Kórustalálkozó

2024.06.02. 15:42

Százötven énekes, zenész ünnepelt együtt Recsken

Recsken a 19. alkalommal rendezett „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó igazi jublileumi ünnep volt a dalosok számára. Az idén 25 éves Mátrai Visszhangok Vegyeskar kitűnőre vizsgázott szervezésből.

Barta Katalin

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”

Forrás: Vozáry Róbert

Bárdos Lajos születésének 125. évfordulója jegyében zajlott a héten az idei nemzetközi Fúj, süvölt a Mátra szele elnevezésű kórustalálkozó Recsken, amelyen közel százötven vendég vett részt. 

A szervező Mátrai Visszhangok Kórus vezetőjétől, Nagy Józsefnétől megtudtuk, hogy a korábbi éveknél kevesebb kórussal, de annál nagyobb lelkesedéssel és örömmel kapcsolódtak a programhoz a meghívottak.   

A mintegy 150 énekes, zenész és vendég együtt vonult a Jámbor Vilmos Általános Iskolától a Római Katolikus Templomig május 25-én szombaton. A 19. alkalommal rendezett, Fúj, süvölt a Mátra szele Nemzetközi Kórustalálkozót ugyanis ide szervezte az idén 25 éves Mátrai Visszhangok Vegyeskar – mely számos minősítő hangversenyen arany, gála- és háromszor fesztiválkórus minősítést szerzett.

Az Ökomenikus istentiszteleten Dombi Ferenc római katolikus plébános a zene szeretetét méltatta, mely áttöri a felhőket és fölemel a mennyei világba. A jelenlévőktől kérte, hogy a zenével egyesülve valósítsák meg Jézus azon gondolatát, hogy legyenek mindnyájan eggyé.

Balogh András református lelkész Pál apostol korinthusiakhoz írt első leveléből idézve a szeretet és a zene kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, a szeretetet Istentől kapjuk, sokat beszélünk róla, mégsem élünk vele – olyan ez mint a „zengő érc” vagy „pengő cimbalom”, mely az emberi fülnek kellemetlen. Hozzátette, a kórusok szeretetben énekelnek, a zene összekovácsol.

Győrfi Mihály evangélikus lelkész Isten szeretetéről prédikált, aki a világért egyszülött fiát áldozta föl. Bűnbocsánatra szólította a résztvevőket. Mint mondta, aki meghallja Isten hangját, újjászületik, kegyelmet kap.

Az idei találkozót Bárdos Lajos Születésének 125. évfordulója alkalmából rendezték meg – mondta a rendezvény fővédnöke, Ember Csaba, aki nemcsak zenetanár és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, hanem karnagyként már 50 éve vezeti a 160 éves Balassagyarmati Dalegyletet. Beszédében a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző életművét méltatta, aki Szőnyi Erzsébettel együtt továbbvitte Kodály Zoltán tanítását, az élet szépségét és a zene értékét. Bárdost idézve elmondta: „a zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt.”

Kodálytól is olvasott: „Aki zenével indul az életben, bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti a bajokon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Ember Csaba egy John Lennon idézettel zárta beszédét: „Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”

A Mátrai Visszahangok Vegyeskar a recski kórushangversenyt 2003 óta évente rendezi meg, a mindenkori aktuális emlékév jegyében. A 37 fős egyesület elnöke, Nagy Józsefné Ibolya elmondta, a 19 év alatt voltak erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, szlovéniai és lengyel együttesek a rendezvényen – így eddig több mint 130 kórust láttak vendégül. Céljuk, hogy a Kárpát-medencében élő zenei együtteseket összefogják, évtizedes kórusbarátságok létesüljenek, valamint a vidék lakosainak körében a magyar és külföldi zeneszerzők műveit népszerűsítsék.

A találkozón mintegy 150 zenész vett részt – négy kórus és két egyéni fellépő. A palettán klasszikus, népzenei, egyházi és könnyűzenei művek csendültek fel – többször idéztek Bárdos Lajostól is.

Bemutatkozott a Balassagyarmati Dalegylet, a kecskeméti Medrigál Kórus, a muraszombati Selah Dicsőítő Zenekar, a recski Mátrai Visszhangok Vegyeskar, Szabó Sándor tárogatóművész, valamint Dani Dávid énekművész is. A délutáni esemény közös énekléssel zárult, ahol Bárdos Lajos: Tábortűznél című négyszólamú művét adták elő a résztvevők. A találkozót a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezték meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában