejlesztő szakemberekkel. Az Alapítvány főbb célkitűzései: a Szala városrészben élők közösség-fejlesztése, iskoláskorú gyermekek korrepetálása az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Roma Szakkollégiuma hallgatóinak segítségével, zene és sport-oktatás, idősklub, férfi klub működtetése, a település biztonságáért való tevékenykedés a polgárőrséggel és szívesség szolgálat szervezése.

Mirkóczki Zita érdeklődött arról, hogy mi lesz a korábban támogatott Civil Integrációs Alapítvánnyal.

Dr. Hadnagy József, az ÖFE alapítója és az EKKE Roma Szakkollégiumának munkatársa elmondta, hogy két éve üresen áll az épület. A közösség igénye, hogy a továbbiakban így, ebben a formában dolgozzanak együtt. Más formában több mint 5 éve dolgoznak már a szegregátumban.

Dr. Csetneki Attila azt mondta, ebben a formában jogsértő a 2. határozati javaslat, mivel a Civil Integrációs Alapítványtól nem csoportosíthatják csak úgy át a 3 millió forintot, aláírt támogatási szerződésük van.

– Évek óta az történik, hogy különböző szervezetek rángatják a szakembereket, akik a Szalában dolgoznak. Mikor láttuk itt a Civil Integrációs Alapítványt? – kérdezte Farkas Attila alpolgármester. A képviselők megszavazták a használatba adást. 

19.43

A Gárdonyi Géza Színház és a polgármesteri hivatal tevékenységéről készült Állami Számvevőszék jelentése következett. Mirkóczki Zita szerint érdemes elgondolkodni változtatásokon.

– A minisztériummal kötött támogatási szerződés rossz. Nincs benne inflációkövetés és 5 évre kötöttük. Ütemezni lehet a támogatások összegét, de mivel az állami és önkormányzati támogatások 92 százaléka bér, és ki is van időben fizetve, így felesleges. A maradványok elszámolását is felül lehet vizsgálni. Idén is későn írta alá a polgármester a szerződést, a támogatás még nyáron se érkezett meg, pedig 20 millió forint kamatot jelentett volna. Kérem ezt a jövőben mihamarabb tegye meg. Magas az egy főre jutó állami támogatás, alacsony a nézőszám. Túl sok az üresjárat a színházban, kevés az előadás. Ha nincs elég saját előadás akkor ki kell találni valamit, ami bevonzza nézőket. El kell gondolkodni a színház nonprofittá válásáról, akkor az igazgató dönthet a pénzek felhasználásáról, nem kell az irodára hallgatni – mondta.

– Pápai Ákos az igaztalan vádakért elnézést két Blaskó Balázstól, s arra buzdított mindenki, hogy maga győződjön meg arról, hogy milyen előadások vannak a teátrumban. Szerinte jól fogják magukat érezni – mondta. 

Blaskó Balázs elmondta, a bérletezés már erre az évre most jobb, mint tavaly volt. Közelítenek a pandémia előtti időszakhoz. Idén már 13 előadást játszanak. Felolvasta az ÁSZ jelentés azon részeit, melyek az önkormányzati gyakorlatokban problémát jeleztek, s melyeket portálunkon már részleteztünk.

– Rendkívüli problémák merülnek fel, hiszen jövőre is várható 10 százalék bérminimum-emelkedés, amelyet ki kell fizetni. Az önkormányzat nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta az Állami Számvevőszéket például a költségvetésünk csökkentéséről. A 2023-as költségvetésben a 147 millió forintos saját bevételi irányzat teljesíthetetlen. Nem igaz, hogy a színház nem jelezte, hogy mire kívánja fordítani a maradványösszegeket. Több alkalommal jelezem írásban, hogy szükségünk van  a 100 milliós nagyságrendű összegre  – hangsúlyozta. 

Arról is beszélt, hogy nem kapnak választ a leveleikre időben a hivatal munkatársaitól.  

– Mindenki olvashatta a jelentést. Az én olvasatomban ez az egész árnyaltabb. Egyébként 2021-ről beszélünk, amikor a színház nagyrészt zárva volt. Nem csak a színházat érte elvonás a pandémia alatt, hanem az összes intézményt. 2019-óta ön az egyetlen igazgató, aki folyamatosan ekéz és külső körülményekre mutogat – mondta Mirkóczki Ádám. Hozzátette, szeretné ha befejeződne a panaszáradat, ezért az összes támogatást szeretné átutaltatni a színháznak.  Blaskó Balázs felszólaláson kívül közben azt mondta, kivéreztették a színházat. 

Oroján Sándor szerint az ÁSZ jelentésben egyértelműen az önkormányzatra tett terhelő megállapításokat.

– Egy ÁSZ jelentést olvastunk? – reagált Spisák György aljegyző.  

Mirkóczki Zita ismét felhozta, hogy a többi színházzal összehasonlítva a színház rosszul teljesít. Blaskó Balázs és felesége, Saárossy Kinga bekiabálással jelezték, hogy szerintük ezt az önkormányzat tettei is okozták.

Mirkóczki Ádám javasolta, hogy térjenek vissza erre a következő hónapban, két ember bértömegét is adják át a színháznak, és intézze a saját gazdálkodását.

A képviselők megszavazták az előterjesztésben szereplő intézkedéseket. 

18.51

A vagyonrendeletet módosították, hogy a cégekben történő pályáztatásról a közgyűlés döntsön először és utána vizsgálná a pályázatokat az Evat.  

A Marshall ablakgyár új nyílászáró gyártó üzemet hoz létre a Faiskola utcában. Ehhez kapcsolódóan támogatták a szabályozási terv módosítást a képviselők. 

A védőnői ellátással kapcsolatban Farkas Attila elmondta, szerinte nincs rendben, hogy az önkormányzat fizeti a költségeket miközben feladatot elvették az önkormányzattól. A költségeket korábban október végéig vállalta az önkormányzat. A Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézettel folytatott tárgyalások során abban sikerült megállapodni, hogy az önkormányzatnak továbbiakban nem feladata a takarítás: azt az intézmény kórházi takarítók által megszervezi. A kommunális hulladék elszállítást 2023. november 1. napjától továbbszámlázással fizeti a kórház. A veszélyes hulladék gyűjtését és elszállítását a kórház megszervezi. Az internetszolgáltatást a kórház a jövőben biztosítja a központi szolgáltatón keresztül, vonalas telefonra nincs szükség, valamennyi védőnő részére kórház által biztosított mobiltelefon rendelkezésre áll. Nem szükséges továbbá a vagyontárgyak biztosítása illetve Portás és riasztórendszer fenntartása. 

Földvári Győző elmondta, nem nagyon tudnak mást csinálni, minthogy elfogadják, amit a kórház ajánlott, hiszen mind szeretnék, hogy a védőnők munkája zavartalan legyen. 

16:00 

A napirendi pontok között közmeghallgatást tartottak. Bognár Ignác a Sas út közlekedési problémáit feszegette, szerinte a főútról a lekanyarodás módja értelmetlen, rossz az áteresztő képessége ahogy a malomnál található kereszteződésnek is. Arról is beszélt, hogy a köztéri mosdók állapota nem megfelelő. Arról is beszélt, hogy a kerékáros szervizpontokat rendszeresen rongálják. 

A közmeghallgatás után folytatódott a közgyűlés.

15:00

A szünet után az adventi és szilveszteri programokról beszéltek a képviselők. Császár Zoltán elmondta, habár tudja, hogy van, aki nem kedveli Berényi Tamást az Agria Film Kft ügyvezetőjét, aki az Eger Adventet szervezi, de sok pozitív visszajelzés érkezett. 

Az előterjesztés szerint az idei adventi programsorozat szervezését megkezdte Agria Film Kft., egyeztetve az Egri Kulturális és Művészeti Központtal. Az EKMK az év elején a költségvetésében kapott támogatást az Advent megszervezésére, mely forrás most is rendelkezésre áll, így átcsoportosítható a költségvetésükből. Az Agria Film Kft.  az adventi 5 hetes programsorozatra 34 millió forint működési célú támogatásigényt nyújtott be. 

Ezen felül szeretnék látványelemekkel is vonzóbbá tenni, bővíteni a rendezvényt. A sok éve használt, ezáltal szinte teljesen elhasználódott, elkopott Betlehem helyett új beszerzését és felállítását tervezik, mely költsége nettó 2,5 millió forint. Az új Betlehem tíz éven túl is kiszolgálná Egert az ünnepi időszakban. Több éve ugyanazok a fény-élményelemek adják a díszét a térnek. Idén egy új fényinstallációt vennének, mely fotópontként működne. Egy igazi „egri képeslapot” örökíthetnek meg alatta a fotózkodók. A Kft. mindezekre 11 millió forint felhalmozási célú támogatásigénylést nyújtott be. 

A szilveszteri hétvégén „HÜTTE - Egri Forralt Bor Napok” programok elkülönülnek az adventi napoktól. Cél, hogy a két ünnep között és szilveszterkor Eger ismét a leglátogatottabb város legyen hazánkban. Neves előadók, egri borászatok, tűzijáték színesíti majd a Forralt Bor Napokat. Erre 8 millió működési célú támogatásigényt nyújtott be a cég. Az összesen igényelt 53 millió forint fedezete egyrészt az EKMK működési költségvetéséből kerülne az Agria Filmhez az intézménnyel egyeztetve, másrészt a Márai Központ üzemeltetésére szánt, de fel nem használt dologi kiadásból. 

A képviselők egy része kicsit sokallta a több mint 50 millió forintot, ugyanakkor kiemelték fontosnak tartják a rendezvényt. 

Kovács Cs. Tamás emlékeztette a képviselőket, hogy nem sok idő van már adventig, kérte írják össze a körzetekben mely közösségek szeretnének fát állítani. 

Mirkóczki Zita javasolta, hogy a Szépasszonyvölgyre fektessenek nagyobb hangsúlyt, legyen ott több program illetve látványosság, hogy kivigyék a látogatókat oda is. Beszéltek arról is, hogy idén is terveznek tűzijátékot. A képviselők megszavazták a forrásokat. 

14:00

 – A Helyi Építési Szabályzat abszolút foglalkozik például a zöldfelület mennyiségének szabályozásával. Más kérdés, hogy ezt hogyan lehet betartatni. Nehéz önkormányzatként kikényszeríteni – mondta Vojnits Csaba Ferenc településtervező. Elmondta, hogy korábban már dolgozott Egerben szabályozáson, akkor azzal próbálkoztak, hogy nem a parkolóhelyek számát, hanem annak méretét emelik úgy, hogy egy helyre két autó férjen, de ez nem volt sikeres.  

Azt is elmondta, hogy az elkerülő régi nyomvonalát akkor tudják megszüntetni a HÉSZ-ben, ha megkapják az új nyomvonalat. A képviselők megszavazták a tervezet véleményezését. Portálunk a későbbiekben részletesen is beszámol majd a HÉSZ módosításról.

13:00

A város településtervével kapcsolatban Komlósi Csaba elmondta, a településtervet széleskörű társadalmi egyeztetésre is bocsátják. Az új településterv nagyban meghatározza majd a város életét. Fontos problémaköröket feszeget, a parkolás, a zöldfelületek, külterület és belterület alakulása. Hozzátette, nem feltétlenül szerencsés belterületbe vonásokról dönteni egy csökkenő népességű városban.  

Kacsó János főépítész hozzáteszi, nem kőbe véset lesz a terv, lehet majd módosítani. A véleményezési szakasz lezárásakor minden észrevételre és kérdésre választ fognak adni.

Császár Zoltán elmondta, hogy számra megdöbbentő volt, hogy a Szépasszonyvölgybe vezető Kőkút út eleje és vége belterület, de a közepe külterület.

Dr. Pápai Ákos szerint a terv jelenlegi formájában nem jó, a lakosság nem fogja támogatni és igazából még ők sem, hiszen sok javaslat hiányzik belőle amit ők szeretnének. Minczér Gábor arról beszélt, hogy mivel a kormány meghatározta mennyi parkolóhely tartozzon kötelezően egy lakáshoz, ezért ők nem emelhetik ennek a számát, ami a város parkolási problémáin segítene. 

12:45

Dr. Pócs Alfréd a bankokról szóló vita közben azt javasolta az állampolgároknak, hogy használjanak készpénzt. Szerinte ugyanis az állampolgárokat megfoszthatják jogaiktól, ha bankokban tartják a pénzüket és virtuálisan használják.

Orosz Ibolya elmondta, hogy az egyik bank képviselője itt van és elmondhatná észrevételeit. Mirkóczki Ádám szerint nem fair, hogy a 3 ajánlatevő közül nem mindenkinek van lehetősége beszélni: ezek K&H, az MBH és a Raiffeisen. A képviselők érvénytelenítették a pályázatot és újat írtak ki. 

12:22

Orosz Lászlóné jelezte, hogy szerinte ne volt elegendő idő áttekinteni az ajánlatokat. 

A polgármester elmondta, őt nem érdekli a bankok tulajdonosi köre, de az például számít, hogy hány ATM kerülhet a városba. 

– Az egyik ajánlattevő évi 100 millió forinttal jobb ajánlatot adott – mondta. 

Keresztes Zoltán szerint a fő szempont az kell legyen, hogy mennyi kamatot adnak a bankok. 

Vita alakult ki a szempontrendszerről. Kovács Cs. Tamás javasolta, hogy a következő ülésre dolgozzák ki és hozzák vissza az előterjesztést. 

11:10

A napirend előtti felszólalások 11 órakor értek véget, következet az önkormányzati számla ügye. Juhász Tamás gazdasági irodavezető ismertette, hogy az ajánlattevőket, milyen szempontrendszer szerint pontozzák. A polgármester javasolta, hogy a szenzitív adatok megismerése érdekében tartsanak szünetet.  

A képviselők szünetre mentek.

 

11:05 

Oroján Sándor képviselő a DK akkumulátorgyár elleni aláírásgyűjtéséről azt mondta, hogy nevetséges, illetve szerinte Minczér Gábor előterjesztését is jobban ki kellene dolgozni. 

– Lehet, hogy akkumulátorgyár nem készülődik, de nem baj, ha van egy olyan előterjesztés, ami arról szól, hogy kérdezzük meg róla az egrieket – mondta. 

Dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) arról beszélt napirend előtt, hogy Debrecentől fél kilométerre épül az akkumulátorgyár, sorolta, hogy rengeteg mérgező anyag és sav kell hozzá, ami magzatkárosító hatású. A bátonyterenyei gyárról azt mondta, rögtön a próbaüzemnél baleset történt, s haláleset is amit letagadnak. 

– Rengeteg vizet használ, borzasztó veszélyes, egészségre ártalmas nem ellenőrzött dolgok. Miért jó az Debrecennek, ha jön a sok kínai vendégmunkás? Övék a profit – mondta. 

A polgármester kérte, hogy fejezzék be a gyár-témát, mert annyira komolyan foglalkoznak vele, hogy az fogják hinni, hogy valóban épül egy.  

– Ki kezdte el ezt a híreszelést? Egy kofa a piacon? – érdeklődött Császár Zoltán tanácsnok. 

10:40

Az elektromos roller bérlő hálózattal kapcsolatban Keresztes Zoltán azt mondta, szerint felül kellene vizsgálni a rendszert, sok a széthagyott közlekedési eszköz, nem örülnek ennek a helyiek. Mirkóczki Zita szerint a balesetveszély szempontjából kellene megközelíteni a felülvizsgálatot, mert mindennapos, hogy balesetet szenvednek a felhasználók. Mirkóczki Ádám szerint beszélhetnek a tulajdonossal, hogy csökkentse tovább a sebességet. 

 

10:25

Minczér Gábor napirend előtt a Kemping lakópark közvilágításai problémáiról beszélt. 

– Tárgyaltam az ügyben. A területet a megyei önkormányzat adta el a tulajdonosnak. Az egri önkormányzatnak annyi felelőssége van, hogy ez családi házas övezet volt, mely időközben átalakult társasházasra. Természetesen a helyieknek joga van a normális életkörülményekhez, s felidézte az elmúlt egy év eseményeit. Azt is elmondta, hogy havonta a közvilágítás a lakókra terhelve 1000 forint alatti összeget jelent. 

– Az MVM elzárkózott az átvételtől mivel a fejlesztés során is rengeteg kábelszakadás történt. Nem találják megfelelőnk a műszaki állapotot – mondta. 

– Ha az önkormányzat átvenné és rendbe tenné a hálózatot az több mint 170 millió forint, ilyen ajánlatot kaptam. Nem vehetünk át hálózatot úgy, hogy több a javítás költsége, mint a hálózat értéke. Ráadásul az utakat is át kellene vennünk, alatta húzódnak a kábelek. S nincs például járda – mondta, majd példaként említette a Rozália utca környékét, ahol szintén hasonló a helyzet. 

Kovács Cs. Tamás is elmondta, hogy szerinte sem feltétlenül jó eljárás az, hogy miközben az alap infrastruktúra is problémás a városban új helyzeteket prioritásként kezelnek. Mirkóczki Ádám felhozta, hogy Egerben jellemzőek a zártkertekben épült villák, s ezek tulajdonosai rendre követelik a belterületi körülményeket, ami nonszensz. 

10:05

Napirend előtt a város rendőrkapitányának Kovács Józsefnek mondták el észrevételeiket, kérdéseiket a képviselők.

Minczér Gábor a Rácz-hegyen történt garázsfeltörések, felsővárosi problémák témájában érdeklődött. Elmondta, szeretné, ha kamera kerülne a garázssorhoz.

Keresztes Zoltán azt mondta, autókat rongáltak meg, törtek fel a Felsővárosban Vízimolnár utcában. Arról is beszélt, hogy a hajléktalanok a régi kispiac környékén tanyáznak, félnek az utcára menni a helyiek. 

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) azt mondta,  lefoglalt járművek állnak az utcán Felnémeten.  

– A lakók szerint levették a rendszámot egy járműről, lefoglalta a rendőrség és több hétig állt egy kereszteződésben. Valóban vannak-e ilyen járművek Felnémeten? 

Mirkóczki Zita tanácsnok (MSZP) is megerősítette a hajléktalan-problémát a Felsővárosban, az ott élők félnek kutyát sétáltatni, Kallómalom utcai lépcsőházba beköltöztek a hajléktalanok, késsel fenyegetőznek, félnek tőlük az emberek.

– Az biztos, hogy nem normális, hogy valaki kinyitja, az ajtót és ott fekszik egy hajléktalan, ott végzi a dolgát. Az autófeltöréseket is jelezték nekem, katalizátorokat lopnak belőle. Én nem tudom mi a megoldás, de szeretném, ha párbeszéd kezdődne a megoldásról – kérte Mirkóczki Zita.

Kovács József elmondta, az első negyedévben zuhant a nyakukba egy bűnözési hullám.  

Épp hajnalban fejeztünk be egy intézkedés-sorozatot, mely során több fiatal felnőttet vontunk intézkedés alá.

A kameráról elmondta, hogy az ottani kisbolt környékének forgalma csökkenti a helyiek szubjektív bizonságérzetét, de a helyszín nem bűnelkövetési gócpont.

A hajléktalanokkal kapcsolatban elmondta, megérti a jelzést, amennyire csak tudják ellenőrzik a környéket, de legtöbbjük nem bűnelkövető. 

– Nincs lehetőségünk bekényszeríteni a hajléktalan életvitelt élő személyeket a szállásokra, melegedőkre. Tavaly novemberben is több jelzést kaptunk a lépcsőházakról. Sok esetben előfordult, hogy a lakók adták mg a postáskódot ezeknek a személyeknek. Én azt kérem, hogy a 112-re tegyenek bejelentést minden esetben a lakók. Szeretném felhívni a polgárok figyelmét, hogy kellő határozottsággal kezeljék ezt a helyzetet. Ezeknek az embereknek van lehetősége az egyébként jó hírű szállóra menni, nem kell beengedni őket a társasházba – mondta. Hozzátette, csak rendészeti eszközökkel nem tudnak megoldást találni a problémára. 

Bódi Zsoltnak elmondta, hogy a lefoglalt járműveket nem szokta közterületen hagyni a rendőrség, ezt teljesen elképzelhetetlennek tartja. Rendszám nélkül nem is lehet közterületen tárolni járművet, az szabálysértés. 

9:51

Kovács Csatlós Tamás Minczér Gábor alpolgármester sürgősségi előterjesztéséről érdeklődött, melyet az alpolgármester a Demokratikus Koalíció keddi sajtótájékoztatója után nyújtott be. Arról érdeklődött, hogy teljesen ugyan az-e a mostani javaslat mint a korábbi, amelyet Komlósi Csaba nyújtott be tavasszal. 

– Nem egészen ugyan az a határozati javaslat. Én akkor is egyetértettem az előterjesztéssel. Komlósi Csaba most nem vesz rész az ülésen, ez pedig egy fontos kérdés – mondta Minczér Gábor. 

– Szigorú a sürgősségi indítványok szabályozottsága. Nem értem mi indokolja a sürgősséget – mondta Keresztes Zoltán. 

– Vannak szabályai, de majd a képviselők eldöntik, hogy tárgyaljuk-e. Most az baj, hogy én hoztam be az előterjesztést és ezért nem szavazzák meg? Akkor mondja ezt – válaszolt Minczér.  

Szavaztak az egyes napirendi pontról, nyílt ülésen tárgyalják a számlavezetés kérdéskörét. 

Sürgősségi indítványt nyújtott be az Eger Adventről a polgármester, ennek és Minczér Gábor indítványának tárgyalását is megszavazták. 

9:42

Napirend előtt Keresztes Zoltán(Momentum) érdeklődött, hogy az 1. napirendi pontot miért zárt ülésen tárgyalják. Ez az önkormányzat 2024. évi folyószámla hitelkeret igénybevételéről szól, illetve számlavezető bank váltásról. Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) szintén javasolta, hogy vegyék le napirendről az előterjesztést, mivel szerinte ezt jobban át kell beszélni.

Dr. Bánhidy Péter jegyző elmondta, banki titkot sértene a nyílt ülés. Farkas Attila, alpolgármester kérte, hogy tárgyalják a közösségi házról szóló előterjesztését, hiszen üresen áll az ingatlan. 

Orosz Ibolya (Fidesz-KDNP) frakcióvezető is azt javasolta, hogy tárgyalják a bank-kérdést, mert szerinte akkor előfordulhat, hogy bank nélkül marad az önkormányzat. Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, novemberben be kell jelenteni, ha számlavezetőt váltanak. 

Korábban írtuk:

Több mint 30 napirendi pontot tárgyal októberi rendes ülésén csütörtök reggeltől az egri önkormányzat közgyűlése. A képviselők döntenek például arról, hogy a Városgondozás Eger Kft. átvegye-e az egyedi közvilágítási karbantartási feladatokkal illetve a kegyeleti közszolgáltatást amely egyben az önkormányzati temetők rendben tartását is jelenti.

Beszélni fognak a Gárdonyi Géza Színház és az önkormányzat polgármesteri hivatala között fennálló nézeteltérésről, melyet már az Állami Számvevőszék is vizsgált. Az általuk készített jelentés nyomán pedig döntést is kell hozniuk.

Döntenek továbbá a Dr. Bárány István Sportuszoda illetve a Szentmarjay Tibor Városi Stadion valamint az Északi Sporttelep üzemeltetéséről is. Ez utóbbiak várhatóan évi 8 és 18 millió forintjába kerülnek a városnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában