Több mint száz centis

2024.07.23. 15:12

Lehetetlen küldetés: kifogták a felsőtárkányi óriáscsukát + videó

Az első horgász, aki túljárt az ikonikus gesztenyefa alatt pihenő, látott ragadozók legnagyobbjának az eszén. Gajdos Anikó sok-sok puzzlekockát kiválogatva jutott el a megoldásig. Kihasználta, hogy a több mint száz centis óriáscsuka domináns és irigy.

Hornyák Réka

Kifogták a becsaphatatlannak hitt óriáscsukát Felsőtárkányban – tette közzé Facebook oldalán a Pecaverzum. Az egyik legjobb magyar női pergető, Gajdos Anikó sikerrel járt, ráadásul a tó egyik legnagyobb csukájának járt túl az eszén. Kiderült, hány centis is valójában a kapitális bestia, az óriáscsuka. 

Gajdos Anikó és a hatalmas, becsaphatatlannak hitt óriáscsuka.
Gajdos Anikó és a hatalmas, becsaphatatlannak hitt óriáscsuka.
Forrás: pecaverzum.hu

Gajdos Anikó úgy fogalmazott a Pecverzumnak, hogy biztosan megfogták már valamikor, amikor elkószált valamerre, de amikor benn áll a fa alatt, akkor nem nagyon lehet kifogni. Azonban, mint írják, a sztori a napokban fordulatot vett, hiszen a streetfishing vb-résztvevő horgász megcsinálta azt, ami - a rendelkezésre álló információk szerint - még eddig senkinek sem sikerült.

 

A gesztenyefa árnyékában több csuka is pihent

Anikó elmondása szerint meglátta, hogy az árnyékban három csuka, plusz ez a nagy áll. Sok turista figyelte őt hátulról és kérdezgették, hogy ezeket tényleg nem lehet-e megfogni, mire Anikó azt válaszolta, hogy bizony nem. A pergető kiválóság közben egy-két csalit húzgált oda-vissza a halak előtt, mikor észrevette, hogy a három kisebb csuka lekövette a kishalimitációt, de a nagy mozdulatlanul állt a fa alatt.

 

Ezek után elúszott a ragadozók előtt egy kishalraj

– Ekkor kiszúrtam, hogy a nagy csuka elmozdul, picit megpöccinti a halakat. Ezek a csukák itt, a fa alatt máskor mindig mozdulatlanok és apatikusak, de most lehetett látni, hogy érdeklődőbbek. A három csuka egymás mellett állt és kifelé néztek. Azt tudtam, hogy a part felőli részt megdobva nem lehet kifogni őket, mivel a fa alatt nem csinálnak semmit. Arra viszont rárabolhatnak, amit meglátnak kint, a fa alól adott esetben kitámadhatnak – olvasható Anikó helyzetelemzése a Pecaverzum oldalán. A horgász ezt követően felcsatolta a kapocsba az egyik legnagyobb csaliját, egy 14 centis fehér rákot.

Elmondása szerint szépen lassan elkezdte húzni, de nem közvetlenül a fa előtt, hanem a haltól olyan távolságra, hogy azért ő is lássa. Ha a csuka azt akarja, akkor kimozdul érte, ha nem, akkor nem. De Anikó megpróbálta, mert látta, hogy éhes lehet, hiszen a kishalakat kergette. Anikó abban bízott, hogy mivel több csuka is egy helyen pihent, irigyek lesznek egymásra a halnak vélt műcsali miatt.

 

Így zajlott az óriáscsuka kifogása

– Ilyenkor rájuk jöhet az ösztön, a kajairigység, egyedül ebben bíztam, hogy talán így meg lehet fogni egyikőjüket. A fa előtt húztam el a csalit, a nagy csuka pedig láthatta, mivel a tó közepe felé állt a feje. Rárontott a fa alól a csalira, de egy pillanattal később máris ki akarta köpni, rájött, hogy ez átverés. De én gyorsabb voltam, mint ő. Szájszélesen, de megakadt, és gyorsan ki is tudtam szedni, mivel ott volt a párom, Attila, aki gyorsan megmerítette – summázta remek fogását Anikó.

Hozzátette, a szerencsével sem állt hadilábon, mivel több csuka is állt a fa alatt. Abban is szerencséje volt, hogy éppen enni akart a nagy hal, és olyanja volt, hogy kész megmozdulni. A történet alapján azért túlzás lenne csak a szerencsefaktort kiemelni, Gajdos Anikó ugyanis sok-sok puzzlekockát kiválogatva jutott el a megoldásig. Kihasználta, hogy a csuka domináns és irigy.

Mint mondta, volt egy-két kirohanása, de elsőre sikerült kiszedni a vízből. A ragadozókat nem kell sokáig fárasztani, főleg a csukát. A 90 centis halmatracon végigterült és ehhez még plusz 20 centit mértek, míg eljutottak a hal farkának a végéig. Ugyanezen a napom azonban Anikó párja kiszedett még egy kereken egyméteres csukát legyezve a tó másik oldaláról, szintén egy fa alól. 

Anikó úgy véli, hiába a 110 centiméter, a gigacsuka nem érhette el a 10 kilós álomhatárt

Elmondta, hogy nem volt sovány a hal, de mikor megemelte, nem remegett bele a keze annyira, mint a pontynál, amelyet utána fogtak legyezve. Pergetni vagy legyezni biztosan visszatér még Felsőtárkányba, hiszen korábban éppen a párja akasztott egy 115 centis csukát a tóból, amelyben több komoly példány is úszik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában