Évvárás

2024.01.04. 11:31

Vámosgyörkön határozott terveket dédelgetnek 2024-re, de sok a kérdőjel a megvalósításban

A község egyik stratégiai célja a vámosgyörki székhelyű közös önkormányzati hivatal egyben tartása.

Szabó István

Vámosgyörkön stratégiai cél a községi székhelyű közös önkormányzati hivatal egyben tartása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Vámosgyörkön sok tervvel várták a 2024-es esztendőt, ugyanakkor jelenleg még sok a kérdőjel a kivitelezésben. Gedei Zoltán polgármester arról beszélt portálunknak, hogy a Szabó Zsolt országgyűlési képviselővel történt egyeztetések alapján 2024-re több beruházást is terveznek. 

– A polgármesteri hivatal és a művelődési ház energetikai korszerűsítésének megvalósulásával – erre 210 millió forint pályázati forrást nyertünk, és az összeg a számlánkon van. Lezárul valamennyi középületünk ilyen jellegű modernizálása: vagyis felújítjuk az óvodát, az iskolát, az orvosi-, illetve a fogorvosi rendelőt, a postát, a polgármesteri hivatalt, a védőnői szolgálat épületét és a körzeti megbízotti irodát. Az új óvoda az év első felében megnyílik. Ezt követően lesz lehetőségünk kétcsoportos bölcsőde kialakítására a megüresedő régi óvodaépületben. A Magyar Falu Programban idén novemberben megjelentek alapján 2024-ben pályázatot kívánunk benyújtani játszótér korszerűsítésre, az eszközök számának bővítésére a Kossuth és a Dózsa György út csatlakozásánál. A Szabadság téren pedig új játszóteret szeretnénk kialakítani. A külterületi utak építésére elnyert 279 millió forintos forrás fele már a számlánkon van. A felhasználása más kérdés, a közbeszerzési eljárás elhúzódása, valamint a közben beállt csapadékos ősz miatt nem vállaltuk 2023-ban a téli kivitelezést, mindez az újév első felének programja lesz. A szolgálati lakás belső felújítására és energetikai korszerűsítésére pályázatot benyújtani szintén 2024-ben tudunk – részletezte Gedei Zoltán.

A polgármester arra is kitért, hogy jövőre megkezdik az egészségház kialakítását a MÁV-tól vásárolt ingatlanokon. A folyamat a régi laktanyaépület elbontásával indul, tette hozzá. 

– Az egészségház megépítésének egyik feltétele, hogy úgy jussunk pályázati forráshoz, hogy ténylegesen annak mintegy 50 százalékát az eddigi gyakorlattal szemben ne saját forrásból kelljen finanszíroznunk. Ez legalább 300 millió forintos beruházás lenne, 150 millió forint önerőt nem tudnánk biztosítani sem most, sem a jövőben. Mindez azt jelenti, hogy egy ilyen feltétel melletti pályázati forrást kénytelenek lennénk visszaadni. A mielőbbi megvalósítás érdekében bízunk abban, hogy megszületik a megállapodás az Európai Unió és Magyarország között az operatív program uniós forrásainak folyósításáról. Ez paktum és a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezetésével újonnan létrejövő Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium, reményeim szerint, olyan keretrendszert fog kialakítani, ami könnyebbé és átláthatóbbá teszi a fejlesztési támogatásokhoz való hozzájutást. Ehhez az új struktúrához azonban a tervezett fejlesztéseink érdekében nagyon gyorsan alkalmazkodnunk kell. Ez nagy kihívást jelent számomra és a munkatársaim számára is – vélekedett Gedei Zoltán.

A vasútállomás előtti tér közlekedési káoszának megszüntetése sok szereplő együttműködését kívánja
A vasútállomás előtti tér közlekedési káoszának megszüntetése sok szereplő együttműködését kívánja
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A községvezető elmondta, hogy Vámosgyörkön komoly problémát jelent a parkolás a vasútállomás előtti téren – itt található a polgármesteri hivatal, a posta, az orvosi- és a fogorvosi rendelő, a védőnő, a körzeti megbízott irodája –, s a parkolás anomáliái miatt a buszközlekedést is akadályok nehezítik itt.

– Önkormányzatunk kialakított ugyan parkolóhelyeket, de ezeket a vasúton utazók rendszeresen lefoglalják, de a helyek száma sem elégséges. A szabálytalan parkolások miatt gyakran előfordul, hogy a helyközi buszjárat nem tud beállni a kialakított buszöbölbe, ezért az idősebb emberek számára a buszra való feljutás kínkeserves. Több helyszíni egyeztetést is kezdeményeztem a megoldás érdekében a MÁV-val, a Volánbusszal és a rendőrséggel. Ezeken a bejárásokon valamennyien elismerték a problémát. A mindenki számára elfogadható megoldáson valamennyien dolgozunk, de ehhez elengedhetetlen lenne, hogy a 2024-től tervezett vasútfelújítás elkezdődjön. A parkolási gondok enyhítésére addig is megpróbáltuk az intézményeink nyitvatartását egyeztetni és racionalizálni, de csak a vasútfelújítás részleteinek pontos ismeretében tudjuk a vámosgyörkiek számára megnyugtatóan rendezni a parkolást a vasútállomás előtti téren és környékén – szögezte le Gedei Zoltán.

A polgármester végül arról is szólt, hogy 2024 egyik stratégiai célja lesz a Vámosgyörki Közös Önkormányzati Hivatal megtartása.

– A település lélekszáma kétezer alatt van, így önálló hivatalt nem tarthat fenn. Ezért hoztuk létre 2013-ban Visznekkel együtt a közös hivatalt, amely 2020 óta, Nagyfügeddel kiegészülve 3 település igazgatását látja el vámosgyörki székhellyel és két kirendeltséggel. A székhely és a viszneki kirendeltség dolgozói vámosgyörkiek és visznekiek. Ismerik az itt élőket, élvezik a bizalmukat. A székhely státusz esetleges elvesztése mindkét település lakosságának kiszolgálására negatív hatással lenne. Ezért mindent el fogunk követni az hosszú évek munkájával kiépített főjegyzői vezetésű, vámosgyörki székhelyű hivatal egyben tartása érdekében. További stratégiai cél a napi háziorvosi ellátás biztosítása. A doktor úr szerződése 2024. december 31-én lejár. A jövő évi önkormányzati választásokat követően a praxist fenntartó vámosgyörki önkormányzatnak azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a községben a háziorvosi szolgálat 2025. január elsejétől is tudja a napi betegellátást biztostani – összegezte Gedei Zoltán.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában