Életet ment

2024.07.15. 08:35

5 tipp a biztonságos nyári véradásra

A megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészlet biztosításához naponta 1600-1800 önkéntes véradó adományára van szükség. A Magyar Vöröskereszt tanácsokat osztott meg a nyári véradásokra való felkészülésről.

Hornyák Réka

A betegségek nyáron sem mennek szabadságra, a gyógyulók kezelése ilyenkor sem szünetel, amely elegendő mennyiségű vér nélkül elképzelhetetlen. Az extrém hőségben is nagy szükség van azokra, akik önként nyújtják a karjukat - hívja fel a figyelmet a nyári véradásokra a Magyar Vöröskereszt

A Vöröskereszt a nyári véradásokat klimatizált helyiségbe szervezi
A Vöröskereszt a nyári véradásokat klimatizált helyiségbe szervezi (Illusztráció) 
Forrás:  Shutterstock

A Magyar Vöröskereszt országszerte szervez véradó alkalmakat. A nagy meleg ellenére is örömmel várják az egészséges felnőtteket. Ebben az időben nagyon fontos, hogy minden önkéntes véradó különösen vigyázzon a saját egészségére.

Megoldások, melyekkel felülkerekedhetünk a kánikulán

Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetőjével összegyűjtötték, hogyan érdemes felkészülni az önkéntes véradásra.

  • Tervezzük meg a véradás menetét. A Vöröskereszt Véradás telefonos applikáció segítségével könnyedén áttekinthető, hol lesz hozzánk legközelebb véradás. Válasszunk közeli helyszínt, hogy ne kelljen sokat utaznunk.
  • Ha tehetjük, utazzunk klimatizált járművel a véradás helyszínére.
  • Szinte közhely, de valóban több folyadékot kell fogyasztani a hőségben és véradás előtt is, mint általában. Ne felejtsünk el minél több hideg - lehetőleg - vizet inni. 
  • Véradás előtt könnyű fogást együnk, amely nem terheli meg a szervezetünket. 
  • A meleg önmagában is fáradékonnyá és energiátlanná teszi az embert. Éppen ezért véradás után figyeljünk arra, hogy sokat pihenjünk és ne végezzünk megterhelő fizikai aktivitást. 

A Vöröskereszt a nyári véradásokat klimatizált helyiségbe szervezi

Váradi Mariann úgy fogalmazott, hogy a szervezési munkálatok során a Magyar Vöröskereszt törekszik arra, hogy klimatizált épületekben vagy helyiségekben kerítsenek sort a véradásokra. Értelemszerűen a szabadtéri fesztiválok és programok esetén ez nem mindig valósul meg, de ezek mellett mindent megtesznek, hogy olyan helyiségeket is bevonjanak, ahol erre van lehetőség. Nagyon várják az önkéntes véradókat, hiszen a nagy meleg ellenére is akadnak balesetek, el nem halasztható műtétek, gyógyászati kezelések, amelyekhez szükség van a vérkészítményekre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában