Közbiztonság

2024.06.26. 10:04

Kiderül a közgyűlésen, milyen bűncselekményeket követnek el Egerben

A csütörtöki közgyűlésen a rendőrségi beszámolóból kiderül, tavaly milyen esetekben indult eljárás Egerben. A közbiztonság és a közlekedésbiztonság érdekében tett intézkedésekről is szó lesz.

Szabadi Martina Laura

Csütörtökön ismét ülésezik a közgyűlés

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 Közgyűlést tartanak csütörtökön Egerben, amelyen az egyik napirendi pont a város közbiztonsága lesz. Az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területén az elkövetés helye szerinti rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma a 2022. évi 1969-ről a 2023. évben 11,4 százalékkal, 1745-re csökkent a napirendi ponthoz feltöltött beszámoló szerint. Ezek nem az adott években elkövetett bűncselekmények, hanem az adott évben lezárt rendőri eljárásokban regisztrált események, melyek korábbi években történt jogsértő cselekményeket is tartalmazhatnak.

A regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt 14 évet figyelembe véve csökkenő tendenciát mutat. A 2010. évi adatokhoz képest 67,2 százalékos a csökkenés, 2022. és a 2023. évet tekintve 1256-ról 1005-re, 20,0 százalékos bűncselekményszám csökkenés tapasztalható. A rendőri eljárásban regisztrált közterületen elkövetett bűncselekmények száma az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területén a 2022. évi 425-ről a 2023. évben 408-ra, 4,0 százalékkal csökkent, 2022-ben 227, a 2023. évben 236 esetben regisztráltak közterületen elkövetett bűncselekményt, a 2010-hez képest 67,4 százalékos a csökkenés.

A kiemelten kezelt, a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények száma a 2022. és 2023. évben a rendőrkapitányság illetékességi területén 1242-ről 1177-re, 5,2 százalékkal csökkent. Egerben a kiemelten kezelt bűncselekmények száma 14,7 százalékkal csökkent, a 2022-ben 789 esetben, a 2023-ban 673 esetben regisztráltak ilyen jellegű bűncselekményt. 2010-hez képest 66,4 százalékkal csökkent a kiemelten kezelt bűncselekmények száma. A testi sértések száma 26-ról 36-ra változott, a kiskorú veszélyeztetése miatt a tavaly 12 esetben folytattak eljárást, és 2022. évben ilyen jellegű bűncselekményt nem regisztráltak. A garázdaság miatt folytatott nyomozások száma 71-ről 59-re csökkent viszont. A terjesztői magatartással elkövetett, visszaélés kábítószerrel bűncselekmények miatt regisztrált eljárások száma 80 százalékkal csökkent, 2022-ben 5 esetben, 2023-ban 1 esetben fejeződött be büntetőeljárás.

A legtöbb regisztrált eset lopás volt, 2022-ben 472, tavaly 408 eset. Személygépkocsi lopás bűncselekményt tavaly előtt 5 esetben regisztráltak, tavaly 3 esetben. Viszont a zárt gépjármű feltöréses esetek száma 14-ről 38-ra változott, a lakásbetörés bűncselekmények száma 46 esetről 51 esetre emelkedett. A rablás bűncselekmények száma 7-ről 3-ra csökkent, a rongálások számában némi csökkenés mutatható ki, 43 helyett csak 41 esetet regisztráltak. Csökkent a csalások száma, viszont nőtt  a jármű önkényes elvétele bűncselekmény száma, 4-ről 6 esetre.

A korábbi évekhez képest új elkövetési módokat találtak ki az internetes csalók a beszámolók szerint mely 2023-ban is sok munkát adott a rendőröknek. Továbbra is jelentős kapacitást foglalt le az új pszichoaktív anyaggal, a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítése. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítését továbbra is nagymértékben nehezítette, hogy az állampolgárok még mindig főleg anonim módon hívták fel a hatóság figyelmét a bűncselekményekre, azonban az eredményes befejezéshez semmilyen módon nem járultak hozzá. Érdemi, a bizonyítási eljárást segítő információk hiányában sokszor megnehezült vagy ellehetetlenült a bizonyítási eljárás. Az Egri Rendőrkapitányság összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény nyomozáseredményességi mutatója növekedett. 

A közlekedésbiztonsági helyzetre is kitértek. Tavaly előtt 154, a tavaly 172 esetben történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset, amely 11,6 százalékos emelkedést jelentett. Tavaly 2 esetben történt halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset, amely az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva jelentős, 50 százalékos csökkenést jelentett. A bekövetkezett balesetek során 224 személyi sérülés realizálódott, 23 személlyel többen sérültek meg a 2023-ban, mint 2022-ben. Az összes bekövetkezett 172 közlekedési baleset közül 12 esetben volt kimutatható az alkoholos befolyásoltság, ami 20 százalékos emelkedést mutat. A sérüléses balesetek nagyobb hányada - 82 esetben - a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt következett be, illetve 22 esetben az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, 6 esetben az előzési szabályok megszegése, 8 esetben a követési távolság be nem tartása, 6 esetben gyalogos hiba, 4 esetben kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása, 21 esetben figyelmetlenség is szerepet játszott, valamint 22 esetben egyéb ok miatt következett be a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset. A bekövetkezett baleseteket többségében személygépjármű-vezetők okozták, de jelentős emelkedés tapasztalható a kerékpárosok körében. Tavaly a közlekedésrendészeti szolgálati ág legfőbb célkitűzése a közlekedésbiztonsági helyzetet leginkább befolyásoló jogsértések visszaszorítása volt.

Az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területén ittasan okozott balesetek megelőzése terén sikerült a számadatokat előző évihez képest szinten tartani. Az ittas járművezetés miatt 119 esetben indult büntetőeljárás, 26 esetben közigazgatási eljárás. Az ittas járművezetők kiszűrése érdekében - heti rendszerességgel - fokozott ellenőrzést hajtottak végre, kiemelten a szórakozóhelyek és vendéglátó intézmények környezetében, valamint a települések nagyobb forgalmú ki- és bevezető útjain. Az intézkedésekről is beszámoltak:

„Nagy hangsúlyt fektettünk a közúti közlekedésben résztvevők személy- és vagyonbiztonságára, így szintén heti rendszerességgel kerültek megtartásra a komplex közúti közlekedési szabálysértések csökkentésére irányuló fokozott ellenőrzések, mely során - a fentieken túl - többféle közlekedési szabályszegés is szankcionálásra került. A közterületen szolgálatot teljesítő (legalább 2 fős) egységek szolgálatonként minimum 1-1 órában álló ellenőrzést hajtottak végre, amely kifejezett célja a szűrő-ellenőrző tevékenység volt, kiemelten a közlekedésbiztonságot negatív irányba mozdító szabályszegések vonatkozásában. A sebességtúllépések visszaszorítása érdekében naponta volt vezényelve a vhKKEP berendezés és heti rendszerességgel láncméréseket hajtottunk végre, amely a sorozatos, notórius gyorshajtók ellenőrzésére irányult. A sorozat méréseket a HVMRFK Forgalomellenőrző Alosztályával közösen, összehangoltan végeztük 2 készülék bevonásával, nagyobb terület lefedésével, nagyobb hatékonysággal.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában