Szívügyek

2024.04.04. 19:03

Kardiológia szakmai napok kezdődtek Egerben

Immár 15. alkalommal gyűltek össze Egerben a szakorvosok az ország minden részéről. A kardiológia határterületei állnak idén a fókuszban.

Szabó István

Megnyitották a XV. Egri Kardiológiai Napok előadás-sorozatát

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Prevenciótól az akut ellátásig mottóval csütörtökön kezdődött meg a XV. Egri Kardiológiai Napok rendezvénye vármegyeszékhelyünkön. A Hotel Eger & Parkban megkezdődött háromnapos szakmai eseménnyel kapcsolatban bevezetőjében dr. Müller Gábor, a Semmelweis Egyetem Hematológiai és Belgyógyászati Klinika klinikai főorvosa, tudományos szervező kiemelte, hogy a legfontosabb kardiológiai újdonságokon kívül a határterületeket állítják a középpontba. A neuro-, onko-, rheuma, pszicho-kardiológiai blokkokon kívül nagy szerepet kap a megelőzés, az életmódorvoslás is, konkrét dietetikai, mozgásterápiás tanácsokkal, bemutatóval. Újdonság a fiatal kardiológusok bemutatkozása egy-egy érdekes esettel, tette hozzá dr. Müller Gábor.

A jubileumi szakmai rendezvényt dr. Vácity József, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház főigazgatója nyitotta meg.

Dr. Vácity József arról beszélt, hogy az évfordulóknak jelentősége van.

– Amikor egy ilyen rangos rendezvény elindul az útjára, nyilván a szervező fejében ott van az a gondolat, hogy hagyomány legyen az eseményből. Nos, ez sikerült. Tavaly azt mondtam, milyen jó, hogy sok fiatal van jelen. Idén ismételhetem magam. Ez mutat előre, a szak, az ágazat tekintetében is. Tudomásul vesszük, hogy a 40-50 es korosztály hiányzik az országban minden kórházból. De az utánpótlás az jön, s ez megnyugtató. A tudásra éhes utánpótlás pedig itt ül a szakmai rendezvényen, a tudást átadni óhajtók pedig szintén itt ülnek. Kívánok minden résztvevőnek magas színvonalú tudáscserét, s az új ismereteket otthon adják át a kollégáiknak – fogalmazott dr. Vácity József.

A megnyitó után az egri kórház kardiológiai osztályát dr. Szilágyi Attila főorvos, az intézmény kardiológiai osztályának vezetője mutatta be röviden, diák segítségével. Az előadások sorát dr. Nagy Gergely György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház osztályvezető főorvosa kezdte meg az infekto-kardiológia területén. Csütörtökön, többek között, elhangzik még dr. Szilágyi Attila előadása A mágnes barát vagy ellenség címmel. A kora esti órákban dr. Moretti Magdolna pszichiáter, valamint Szabó Attila és Szabó Ábel zeneművészek tartanak előadást Síppal, dobbal, nádi hegedűvel – Enyhülés testnek és léleknek – szomato-pszichoterápia zenével címmel.

Április 5-én dr. Szilágyi Attila Az antikoagoláns kezelés kulcsa: a betegegyüttműködés – Jöttem, láttam, győztem?, majd a T2DM beteg kardiológus szemmel című előadása hallgatható meg.  Április 6-án ismét dr. Szilágyi Attila ismertetője hallható A korai kezelés jelentősége HFrEF-ben címmel. Dr. Sipos Dávid, az egri kórház kardiológusa pedig Vendég a háznál címmel tart előadást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában