Múltidéző

2024.06.29. 17:33

Behívták a gyalogezred katonáit

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Imádkozó katonák a harctéren felállított keresztnél – Meszner Károly alkotása

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

A szarajevói merényletet 1914. június 28-án követte el Gavrilo Princip nacionalista szerb diák Boszniában, Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és hitvese, Chotek Zsófia ellen. Egy hónappal a merénylet után kitört az első világháború.

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VEGYESTARTALMÚ LAP. 1914. JULIUS HÓ 30.

Megtörtént a hadüzenet.

A monarchia megüzente Szerbiának a háborút!

Ő császári és apostoli királyi Fensége 1914. évi julius hó 28-án kelt legfelsőbb elhatározása alapján a mai napon a szerb királyi kormányhoz hadüzenetet intézett, mely következőképen szól:

„Mivel a szerb királyi kormány ama jegyzékre, mely Ausztria-Magyarország belgrádi követe által 1914. évi julius 23-án átadatott, kielégítő választ nem adott, a császári és királyi kormány kénytelen gondoskodni érdekeinek védelméről és ezen célból a fegyverek erejéhez fordulni. Ausztria-Magyarország ennélfogva a jelen pillanattól kezdve hadi állapotban levőnek tekinti magát.

Ausztria-Magyarország külügyminisztere: Gróf Berchtold, s. k.”

Ő Felsége a király a következő kéziratot intézte gróf Tisza István miniszterelnökhöz:

„Indíttatva éreztem a külügyek miniszterét megbízni, hogy a Monarchia és Szerbia közötti hadiállapot beálltát a szerb kir. kormánynak hozza tudomására.

A megpróbáltatás eme nehéz órájában szükségét érzem annak, hogy szeretett népeimhez forduljak. Megbízom ennélfogva Önt, hogy a manifesztum kihirdetése iránt intézkedjék..

Kelt Bad-Ischlben, 1914. julius hó 28-án.

Ferencz József s. k.

EGER. HETENKINT SZERDÁN ÉS SZOMBATON MEGJEELNŐ POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI LAP. 1914. AUGUSZTUS 5.

 A mozgósítás.

Ő felsége, a király, az általános mozgósítást elrendelte! Ma, pénteken, délután 4 órakor érkezett el ennek a híre Egerbe és a hatóságok azonnal intézkedtek, hogy a mozgósításra vonatkozó hirdetmények kifüggesztettessenek a városban és a vármegye összes községeiben.

A mozgósítás folytán a 60. gyalogezredhez tartozó póttartalékosok közül is nagyon sokakat behivtak, akiket a Zvornikban állomásozó zászlóalj kiegészítésére fognak leküldeni. (…) Egerből a behivottak elsőnek mennek el tőlünk az ország és haza védelmére. Illő, hogy azokat, akik mindnyájunk érdekében fognak harcolni, kiket talán soha nem fogunk már látni, Eger város közönsége megvendégeli s azután kikiséri a vasúthoz s ott vesz tőlük búcsút. Vármegyénk tartalékosai a boszniai csapattestek kiegészitésére lettek behiva, kiknek összes létszáma mintegy 600-700 főt tesz ki, az egri vm. laktanyából vasárnap indulnak el sokak által megsiratott, de remélhetőleg diadalmas utjukra.

HATVAN ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZIGAZGATÁSI ÉS IRODALMI HETILAP. 1914. NOVEMBER 15.

Levél a harctérről.

Érdekes levelet kaptunk – a szerb harctérről.

Kedves Uram Bátyám! Levelét egy nyolc órás harc után kaptam meg… A tegnapi harc inkább tüzérségi harc volt; a gyalogság is részt vett benne, de csak egy-két millió töltényt lőtt el a mi dandárunk, a szerbek ugyan annyit reánk, közben a tüzérség néhány száz lövedéket bocsátott ki. Csak a viskómat sajnáltam, majd be dőlt. Először egy szemtelen szerb gránát majd a házamat találta, de csak az összekötő árkot vágta széjjel. De még a mi ágyuink is ugy megrázták, hogy minden pillanatban atól tartottam, hogy bedől, lévén nekem igy a föld belsejében 2 és fél m. mélyen s circa ugyanilyen hosszban és szélességben beásott házam, de van rajta 2 ablak, egy figyelő lyuk, van egy főző hely, tábori katonai ágy, (képzeletére bizom) sok béka, néhány vizi sikló és bornyu, hangya, egér, kisebb bogarak. Ugy-e ez is szép kis csendélet! tetején 30 szál 9 cm. vastag deszka. Ezen kívül 1 m. vastag föld hányás. Ha egy gránát esik a tetejére, nem tudom, etöl vagy a rám roskadó földtől halok meg.

A disznó szerbek bosszantó szivóssággal védekeznek. Szökevényeik bemondása szerint éheznek. Nem nyakig, de mélyebben vannak beásva s van nekik 3-4 sor előre elkészített fedezékük. – Szivből üdvözli Dr. S. T.

TISZAFÜREDI UJSÁG. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETILAP. 1914. SZEPTEMBER 10. *

Odalent …

Odalent a szerb határon

Csillagfényes éjszakákon

Piros lett a kövirózsa

Napbarnitott magyar fiuk

Vére pereg róla.

Idefent a Tiszaparton,

Magyar völgyön, magyar halmon

Harmatot sir mind a rózsa,

Magyar anyák, magyar lányok

Könnye pereg róla.

Tallózta: Szilvás István

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában