Paradicsom

2024.07.28. 11:27

Most érdemes paradicsomlevet főzni télire, mutatjuk, nálunk hogy készül

A piacokon, nagyobb üzletekben most 5-600 forintért mérik a paradicsom kilóját. Nem nagyon lesz olcsóbb. Érdemes hozzálátni a téli befőzéshez, azonban nem mindegy miből, és hogyan készítjük el.

Barta Katalin

Volt olyan év, amikor nem főztünk be paradicsomlevet, mondván fillérekért kapható a boltban, minek pepecselni vele? Ekkor tetemes mennyiségű két decis paradicsomos üveg gyűlt össze a háztartásban, amit kidobni nem volt bátorságunk, s valami homályos sejtés azt igazolta, jól tettük. Nálunk ma az ABC-ben 450 forintért kapható a két decis paradicsomlé. 

Homemade,Tomato,Sauce
Most érdemes eltenni a paradicsomot télire
Most érdemes eltenni a paradicsomot télire
Forrás: Shutterstock

Ez az a lélektani határ forintban, ami az embert cselekvésre ösztönzi. A kertből már összegyűjtöttem néhány kilót, a napon érlelődik, de ilyen mennyiséggel nem sokra megyünk a téli hónapokban. Körbehívtam hát mindenkit a közvetlen környezetemben, hogy kinek van feleslege, amitől szabadulni próbál. Egy rendes gazdasszonynak ilyenkor már sorakoznak a kamrapolcon a befőttek, savanyúságok. Tőlük tudom, hogy a paradicsom már nem lesz olcsóbb idén, a lecsónak szánt paprika esetleg, de az se biztos. Azt most minőségtől függően 700-1000 forint körül mérik az egri piacon

Szép, érett termésre sikerült szert tennem, kilónként ötszáz forintért. Tíz kilónyit vásároltam, a saját kertből gyűjtött öt kilóval kiegészítve ez már 15 kilónyi mennyiség.

Ekkor érdemes elővenni a nagy fazekat. Ízlés kérdése, hogy ki milyen paradicsomot részesít előnyben a befőzéshez. Egy biztos, hogy a manapság divatos koktéparadicsom erre nem alkalmas. Az jó nyáron salátának, díszítő elemnek egy szendvicsre, de nagyjából ennyi a küldetése. Jó paradicsomlevet  az alábbi fajtákból nyerhetünk: Kecskeméti, Ace, Marmande paradicsomok, amelyek tipikus befőző-paradicsom fajták. Ezek is akkor tökéletesek, ha nem túl érettek, szottyosak. 

A jó paradicsomlé titka

A kiválasztott paradicsomokat negyedeljük, majd feltesszük közepes lángon főni. Hagyni kell legalább másfél órát rotyogni, buzogni, egészen addig, míg el nem főtte a habját. Én beledobok néhány zellerlevelet, mert apámtól így tanultam, de más fűszert nem használok.

Ha elkészült a jó sűrű lé, már csak néhány forró művelet vár ránk. Én az utóbbi időben egyszerűen megmerítem a botmixert a masszában, s ha minden sima, a matériát az előzően alaposan megtisztított üvegekbe töltöm. Forrón lezárom a kupakokkal (szintén sterilizáljuk őket a használat előtt). Innentől kezdve egy mozzanat marad, de az nagyon fontos! A dunsztolás. A fertőtlenített üvegekkel történő dunsztolás lényege, hogy a paradicsom befőzése télire az üvegben forrón történjen, ezt követően pedig nagyon lassan hűljön ki, ezzel tartósítószerek használata nélkül, hónapokon keresztül frissen tarthatjuk a nyár egyik ragyogó ajándékát. Ivólének, paradicsomos ételek alapjául, vagy magyaros ételek alá nélkülözhetetlen. 

Passzírozott, sűrített paradicsom befőzése télire

A sűrített paradicsom befőzés tartósítószer nélkül szintén egyszerűen történhet, azonban ez esetben egy erősen paradicsomos ízű, sűrű pürét kell kapnunk. A sűrített paradicsom befőzése során a héjat el kell távolítanunk (vágjuk be, majd forrázzuk le, így egyszerűbb pucolni) a belső, magos résszel együtt, majd lábasban kb. 90 perc alatt teljesen puhára kell főzni a paradicsom húsát. Ezt követően a paradicsom befőzés során botmixerrel turmixoljuk azt simára, majd jöhet újfent a tartósítás dunsztosüvegben.

Ilyenkor kell töltött paprikát főzni!

Ha végeztünk a befőzéssel, érdemes frissen tesztelni a végeredményt! Erre a legalkalmasabb étel a töltött paprika. A friss paradicsomléből hagyjunk meg legalább egy liternyi mennyiséget. A receptet a mindmegette.hu oldalról kölcsönöztük:

Hozzávalók: A töltelékhez: 15 dkg  rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, sertészsír, 1tk őrölt pirospaprika, 50 dkg darált sertéshús, só, frissen őrölt bors.     

További hozzávalók: 8 db  tölteni való paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 ek sertészsír , 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 liter  passzírozott paradicsompüré, 5 dl víz, friss zellerlevél.

Elkészítés:  A töltött paprika elkészítéséhez a rizst félig megfőzzük, majd félretesszük. Az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával és összekeverjük. Ha már nem túl forró, kézzel hozzákeverjük a darált húst és a rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, megszurkáljuk késsel, vagy villával, és megtöltjük a töltelékkel. A paradicsomos szószhoz a hagymát apróra vágjuk, és megpirítjuk egy kevés zsíron vagy olajon. Megszórjuk a cukorral, majd a liszttel, és csomómentesre keverjük. Folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a paradicsompürét, felhígítjuk a vízzel, beletesszük a zellerzöldet, és megsózzuk, megborsozzuk. Végül a paradicsomos lébe tesszük a megtöltött paprikákat, és alacsony lángon, kb. 30-40 percig főzzük, amíg a töltelék teljesen megpuhul. Ha szükséges, egy kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk az elfőtt folyadékot.  

Nyári hőségben melegen, hidegen is pompás lakoma.

 

 

    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában