Oktatás

2024.07.12. 13:57

A tanári képzések közt is van, amelyet csak egy felvételiző jelölt meg első helyen

Lesznek olyan képzések, amelyek jelentkező híján biztosan nem indulnak el. Vannak azonban olyanok is, amelyek miatt izgulniuk kell az első helyen azokat megcélzóknak.

Tóth Balázs

Július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eduline összegyűjtötte, melyek azok az állami ösztöndíjas, nappali tagozatos szakok, amelyeket csak egyetlen diák írt be első helyre a téli jelentkezés idején, s mi is megnéztük újra, hogy alakultak a jelentkezések a vármegye egyetemein, főiskoláin.

A tanári képzések közt is van, amelyet csak egy felvételiző jelölt meg első helyen
A tanári képzések közt is van, amelyet csak egy felvételiző jelölt meg első helyen
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Hittudományi Főiskolára a rendes időszakban nem érkezett jelentkezés, az intézmény külön eljárásban veszi föl hallgatóit és július 31. a jelentkezési határidő. A MATE gyöngyösi campusára 1032 jelentkezés érkezett a rendes felvételi eljárásban, ezek közül 294-en jelölték meg első helyen a mátraaljai képzési helyszínt. Az intézmény legtöbb jelentkezőt vonzó szakjai a gyógy- és fűszernövények (66 jelentkező, 40 első hely), pénzügy-számvitel (52/23) és a gazdaság és menedzsment (50/14) voltak, ezek mind levelezősek és állami finanszírozásúak. Ezen kívül még negyven feletti jelentkezőt vonzott a vezetésszervezés, a pénzügy számvitel nappali, a gazdálkodás és menedzsment levelező, a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés is. A Károly Róbert Campus öt mesterképzésére egyáltalán nem volt jelentkező (turizmus, vállalkozás-fejlesztés) és ötre csak egy felvételiző van, ezek mind önköltséges gazdasági, informatikai és szőlész-borász képzések. Tizennégy olyan képzése van egyébként a gyöngyösi campusnak, amelyre van jelentkezőjük, de senki sem első helyen jelölte meg az intézményt.

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem - felvételi

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre idén 11 ezer 838 jelentkezés volt, köztük 3791 első helyes. Az egri fő képzési hely szakjaira 10 ezer 409 jelentkezés volt, amelyek közül 3265 volt az első helyen megjelölt tanulási cél. Ez az egyharmados részesedés szinte minden képzési területen ennyi, felfelé lógnak ki a tanári mesterszakok, ahol a 60 százalékot közelíti az arány (1243 jelentkezés, ebből 731 első helyen), lefelé pedig a gazdaságtudományi szakok, ahol 22 százalékos (2031 jelentkezés, 445 első hely). A jelentkezések számában egyébként a gazdaságtudomány vezet, majd a nem tanári pedagógusképzések következnek 1853 jelentkezéssel (ebből 531 első helyes), majd a tanári mesterszakok következtek. A 758 jelentkezőt vonzó osztatlan tanári képzéseket megelőzi népszerűségben a bölcsészettudományi, az informatikai és a sporttudományi képzések is. Osztatlan tanári szakpárra egyébként 227 továbbtanuló jelentkezett első helyen Egerbe.

Egerben 133 olyan meghirdetett képzés van, amelyre senki sem adott be jelentkezést, 77-re pedig egy jelentkező akadt, zömében természettudományos tanári szakpárok. 283 olyan képzést közölt táblázatában a felvi.hu, amelyre nem volt első helyes jelentkezés Egerben, és hetven olyan, amelyre egy első helyes felvételiző akadt, ezek többsége fizetős képzés. 

Ami az alap, vagy osztatlan nappali, állami ösztöndíjas, egy első helyes jelentkezőt felmutató képzéseket illeti, ilyenből tizenhárom van az EKKE egri telephelyein: 

  • pedagógia, 
  • földrajz-történelem tanár, 
  • angol-etika tanár, 
  • germanisztika, 
  • matematika, 
  • történelem-vizuális kultúra tanár, 
  • szőlész borász mérnök (angol nyelven), 
  • biológia-történelem tanár, 
  • angol-könyvtár tanár, 
  • angol-mozgóképkultúra tanár, 
  • magyar-mozgóképkultúra tanár, 
  • mozgóképkultúra-történelem tanár, 
  • fizika-földrajz tanár. 

Összesen egyébként 75-en adták be ezekre a jelentkezésüket. Hat mesterszak is van, amelyre egy első helyes jelentkező volt idén Egerben, illetve egy felsőoktatási szakképzési szak is, ez a gyógy- és fűszernövények.

A legtöbb első helyes jelentkezőt az EKKE egri székhelyén a tervezőgrafika (176), az óvodapedagógus (132), az edző (109) és a gyógypedagógus (96) vonzotta.

Az EKKE jászberényi campusán nem volt olyan szak, amire nem volt jelentkező, tíz olyan viszont akadt a harmincból, amelyre nem volt első helyes felvételiző. Az önköltséges levelezős csecsemő- és kisgyereknevelő szakon volt egyetlen egy első helyes jelentkezés, ezt a képzést 6-an második, harmadik helyen jelölték meg. Jászberényben egyébként 1429 jelentkezés volt, 529-en első helyen célozták meg a főleg pedagógiai (gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító, kisgyereknevelő) képzéseket.

Százhuszonegyezren várják a ponthatárokat
Idén 120 ezer 990-an jelentkeztek valamelyik egyetem 2024. szeptemberében induló alap, osztatlan- vagy mesterképzésre, írja az Eduline. A legtöbben, mintegy 17 ezren első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnának ősztől, 9950 jelentkezővel a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel.

A nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas és önköltséges elsőhelyes jelentkezőket tekintve a legtöbben, 6801-en gazdálkodási és menedzsment alapképzésre készülnek, majd a pszichológia következik 4948-cal és dobogós még az osztatlan jogászképzés. Az egy első helyes szakok zöme művészeti szak, de akadnak közöttük gazdasági, műszaki, informatikai képzések is, több közülük idegen nyelvű.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában