Elbúcsúztak

2024.07.05. 16:25

Ünnepélyesen kiosztották a diplomákat a MATE gyöngyösi campusán is + fotók

Mintegy száz végzős hallgató vette át az alap-, vagy mesterszakos diplomáját, illetve felsőoktatási szakképzéses oklevelét a MATE gyöngyösi campusán. Dr. Herneczky Andreát választották a hallgatók a tanév Arany Kréta Vándordíjas oktatójának.

Szabó István

Mintegy száz, sikeres záróvizsgát tett hallgató vette át az alap-, vagy mesterszakos diplomáját, illetve felsőoktatási szakképzéses oklevelét pénteken a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán. A hagyományoknak megfelelően a végzett hallgatókat dr. Bujdosó Zoltán főigazgató köszöntötte, és a diplomákat is ő nyújtotta át nekik. A főigazgató a végzős hallgatókhoz intézett beszédét egy személyes gondolattal kezdte: ő maga 25 éve szerzett diplomát, s röviden példákkal igazolta, hogy az elmúlt negyedszázadban mekkora változások történtek a világban, az életünkben.

Ünnepélyesen kiosztották a diplomákat a MATE gyöngyösi campusán is
Ünnepélyesen kiosztották a diplomákat a MATE gyöngyösi campusán is
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Erre a változó világra kellett önöket felkészítenünk, pontosabban, kell önöknek felkészülni rugalmas alkalmazkodóképességgel. Az oklevelüknek, amelyet ma kézbe vehetnek, négy sarka van. Szimbolizálja ez a négy sarok önök számára azokat, akik ehhez az oklevélhez hozzájárultak. Az egyik, legszebb és legfényesebb sarka az önök szimbóluma. Tudjuk jól, hogy nem volt könnyű útjuk az oklevél megszerzéséig. A második sarok azok jelképe, akik az elmúlt esztendőkben a tanulmányaik feltételeinek biztosítása érdekében önök mellett és önök mögött álltak és állnak. Látjuk, és nap mint nap érzékeljük, hogy a többség számára egyre nehezedő külső körülmények között ennek a támogatásnak milyen komoly értéke van. A harmadik sarok, azt gondolom, a kollégáim érdeme. Azoké a tanároké, dolgozóké, akik igyekeztek a tudásuk átadásával vagy adminisztráció során nyújtott segítségükkel elérni azt, hogy a diploma, amit kezükbe vesznek, ne csak egy tudásról szóló dokumentum, hanem annál sokkal több legyen: egy filozófia, egy élethez való hozzáállás legyen, amit itt Gyöngyösön képviselünk. Az oklevelük negyedik sarka a csoporttársaké, akik nemcsak barátként, hanem sokszor igazi támaszként álltak önök mellett. Az egyetemen szerzett kapcsolatok maradnak a legerősebbek, ezért kérem, a kialakult kapcsolataikat tartsák erősen, mert az itt megszerzett élmények kötik önöket össze örökre – fogalmazott dr. Bujdosó Zoltán.

Élethosszig tartó tanulás

A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy aki ma diplomát szerez, és holnap abbahagyja a tanulást, már holnapután tanulatlannak számít. Soha ne hagyd abba a tanulást, mert az élet sem hagyja abba a tanítást, emelte ki.

– Sokan tudják, hogy az útravaló gondolatokat diplomaosztókon általában a sportból és a hegymászásból szoktam hozni. Biztosan többen emlékeznek még a kiváló olasz futballcsatárra, Alessandro Del Pieróra, aki így fogalmazott: Minden tiszteletem ellenére sem értek egyet a coubertini elvekkel: a részvétel valóban fontos - de nem elég. Továbbgondolva ezt, hadd idézzem egyik hegymászó barátomat: Az ember azt mondja, az ösvény visz föl ide meg ide, aztán hamar tapasztalnia kell, hogy az ösvény sehová sem visz föl – saját magunkat kell fölvinnünk, hátizsákunkkal együtt. Nem lesz könnyű önöknek sem a hátizsák, ezt megígérhetem, de ha a munkájuk során, az életükben arra törekszenek, hogy a győzelem is meglegyen, ne csak a részvétel, lesz társuk a zsák cipelésében – hangsúlyozta dr. Bujdosó Zoltán.

A végzős hallgatók nevében Csuka Liliána búcsúzott az intézménytől, az oktatóktól és a társaktól.

– Az élet találkozások és búcsúk sorozata. Az idő és a távolság pedig a szív ősellenségei. Vannak, akikkel hosszabb, másokkal rövidebb ideig haladunk ugyanazon az úton. Az elmúlt évek alatt mi mindannyian egymás történetének részei, főszereplői, mellékszereplői, vagy epizódszereplői lettünk. Lesznek, akikkel ma találkozunk utoljára, és külön utakon folytatjuk tovább, de biztosan lesznek olyan kapcsolatok is, amik ennél sokkal tartósabbak lesznek. Most mindannyiunk előtt megnyílik egy új fejezet, tele lehetőségekkel és kihívásokkal. Bár az út, amit választunk, különböző lesz, egy dolog biztos: egyetemi éveink és oktatóink megalapozták jövőnket – fogalmazott Csuka Liliána.

Arany Kréta Vándordíj

Hagyományosan a diplomaosztó ünnepségen derült fény az idei Arany Kréta Vándordíj jutalmazottjának személyére. Ez évben dr. Herneczky Andrea főiskolai docens érdemelte ki az elismerést. A Hallgatói Önkormányzat évente a hallgatók titkos szavazatai alapján ítéli oda a díjat az adott tárgyból való felkészültség, a hallgatókkal szembeni korrektség, a leadott anyag érthetősége, a segítőkészség és a követelményrendszerek teljesíthetősége alapján. Dr. Herneczky Andreát emellett abból az alkalomból is köszöntötték, hogy 30 éve főállású oktató a campuson, illetve a jogelőd intézményekben.

Prof. Dr. Tamus Etelka Díj

Átadták a Prof. Dr. Tamus Etelka Díjat is, ami a campus gazdaságtudományi területén egyetemi tanulmányokat folytató olyan tehetséges hallgatók eseti anyagi támogatását jelenti, akik tudományos kutatást végeznek, és kutatási eredményeiket tudományos rendezvényeken és tudományos publikációban közzéteszik. A két díjazott Vajda Virág Emberi erőforrások alapszakos hallgató, illetve Bujdosó Diána Eszter Vezetés és szervezés mesterképzési szakos hallgatók lettek. A MATE Szenátusának döntése alapján címzetes főiskolai tanár címet adományoztak Kelemen József erdésztechnikus, okleveles agrármérnök és vadgazdálkodási szakmérnök, nemzetközi trófeabíráló számára. A MATE 12 hallgatót jutalom ösztöndíjban részesített.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában