Pódiumon

2023.11.20. 12:16

Politikáról és restaurátori munkájáról is beszél Kisterenyei Ervin a hatvani könyvtárban

Kisterenyei Ervin festő, restaurátor nyolcvanesztendős lett. A rendszerváltozás idején arról lett környékszerte nevezetes, hogy az akkor bukott pártnak számító MSZP színeiben vállalta a megmérettetést a hatvani választókörzet parlamenti képviselői székéért.

Tari Ottó

Kisterenyei Ervin festő, restaurátor

Forrás: Pesti Tv

Akik emlékeznek a rendszerváltozás körüli időkre, azok tudhatják: az első szabadon megtartott országgyűlési választások során nem az állampárt utódjaként megalakult Magyar Szocialista Pártnak állt a zászló. Aki e szervezet színeiben vállalta a megmérettetést, már az induláskor kudarcra ítéltetett – ahogy ez az eredmények alapján bizonyossá is vált. MSZP-s politikusok legfeljebb listáról juthattak be a Parlamentbe, viszonylag csekély számban.

Így hát nem volt hálás feladat elvállalni a jelöltséget. Jellemző, hogy a hatvani választókörzetet a későbbiekben szocialista színekben négy cikluson át képviselő Érsek Zsolt 1990-ben még függetlenként állt csatasorba, akkor még kevés sikerrel.

Az MSZP jelöltje Kisterenyei Ervin volt, és „természetesen” belőle sem lett honatya, mivel – bár személyes népszerűségéhez nem férhetett kétség – többen is megelőzték. Köztük az MDF jelöltje, dr. Baranyai Miklós főorvos, aki a szavazatok többségét besöpörte; más kérdés, hogy nem sokkal később egy tragikus baleset következtében már nem tudta ellátni feladatát az országgyűlésben.

Az immár 80 éves Kisterenyei Ervin restaurátorként és festőművészként viszont a mai napig aktívan dolgozik. Több mint félévszázadon át élt Hatvanban, Barcsay tanítványként számos kiállítása volt. Szakmai téren megannyi sikert mondhat a magáénak, 1975-ben például rábízták a Feszty-körkép restaurálási munkálatait is.

Az Ady Endre Könyvtárban november 20-án, hétfőn 17 órától a Neves hatvaniak című rendezvénysorozat vendégeként bizonyára pályafutása fontosabb állomásairól is faggatja Bacsa Tibor újságíró. Emellett feltehetően szóba kerülnek fiatalkori szenvedélyei, a búvárkodás és a maratonfutás, s vélhetően beszél majd az országszerte általa megóvott, restaurált képekről és táplánszentkereszti kastélyáról is. Természetesen az 1990-es országgyűlési választáson történt indulása is szóba kerül majd. Az eseményen Szinyei András alpolgármester mond köszöntőt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában