Évforduló

2024.07.21. 13:55

Együtt vagonírozhatunk be a frontra tartó szerelvénybe a katonákkal

Július 28-án nagyszabású programokkal emlékeznek a Magyar Vasúttörténeti Parkban és más budapesti helyszíneken az I. világháború kitörésének 110. évfordulójára.

Szabó István

A frontra tartó katonai vonat az I. világháború idején

Forrás: vasuttortenetipark.hu

Szűk két hónappal azután, hogy június elsején Gyöngyösön járt a legendás 424-es gőzmozdony vontatta nosztalgiavonat, újabb feledhetetlen élmény várja a vasút szerelmeseit. Igaz, ehhez Budapestre kell elutazni július 28-án. Az apropó: 110 évvel ezelőtt, ezen a napon kezdődött el az I. világháború. A Magyar Vasúttörténeti Park és a MÁV Rail Tours tájékoztatása szerint az évfordulón a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalog Dandár katonai hagyományőrzői hiteles korabeli felszerelésben tartanak nagyszabású, látványos bemutatót a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Július 28-án délelőtt látható lesz hogyan indultak jókedvűen mulatva a fiatalok a háborúba. A délelőtt folyamán a 22. vágányon mintegy 80 katona kerül bevagonírozásra úgy, ahogy 110 éve a frontra indultak. A katonákkal a lovaik is vonatra szállnak.  Látható lesz még felmálházva többek között az Osztrák-Magyar Monarchia egy 1875/96M acélbronz Uchatius ágyúja, egy korabeli tábori konyha és egy sebesültszállító fogat is. Délben elindul a gőzmozdony vontatta katonai szerelvény, de ezúttal nem a frontra, hanem a Nyugati pályaudvarra.

Délután a Nyugati pályaudvar mellett, a Podmaniczky utcában történik meg a menetoszlop megalakítása. Ebben a menetoszlopban a dandár törzs tisztjei után huszárok vonulnak lóháton, málházott géppuskával. Őket követi a tüzérség a hat ló vonatta Uchatius ágyúval, majd a trén a fogatolt eszközökkel és egy egészségügyi osztag korabeli egyenruhás ápolónőkkel. A menetoszlopba természetesen besorakozik a gyalogság is. Mellettük a K.u.K. haditengerészet is megjelenik. Várhatóan 13 órakor a menetoszlop elindul a Podmaniczky utcából, és a Szinyei Merse utca, Kodály körönd, Andrássy út, Hősök tere útvonalon elvonul a Vajdahunyad vára előtti füves területre. Itt a csapatok bemutatják a fegyvereiket, a háborúban használt eszközöket, tájékoztatott a Magyar Vasúttörténeti Park hozzátéve, hogy július 28-án a vasúttörténeti parkba ingyenes a belépés, a fenti program látogatásához nem szükséges külön jegy váltása.

A MÁV Rail Tours szervezésében az első világháborút megidéző, gőzmozdony vontatású katonai vonaton, muzeális kocsiban a rendezvényre látogatók is utazhatnak. A nosztalgiavonat a 424. sorozatszámú gőzmozdonnyal az élén közlekedik, és haditechnikai eszközök másolatát és lovakat szállító nyitott és fedett teherkocsikat is vontat. A vonatjeggyel rendelkezők a bevagonírozás után felszállhatnak a vonatra, s egészen a Nyugati pályaudvarig kísérhetik a “frontra” induló katonákat. További információk a MÁV Rail Tours oldalán olvashatók.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában