Zümm

2023.12.09. 20:20

Fontos a beporzók védelme, hívja fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság olyan projekthez csatlakozott, melynek célja egyebek között a vadon élő beporzók csökkenésének megállítása.

Fekete-Vadászi Erika

Védelmük a mezőgazdasági terméshozamok szempontjából is fontos

Forrás: bnpi.hu

Egy új projektben, a RestPoll-ban vállalt partnerséget a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). A négy éven át tartó projekt célja a beporzók élőhelyeinek tartós helyreállítása és összekapcsolása Európában, számoltak be róla a honlapjukon

A hozzá kapcsolódó kutatások a BNPI Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetében zajlanak majd a következő években.

– A Restpoll célja, hogy a társadalom számára hatékony eszközöket biztosítson a vadon élő beporzók csökkenésének megfordításához, és Európát a beporzók védelmének terén globális vezető szerephez juttassa – ismertették. 

Mint írják, a beporzók és az általuk nyújtott beporzási ökoszisztéma-szolgáltatás csökkenésének ellensúlyozásához fontos a virágzó élőhelyek és fészkelőhelyeik helyreállítása. Védelmük nemcsak a biológiai sokféleség, hanem a mezőgazdasági terméshozamok és az élelmiszerbiztonság szempontjából is fontos.

– A RestPoll a gazdálkodóktól kezdve a kormányokig minden érintett féllel együttműködve arra összpontosít, hogy hatékony intézkedéseket és ágazatközi megközelítéseket alkalmazzon a beporzók és ökoszisztéma-szolgáltatásaik helyreállítása érdekében. A RestPoll központi eleme a beporzó élőhelyek helyreállítását célzó esettanulmányi területek és „Élő Laboratóriumok” hálózatának (Living Labs) létrehozása. Az „Élő Laboratóriumok” Európát átölelve közös kutatás, oktatás és tudáscsere egyedülálló központjai lesznek. A tizennégy európai ország tizennyolc esettanulmányi területeinek kezelői már részben meg is kezdték az élőhelyek rehabilitációját a RestPoll kutatóival együttműködve – részletezte a BNPI.

Az első találkozót, amelyen minden projektpartner részt vesz, november 28-án és 29-én tartják a svédországi Lundban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában