Ludas elismerése

2024.06.06. 11:25

Ludas családbarát fejlesztéseit a vármegyei önkormányzat is elismerte

Idén Ludas önkormányzata átvehette a Heves Vármegyei Családokért díjat. Vargáné Csengeri Mónika polgármester elmondta, azt szeretnék, hogy a gyermekek jó szívvel nőhessenek fel Ludason.

Szabó István

Ludas önkormányzata idén májusban vehette át a Heves Vármegyei Családokért díjat a vármegyei önkormányzattól. A díjátadó ünnepségen elhangzott, Ludas nagyon jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a település családbarát legyen. Vargáné Csengeri Mónika polgármester arról beszélt portálunknak, hogy sok-sok munka után, komoly nehézségeket legyőzve jutottak el a díj átvételéig.

A kibővített óvoda átadó ünnepsége márciusban volt
A kibővített óvoda átadó ünnepsége márciusban volt
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Újranyitottuk 2019-ben a már 5 évvel ezelőtt bezárt kisiskolát. Óvodánkba tíz éve még 8 gyermek járt, azonban ma már – a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően – 40 kis óvodást fogadunk. Az oktatás színvonalát mutatja, hogy a szomszéd település családjai is szívesen választják községünk intézményét. 

Az óvoda pár éve bővült egy modern tornaszobával, orvosi és tanári szobával. A napjainkra már kétcsoportosra nőtt óvoda indokolta az új szárny létrehozását. Új vizesblokkokat alakítottunk ki, az épület teljes területén villám- és tűzvédelmi rendszer épült a gyermekek biztonsága érdekében. Két új játszóteret, többfunkciós gyermek rekortánpályát és egy kondiparkot építettünk, új közösségi tereinket folyamatosan megtöltjük változatos gyermekprogramokkal. A gyerekeket és az időseket falubusszal szállítjuk, megújítottuk az orvosi rendelőt, mely mellett kialakítottunk egy őstermelői piacot a családok segítésére. Egyre több a közösségi rendezvény. Az életminőséget javítja, hogy végre elkészült Ludason is a csatornázás, és számos utcát felújítottunk – sorolta Vargáné Csengeri Mónika. 

A kitüntetés odaítélésének indoklásában olvasható, hogy a családbarát szemlélet nemcsak az önkormányzati fejlesztésekben mutatkozik meg, hanem arra is jellemző, ahogyan a családokhoz, illetve a polgármesteri hivatalban és az önkormányzat intézményeiben dolgozók munkájához állnak. 

– Itt nem hátrány, ha valakinek kisgyermeke van, rugalmasak vagyunk akár a szabadságok, akár a munkaidő tekintetében. Intézményeinkben helyi anyukákat, kismamákat foglalkoztatunk. A Belügyminisztérium egyedi mintaprogramjában öt éve folytatjuk a húsgalamb tenyészprogramot, Ezzel a nehéz szociális helyzetben élő családok életének könnyítésére helyben teremtettünk munkalehetőséget. Minden évben a költségvetésünkben is megmutatkozik a családbarát szemlélet: iskoláztatási segély, karácsonyi ajándékutalványok, a civil szervezetek támogatása, az egyházi kapcsolat támogatása, ingyenes családbarát programok, nyári táborok szervezése és finanszírozása – mindezekre az önkormányzatunk jelentős forrást különít el. Mindig szem előtt tartjuk a családok érdekeit: amikor egy rendeletet, határozatot alkotunk, hatástanulmánnyal megvizsgáljuk azt, hogy az intézkedés milyen hatással lesz az itt élő családok életére. A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Heves Vármegyei Levéltárral és a Nemzeti Filmmúzeummal együttműködve elindítottunk egy kulturális mintaprogramot, amely hetente színvonalas programokat biztosít a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt az új közösségi színtérben. Ingyenes kirándulásokat és gyermektáborokat szervezünk a gyerekeknek nyaranta a szünidőben teljes ellátással – részletezte Vargáné Csengeri Mónika. 

Az egri vármegyeházán tartott díjátadón Ludas méltatásában elhangzott, hogy fontos aláhúzni, honnan indultak: 2014-ben bezárt, dohos, penészes, energetikai szempontból korszerűtlen, lelakott és programok szempontjából kiüresített közintézményekkel kezdtek neki az építésnek. 

– A jövőben is hasonló színvonalon szeretnénk folytatni munkánkat. A családbarát programok bővítésével szeretnénk térségi jó minta lenni, hogy gyermekeink, unokáink jó szívvel nőhessenek fel szeretett településünkön, Ludason – összegezte Vargáné Csengeri Mónika. 

A kibővített óvoda márciusi átadásán Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy mindig a gyermekeink és a családok az elsők.

– Annál csodálatosabb dolog nincs, mint amikor értük lehetünk. 10 évvel ezelőtt egy fabatkát nem adott volna itt senki azért, hogy Ludason kétcsoportos óvoda lesz. Azt mondták, úgyse lesz belőle semmi. De a munkának mindig van értelme. Lám, egy ilyen gyönyörű épület nőtt ki a földből, és nagyon rövid idő alatt lett belőle egy óvodaszárny bővítés. Én nyugodt voltam afelől, hogy elkészül, mert tudom, a ludasi az olyan fajta, hogy megcsinálja. A következő kiemelt projektünk a bölcsőde, amit mindenképpen meg szeretnénk építeni. Mindig jó, ha egy településen sok gyermek van, mert azt jelenti, megtelepedtek itt a fiatal családok, lakott a falu – hangsúlyozta Szabó Zsolt.

 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában