Kerüljük a tűző napsütést

2024.07.12. 08:25

A hőguta jeleit ismertette Mangó Gabriella

A gyöngyösi háziorvos elmondta, hogy a túlmelegedés tünetei egyszerűen felismerhetőek. A hőguta jelei ijesztőek lehetnek, de lefolyásuk általában pár nap.

Hornyák Réka

Dr. Mangó Gabriella, a gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász osztotta meg Facebook-oldalán a hőguta jeleit és annak kezelését. A videóban elmondja, hogy a tünetek felismerhetőek és jellegzetesek, azonban nem kell tőlük pánikba esni. A hőgutát a megfelelő ápolással pár nap alatt ki lehet pihenni. 

People,Helping,Mature,Woman,On,City,Street.,Suffering,From,Heat
Megfelelő gondoskodás és pihenés segíthet
Megfelelő gondoskodás és pihenés segíthet
Forrás: Shutterstock

A hőguta jelei az erős fejfájás, a szédülés és a hányinger

– Akkor gondoljunk arra, hogy hőgutát kaptunk vagy túlmelegedtünk, hogyha indokolatlanul erősen elkezd fájni a fejünk anélkül, hogy magas vérnyomás vagy magas vércukorszint lépne fel. Ez a fejfájás egy olyan iszonyatos fejfájás, amitől szó szerint majd szétmegy az ember feje, tehát egyből észrevehető. Jelentkezhet emellett még szédülés, hányinger, akár hányás is – részletezi videójában az orvos a hőguta jeleit. 

Felvázolta azt is hogy ilyenkor nagyjából mi történik a szervezetben. Mint mondja, a koponya egy zárt része a testünknek, éppen ezért, ha ott bármilyen hőingás lép fel - például túlmelegszik a fejünk - akkor az a zárt részben erős tüneteket okozhat.

Ezt az állapotot fájdalomcsillapítóval, görcsoldóval, illetve ágyban fekvéssel és hidegvizes borogatással lehet célszerűen enyhíteni

tanácsolja a háziorvos. 

 A tünetek erőssége már pár óra elteltével csökkenhet, de akár egy-két napig is tarthat a rosszullét állapota. Több napos tünetek mellett, szükség esetén érdemes orvost is felkeresni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában