Borászati újítások

2024.06.07. 19:02

Az alkoholmentes bor lehet a jövő trendje

Az egri egyetem WINOVATE projekt fő célja az alkoholmentes és alkoholmentesített borok előállításának, forgalmazásának és piaci lehetőségeinek megismertetése a szakiskolák tanulóival. Ez elősegítheti az alkoholmentes bor előállításának tanulói, képzői és az ágazati szereplői közötti jó gyakorlatok cseréjét.

Hornyák Réka

Balról jobbra: Evans Victoria, Sommelier magyar bajnok és nemzetközi borakadémikus, dr. Vincze Judit, egyetemi docens és Hegyi Ádám, a WINOVATE projekt szakmai vezetője

Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Az egri egyetem, Erasmus+ „Az alkoholmentes bor mint az innováció és az értékteremtés eszköze az agrár-élelmiszeripari képzés és oktatás számára" nemzetközi projektre workshopokkal segítenek felkészülni az egyetemi oktatóknak. A téma egyszerűbb megközelíthetősége érdekében pénteken egy alkoholmentesített borkóstolót tartottak a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. 

A WINOVATE projekt szakmai vezetője, Hegyi Ádám elmondta, hogy ebben a projektben az egri egyetem partneriskolái a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. Ennek oka, hogy az intézmények több olyan képzést is nyújtanak, melynek tanrendjébe beilleszthető a WINOVATE anyaga. 

– Ez ma még kis része a borszakmának, de később jelentős lehet, hiszen több kihívásban is segítheti a borászatokat, mint például a többlet termelés, hiszen azt, amit nem tudnak már felhasználni, azt alkoholmentesíthetik és úgy árusíthatják. A piacon abszolút van rá igény, ugyanúgy, mint az alkoholmentes pezsgőkre vagy sörökre is. A jövőben pedig még nagyobb lehet rá a kereslet, hiszen az alkoholfogyasztási arány csökken a világban és ezt szolgálja az egészséges életmódra törekvés is. Ebből a szempontból is előnyben részesülhet az alkoholmentes bor, hiszen sokkal kevesebb cukor található benne, mint az üdítőkben és nem azért, mert édesítővel készül, hanem azért, mert ennek természetes módon alacsony a cukortartalma – részletezte az alkoholmentes borok előnyeit Hegyi Ádám. 

A jövő generációjának muszáj kitanulnia a szakma ezen részét is, hiszen ez jelentheti az új irányt. Az alkoholmentes borok helytállóak a gasztronómiában is, hiszen karakteres ízükkel ugyanúgy illenek egy borvacsorához, mint az alkoholos verziók. 

Az alkoholmentes bort többféleképpen lehet előállítani

– Kétféle előállításai gyakorlat létezik és ezekből két különböző termék születik. Az egyik az alkoholmentes bor, ami nem borból készül, hanem szőlőléből és más alapanyagokból, ez viszont egy mesterséges ital. Mi, ezzel szemben a projektben az alkoholmentesített borokkal szeretnénk foglalkozni, ami borként kezdi az életét és később vonják ki belőle az alkoholt. Ezzel együtt azonban más anyagokat is kivonnak sajnos az italból, amiket aztán vissza kell bele pótolni. Azonban, ha jó a borászati eljárás, ha már eleve erre a célra készítik a borokat és jó a technológia, ahogyan kivonják az alkoholt, akkor nem egy túlzottan megviselt termék lesz a végeredmény. El kell mondani, hogy itt hő, vákuum és szűrés is történik a borral, ami megviseli a terméket, de teljesen kivitelezhető – részletezte az alkoholmentes borok előállításának folyamatát a szakmai projektvezető. 

Elmondta, hogy a világban már most sok olyan borászat van, akik alapvetően készítenek alkoholmentes borokat a portfóliójukba, sőt már olyan borászatok is vannak, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak. Magyarországon még nincsen erre a termékre szakosodott borászat, de itthon is van kereslet például az alkoholmentes pezsgőre is és több borászat is érdeklődik a fejlesztés iránt, nem csak az alkoholmentesítés, hanem például az alkoholcsökkentés iránt is. 

A projekt koordinátora az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, nemzetközi konzorciumi partnere a görög Innovációs és Kulturális Központ (Innopolis), akik innovatív oktatási és képzési tevékenységeket végeznek, valamint az olasz CULTUM nonprofit szervezet, amelynek célja az iskolák, a szakképzés és a tantervek megújítása, a szakképzési szolgáltatók és a vállalatok közötti szinergiák előmozdításának segítése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában