Étkezés

2024.06.30. 11:25

5 gyorsan összedobható kence a vakációzó gyerekeknek

Sok szülőnek okoz fejfájást a nyári vakációban, hogy mivel etesse folyton éhes gyermekeit. Öt tuti receptet hoztunk a gond áthidalására. Olcsó, percek alatt kész, mindenki szereti.

Barta Katalin

Ha kitör a nyári vakáció, a dolgozó szülőkre sokkal több felelősség hárul. Azokban a családokban, ahol több gyermeket - köztük tinédzsereket nevelnek - jól tudják, hogy a nap jó része a hűtőszekrények nyitogatásával telik. A játékban elfáradt gyerek folyton éhes. Nassolni szeretne, néhány falatot bekapni, amíg a szülők haza nem érkeznek a munkából. A csipszek, cukros üdítők nem sokat érnek, és baromi sokba kerülnek. Helyettük keresgéltünk olyan házilag elkészíthető, könnyű, nyári zöldséges kencéket, amik percek alatt elkészíthetők, a hűtőben két-három napig tárolhatók. Minden napszakban rájárhatnak a kölykök, ha megéheznek. Szülői felügyelet nélkül is elboldogulnak, s nem csinálnak nagy felfordulást. Elég egy-két szelet pirítós, rá a kedvenc kenő, és mehet tovább a nap.

Healthy,Food,At,Home.,Happy,Family,In,The,Kitchen.,Mother
5 gyorsan összedobható kence a vakációzó gyerekeknek (Illusztráció)
Fotó: Yuganov Konstantin / Forrás: Shutterstock

Saját, bevált receptjeink közül kínálunk most néhányat:

1. A házi humusz egyszerű, gyorsan elkészíthető:

Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó (én konzervből készítem), 3 gerezd fokhagyma, 3 ek tahini (pirított, őrölt szezámmag), 1 ek római kömény
0,5 citromból nyert citromlé, 1 ek szódabikarbóna, 1 dl olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A csicseriborsót leszűrjük, a főzővizét nem öntjük ki, mert szükség lesz rá. Hozzáadjuk a római köményt, a fokhagymát lereszeljük. Turmixgépbe tesszük, beledobjuk az összes többi hozzávalót, és simára turmixoljuk. A főzővizet két turmixolás között adjuk hozzá, hogy lássuk, mennyit vesz fel - akkor jó, ha krémes, de nem túl folyós. A kész humuszt meglocsoljuk olívaolajjal, és fűszerpaprikát szórunk rá. Mehet a hűtóbe.

2. Kicsit több időbe telik, de megéri rááldozni:

Padlizsánkrém: 

Hozzávalók:  

2 db nagyobb padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, só, bors  ízlés szerint, 2 ek majonéz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt! A megszurkált, olajjal megkent padlizsánokat, a héjas fokhagymagerezdeket süssük kb. egy óráig. Miután kihűlt kissé, kaparjuk ki a belsejét, adjuk hozzá sült fokhagymát. Dúsítsuk majonézzel, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze. Irány a hűtő! 

3. Egészséges, laktató, pillanatok alatt megvan:

Juhtúrós körözött:

Hozzávalók: 

25 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 2 ek tejföl, 3 dkg vaj, 1 kis db lilahagyma, 2 ek köménymag, 2 ek fűszerpaprika, só ízlés szerint

Elkészítés:
A lila hagymát nagyon finomra vágjuk. A túrót villával összetörjük, és hozzáadjuk az összes hozzávalót. Alaposan kikeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges, utánaízesítünk.

4. A tojáskrém megunhatatlan

Hozzávalók: 

3 db főtt tojás, 2 ek vaj (szobahőmérsékletű), 2 ek snidling, 1 teáskanál mustár, só, bors ízlés szerint

Elkészítés: 
A tojásokat forrástól számítva 10 percig főzzük. Megtisztítjuk őket, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a vágott snidlinget, a mustárt, vajat, só, borsot, és jól elkeverjük, hogy krémes állagot kapjunk. Kenhetjük pirítósra, kétszersültre, kenyérre.

5. A legolcsóbb néha a legjobb: cukkinikrém

Hozzávalók: 

70 dkg cukkini, 2 kis fej újhagyma, 2 cikk fokhagyma, 7-8 bazsalikomlevél, 1 mokkáskanál mustár, 1-2 evőkanál majonéz, 3 evőkanál étolaj, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, bazsalikomlevél, kapor

Elkészítés: 

A cukkinit megmossuk két végét levágjuk, felkockázzuk a hagymát apróra vágjuk az olajon megpirítjuk. Rárakjuk a cukkinit, fokhagymát a bazsalikomlevél felét puhára pároljuk a vizet elfőzzük róla. (bazsalikom helyett jó a kapor is) Átszedjük egy kisebb tálba.
Botmixerrel pépesítjük hozzáadjuk a megmaradt bazsalikom levelet is, kihűtjük. Majonézzel, mustárral kikeverjük. Zárható edényben hűtőbe rakjuk.
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában