Beszélgetés

2024.05.30. 21:30

Több helyen nőtt a lakosságszám a Gyöngyös környéki falvakban

Gyopáros Alpárral, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal beszélgetett Sirokban Horváth László országgyűlési képviselő, valamint a meghívott környékbeli polgármesterek.

Gyopáros Alpár (balról) és Horváth László

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az estén szó esett a falvak helyzetéről, amelyek az utóbbi évtizedekben elkezdtek sorvadni, főként az 1950-es évek kuláküldözése és az iparosítás után. 
Gyopáros Alpár felidézte, 2018-ban kezdték kidolgozni a miniszterelnökkel azt a programot, amitől mindössze néhány év alatt demográfiai fordulatot vártak a falvakban. Fölmérték az igényeket, s míg hat éve rengeteg eladó ház volt a kistelepüléseken, azóta a trend megfordult, alig találni eladó ingatlant, s sok helyen növekedésbe fordult a népességcsökkenés. 

Horváth László országgyűlési képviselő szerint bár a településvezetők azt kérik, több pénz legyen a Magyar Falu Programban, idén szerinte az ukrajnai háború gazdasági következményei miatt nem lesz mód. Gyopáros Alpár méltatta a programot annak egyszerűsége miatt, hiszen kevesebb az elvárás, mint egy uniós pályázat esetén. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában