Transzbükki

2024.02.03. 10:20

Mályinkától a Szeleta Parkig gyalogoltak

Volt, aki tizedik alkalommal teljesítette a Transzbükki átkelést, de idén vett részt a program eddigi legfiatalabb túrázója is, egy nyolc éves gyermek.

Hornyák Réka

Csodás tájakon jártak a Transzbükki Átkelés résztvevői

Forrás: bnpi.hu

Szombaton tartotta hagyományos téli szakvezetett túraprogramját a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A résztvevők a természetvédelemben dolgozó kollégák terepi előadásait hallgatva szelték át a Bükköt, megismerkedve a Bükki Nemzeti Park látnivalóival, védendő értékeivel és a természetvédelmi munka aktualitásaival – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján, Kozma Attila összefoglalója

Az idei alkalmon negyvenen vettek részt, voltak köztük első „átkelők” és több éve visszatérők túrázók is. Ez egyúttal a 10. Erőss Zsolt Emléktúra volt, így emlékeztek a 2013-ban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság védnökének szerepét ellátó hegymászóra, aki azévben a Transzbükki Átkelés résztvevője, tiszteletbeli túravezetője volt.

A BNPI Nyugat-Bükki Tájegységében először haladt az átkelés útvonala, így idén új látnivalókat és eddig nem ismert természetvédelmi őröket vontak be a programba, mint Ézsöl Tibor természetvédelmi őr és Barta Zsolt tájegységvezető, túravezető. 

Idén, Mályinkából indulva egy sokak számára ismeretlen területet jártak be a túrázók a Kis-fennsíkon, hogy estére a decemberben megnyitott miskolci Szeleta Parkba érkezhessenek. Napsütéses reggelen indultak útnak, a fokozottan védett Csondró-völgy alján csordogáló patak nedves körülményeket teremtett, számtalan kis vízeséssel és kidőlt fák alkotta természetes akadálypályával találkoztak. Mint írja Attila, remek hangulatban kapasztodtak fel az Odvas-kőre, felkeresték a Tardona-patak természetes állapotban megmaradt vízfőjét és a bővizű Mária-forrást. A szentléleki turistaháznál felfrissítették magunkat és megpihentek meleg italok és némi harapnivaló társaságában. 

Az egykori Szentléleki Pálos Kolostor romjainak megtekintése után a szintén fokozottan védett Garadna-oldalban folytatták útjukat. A Köpüs-kőn újabb csodás panorámát láthattak, csak ezúttal déli irányba, Miskolctól a Garadna-völgyön túl magasodó Nagy-fennsíkon át Bánkútig. Felkeresték az Udvar-kő grandiózus szakadéktöbrét, majd egy újabb frissítő-pihenő közben besötétedett. Este fél hétkor érkeztek meg a Szeleta Parkba, ahol egy kiállítás, valamint vacsora várta a csapatot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában