Gyakoriak a hibrid halak

2024.05.16. 21:13

Különös hibrid hal okozott fejtörőt a horgászoknak és szakértőknek

Érdekes hibrid halat fogott ki egy horgász, amivel a Magyar Haltani Társasághoz fordult. A hibrid halak egyre inkább nehezítik a horgászok dolgát a fajok felismerésében.

Hornyák Réka

A Pecaverzum közölte honlapján, hogy egy horgász a napokban küldte be a fogását a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT), mivel nem tudta eldönteni, hogy milyen halat is fogott pontosan. Saját tippje az volt, hogy egy hibrid halat, egy elölről bodorka, hátulról dévérnek látszó példányt fogott. 

Mint írta a képhez mellékelt üzenetében, csalihalfogás közben akadt horogra nála a nem mindennapi példány. Sejtette, hogy valamiféle hibrid egyeddel volt dolga, hiszen a hal egyik része a bodorkára hasonlított, a másik pedig a dévérre vagy a karikakeszegre. 

A horgásznak az MHTT Mit fogtam? nevezetű rovat szakértői válaszoltak. Elmondták, hogy a képet beküldő pecás jól látta, hogy egy hibrid halat fogott ki, melynek az egyik szülője - a szemgyűrű narancssárga színéből következően - a bodorka. A másik szülő valószínűleg a dévérkeszeg, ami mondhatni gyakrabban összeívik a bodorkával. Azt is elárulták a szakértők, hogy a két faj hibridjét még 1991-ben írták le, ehhez egy képet is csatoltak a pecás számára. 

Továbbá, az MHTT tagjai kiemelték, hogy a horgász büszke lehet magára és tudására, hiszen teljes mértékben a karikakeszeget sem lehet kizárni a hibrid hal felépítéséből. Ennek eldöntéséhez azonban további vizsgálatokra lenne szükség, például ismerni kellene a kopoltyútüskék számát, a garatcsont alakját, a garatfogak számát és egy genetikai vizsgálat is kellene, de erre a fotó alapján már nincsen lehetőség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában