Egri Borünnep

2024.07.13. 20:27

Újabb tagokkal bővült a Egri Bikavér Lovagrend a bor ünnepén

Minden évben az Egri Bor Ünnepének záró napján érkezik el a rendezvény egyik legfontosabb eseménye. Idén az Egri Bikavér Lovagrend három taggal bővült és egy tiszteletbeli tagot is avattak.

Hornyák Réka

Újabb tagokkal bővült a Egri Bikavér Lovagrend a bor ünnepén

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az Egri Bor Ünnepének zárónapján is rengeteg program várta az Szmrecsányi Lajos Érsekkertbe látogatókat. Szombaton a koncertek mellett igen fontos eseményre is sor került. A Bikavér színpadon felavatták az Egri Bikavér Lovagrend újonnan megválasztott borlovagjait. A díszes ceremóniát dr. Gál Lajos, dr. Kis-Tóth Lajos és Tarsoly József vezényelte, az új borlovagokat pedig Pál Sándor, dr. Szlávik János, Gömöri Ottó és dr. Hauser Zoltán avatták fel. 

Felavatták az új borlovagokat
Felavatták az új borlovagokat
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az avatás előtt Gál Lajos, a lovagrend örökös nagymestere méltatta a három új borlovagot.

Elsőként az egri születésű Juhász Ádám borászt. 18 évesen döntött a szőlészet és borászat szakma mellett, amihez diplomáját a Kertészeti Egyetemen szerezte meg. Szakmai gyakorlatát pedig külföldön, egyebek között Új-Zélandon töltötte , majd a szőlész-borász mesterdiplomát is megszerezte. Jelenleg a Juhász Testvérek Pincészetének vezetője. 

Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is, valamint több tudományterület nemzetközileg elismert kutatója. Hosszabb idő óta foglalkozik a borkultúrával, kiemelten a magyar borokkal és azok szakmai megítélésével, így tagja borverseny bíráló bizottságnak is. 2021-ben avatták a Tokaji Borlovagrend tagjává, de szorosan kötődik az egri borvidékhez is, több éve tagja a Szent Andrea klubnak és rendszeresen részt vesz a borászok rendezvényein. 

Macsinka János, Gundel díjas séf, fiatal kora ellenére már több étterem séfjeként bizonyította szakmai rátermettségét. Külföldön is több évet töltött, szakmai tapasztalatot és új tudást szerzett. Hazatérve az Imola Udvarháznál találta meg helyét. Jelenleg a Macok séfje. A borászat az ételek mellett kezdte el érdekelni, hiszen a jó étel és egy jó bor párosítása művészet. Ételei már több borrendezvény alapját is adták, hiszen tapasztalt séfként kiválóan válogatja az ízeket.

Végül, de nem utolsó sorban pedig tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort. A kapuvári születésű professzor a magas kultúra képviselőjeként lett érdekelt a borászatban. Munkája során beleásta magát az egri borászat történelmébe is és aktívan részt vesz a borászat történetének és történelmének terjesztésében. 

Az avatási ceremónia után az új borlovagokat a Juhász Testvérek Pincészet standjánál köszöntötték egy közös koccintással. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában