Kompoljunk

2024.06.26. 11:25

Erre és ennyiért járnak a Tisza-tavi kerékpáros kompok

A két komp közül az egyik Tiszaderzsen, míg a másik Tiszanánán található.

Molnár Helga

Április végén helyezték üzembe a két kerékpáros kompot Tiszaderzsen, amely a Kárász Kikötő és a tiszanánai Álompart kikötője között közlekedik a hét minden napján. A kerékpáros kompoknak köszönhetően új bringakörök jöttek létre és így csónakázással is egybe lehet kötni a kerékpározást – írja az I Love Tisza-tó.

A Tisza-tavi kompokat áprilisban adták át
A Tisza-tavi kompokat áprilisban adták át
Forrás: Nagy Balázs/Új Néplap

A két komp közül az egyik Tiszaderzsen, míg a másik Tiszanánán található. A tiszaderzsit – a kikötő és a tiszaderzsiek beceneve után – Kárásznak nevezték el, míg a tiszanánait Eszter 409-nek.

Az utóbbinak igazán érdekes az elnevezése. Az Eszter nevet Kovács Eszter tiszanánai születésű operaénekesnő után kapta, aki Wagner-darabokban vált világhírűvé, nyugdíjas éveit is a településen tölti. Gyerekként nagyon szerette a Tiszát és a mai Álomparton, amelynek a strandját férje, Tréfás Miklós szobrászművész tervezte, rengeteget ücsörgött gyerekként, a 409-es folyamkilométert jelző tábla alatt. Készülő életrajzi könyve a 409 címet fogja viselni.

A kompok egyenként kilenc ember és kilenc bicikli szállítására alkalmasak, így mindenki kényelmesen és biztonságosan élvezheti a Tisza-tó adta páratlan lehetőségeket. Az út során egy kapitány viszi át az utasokat a másik oldalra, akitől bátran lehet kérdezni a Tisza-tóról és a környékről. 

A Tiszaderzs és Tiszanána közötti kompjáratok minimum 5 emberrel indulnak, a viteldíj: 2 ezer 500 forint fejenként, de kevesebb létszámmal is elindul, viszont magasabb árral. A kerékpárszállítás árát a viteldíj tartalmazza. Fejenként egy bringát lehet vinni, viszont minden további bicikli személyenként: 500 forint/kerékpár. A két komp Tiszaderzs és Tiszanána között közlekedik, így a bringatúrába egy csónakázást is bele lehet csempészni. Az útvonal Tiszaderzsről indulva, a kikötőt elhagyva az élő Tisza folyón át vezet egészen Tiszanána-Dinnyéshátig, az Álompart kikötőjéig. Más, egyedi útvonalon is elindul a komp, de erről előzetesen kell egyeztetni a Kárász Kikötőben. A kompok mindennap 10 és 18 óra között indulnak el, és az átjutás nagyjából 30-60 percet vesz igénybe attól függően, mennyire fúj a szél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában