Autonómia Alapítvány

2024.06.11. 19:13

A maguk módján írtak könyvet a gyöngyösi fiatalok

A fiatal alkotókban csak az volt a közös, hogy mind Gyöngyösön tanulnak. Az Autonómia Alapítvány célja az volt, hogy egy közös művészeti projektet hajtsanak végre

Szabó István

A magunk módján című könyv bemutatója a gyöngyösi könyvtárban

Forrás: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

A magunk módján című könyv bemutatójára és az azzal kapcsolatos képi alkotások kiállításának megnyitójára gyűlt össze szép számú közönség a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban kedden délután. Az elsősorban mentori programokkal foglalkozó Autonómia Alapítvány 15 és 24 év közötti fiatalokból verbuvált csoportot Gyöngyösön az mostani tanév elején. A cél az volt, hogy egy közös művészeti projektet hajtsanak végre, azaz mindenki megfogalmazza írásban, képzőművészeti alkotásban, zenében a saját gondolatait, érzéseit, mondta Márkus Róbert Zsolt, a gyöngyösi alkotócsapat mentora.

– Az egyetlen közös az volt a lelkes tagokban, hogy mindannyian Gyöngyösön járnak iskolába. Heti rendszerességgel találkoztunk velük. Az alkotásaikat magába foglaló könyv pontosan 9 hónap alatt született meg, azaz ennek az alkotócsoportnak, bátran mondhatjuk, ez az első csemetéje. Eklektikus kiadvány, verseket, novellákat, regényrészleteket tartalmaz, az alkotók maguk illusztrálták a műveiket, sőt, zenei inspirációkat is készítettek a mentorok segítségével – részletezte Márkus Róbert Zsolt. 

 A gyöngyösi alkotócsapat mentora beszélgetett a fiatalokat segítő felnőttekkel, az irodalmi műveket mentoráló dr. Kusper Judittal, a műalkotásokban segítő Szilágyi Rudolffal, valamint a zenei szárnypróbálgatásokat támogató Komenczi Bálinttal és Rózsa Balázzsal. Bemutatkoztak a fiatal alkotócsapat tagjai is: Baranyi Mirella, Bártfai Leonárd, Berényi Benjámin, Czikora Máté, Fehér Gábor, Kis Valér, Kiss Roland, Márkus Petra, Szabó Bence, Szőllősy Zsófia, Torszin Gréta és Ürmösi Kevin. Az irodalmi alkotásaikból Csányi Dávid színművész olvasott fel részleteket. Dr. Kusper Judit zárszóként megjegyezte, hogy a tartalmas kötet megjelenésén túl a program óriási nyeresége, hogy volt egy út, amelyen a fiatalok eljutottak a célig. 

– Együtt voltak, megismerték egymást, és rengeteget tanultak egymástól. Nagyon különböző ifjak jöttek össze, de mindenki elfogadott mindenkit, a kényesebb feladatoknál is toleranciát mutattak egymás iránt – emelte ki dr. Kusper Judit egyetemi docens.

Végül a kiállítást Szekeresné Sennyey Mária könyvtárigazgató nyitotta meg.






 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában