Vakáció kontra munka

2024.06.21. 17:25

Élénkül az érdeklődés a diákmunkák iránt Hevesben is

Érdemes munkát vállalni a szünidő alatt. Akadnak támogatott formák, és a 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes.

Molnár Helga

A nyár sok fiatal számára a nyaralást, bulizást jelenti, de vannak olyanok is, akik a pénzkereseti lehetőséget látják benne. Több helyen jelentkezhetnek diákmunkásnak, mi is érdeklődtünk több helyütt. Csorba Zétény verpeléti 16 éves fiatal, és most jelentkezik először dolgozni.

HMM_0011
Az elmúlt években az egri könyvtárba is szívesen mentek diákmunkára a fiatalok
Az elmúlt években az egri könyvtárba is szívesen mentek diákmunkára a fiatalok
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Azért jelentkeztem, hogy egy kis önállóságot tanuljak, és hogy megtapasztaljam, milyen egy munkahelyi közeg, milyen dolgozni. Miskolcra fogok járni testvéremmel az egyik nagy áruházba, ahol árufeltöltőként fogok dolgozni. Most fogok először diákmunkát válani, már várom – mondta.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal azt közölte, több mint félezer nappali tagozatos 16-25 év közötti Heves vármegyei tanuló vállalhat munkát állami támogatással július-augusztusban. A diákok június 17-től regisztrálhatják magukat a Nyári diákmunka programra a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán. A 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes, így több pénz maradhat a tanulóknál. A vármegyénkben rendelkezésre álló 112 millió forintból 560 fiatal kereshet pénzt és szerezhet munkatapasztalatot. Az előző évekhez hasonlóan a program 2 pillérre épül, önkormányzati diákmunkára, és a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és az erdőgazdálkodás területén végzendő munkára.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 17-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően szintén a foglalkoztatási osztályon nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, munkakört (foglalkoztatási területet). Tavaly Hevesben 208 munkáltatónál dolgoztak diákok a program keretében.

A NAV tájékoztatott a diákmunka adózási szabályairól
Forrás: NAV Heves Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága

Megkérdeztük az Meló-Diák egri irodáját, élénkült-e már az érdeklődés a fiatalok részéről. Zselenák Viktor irodavezető azt nyilatkozta, Heves vármegyében a legnépszerűbb területek diákmunka tekintetében a kereskedelem és vendéglátóipar, de sokan választják az irodai adminisztrációs, valamint a gyártás- és termelési ágazatokban történő munkavégzést.
– Diákjaink az alábbi pozíciókban dolgoznak: bolti eladó, pénztáros, árufeltöltő, gyorséttermi kisegítő, felszolgáló, úszómester, csúszda kezelő, irodai adminisztráció, segéd és betanított feladatok Bérezésük 1534 forint/óra és 2.000 forint/óra között alakul a munka típusától függően. Fontos kiemelni, hogy a 25 év alatti diákok bérét semmilyen levonás nem terheli, így a nekik a bruttó bérük megegyezik a nettóval. 2023-ban az átlagos órabér régiónkban 1.640 forint/óra volt, a mostani évben 1.800 és 1.850 forint per óra közé várjuk – részletezte.

Hozzátette, a diákmunka egyre kevésbé idényjellegű, a diákok jelentős része már nem csupán a nyári hónapokban, de az év többi részében is rendszeresen vállal munkát, de a vakációhoz közeledve, természetesen a munkát kereső diákok létszáma exponenciálisan növekedést mutat.

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, és igénybe vehetik a 25 év alattiak kedvezményét is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

Ismertették, a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni a 24T34-es nyomtatványon. A nyomtatvány legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az "Adatbázisok" rovatban, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni. Kiemelték, a diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, miszerint havi 576 ezer 601 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2024-ben havonta maximum 86 ezer 490 forint adómegtakarítást jelent. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2025. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony tartama, jellege és a munkavégzés helye nem kötelező tartalmi eleme a munkaszerződésnek, de jó ha szerepel benne. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 266 ezer 800 forint – írják a közleményben. Hozzátették, ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni. A diákok foglalkoztatásáról bővebb információ olvasható a 72. számú Információs füzetben – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában