Múltidéző

2024.07.20. 17:15

Poroszlón creált választókerület

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

A csütörtökönként megjelenő hetilap előfizetése egy évre nyolc koronába került

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

TISZAFÜRED. TISZAFÜRED ÉS VIDÉKÉNEK TÁRSADALMI, SZÉPIRODALMI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HETILAPJA. 1904. ÁPRILIS 21. 

A járás központja. 
Miután a képviselő választókerületek rendezése már olyan stádiumban van, hogy azzal a belügyministérium szakosztályai foglalkoznak, nekünk szintén kell már most actioba lépnünk, hogy az eddigi anomália szerint Tiszafürednek kellett átmennie Poroszlóra képviselőt választani – megszünjék. 
Láttuk a sorozásnál, hogy mily szépen és rendben folyt le az egész járásnak Tiszafüreden való előállitása és hogy senkinek sem jutott eszébe azt hangoztatni, hogy a járás központja nem Tiszafüred, hanem Poroszló és ott kellene sorozni! 

Mert megjegyzendő, hogy kizárólag ezzel az egy indoklással lehetett a poroszlói választói kerületet crealni, hogy Poroszló ezen kerületnek a központja. 
Történt pedig ez abban az időben, midőn Poroszlóról Tiszafüredre járhatatlan uton kellett közlekedni és a Tiszán a kompon való átkelés mintegy lehetetlenné tette tul a tiszai községeknek a választásra való érkezését. 

Azóta sok viz folyt le a Tiszán és sok minden történt! Épült első sorban egy kő út, másodsorban épült egy remek vashid a Tiszán át és végül épült vasút mely lényegesen megkönnyitette a közlekedést. 

Rendszeresen a járási főszolgabiróság székhelye egyszersmind kell, hogy a választókerület központja legyen. A közigazgatási hatóságnak saját székhelyén a kellő intézkedéseket jó eleve megtenni, hogy a választók háboritatlanul gyakorolhassák legszebb polgári jogukat és szabadon cselekedhessenek meggyőződésük és elveik szerint. 
Nem kell hát bővebben indokolni, hogy a logika czélszerűség Tiszafürednek követeli a választókerület székhelyét és hogy a  új kerületek beosztásánál szünjék meg a poroszlói választókerület és létesittessék egy tiszafüredi választókerület… 
A városi képviselőtestület volna hivatva első ­sorban, hogy e kérdésben a kezdeményezést megtegye. Adjon be kérvényt de haladéktalanul a belügyminister úrhoz, hogy a választó­kerületek kikerekitése és rendszeresitése alkalmával, legyen figyelemmel Tisza­füredre is, hogy városunk amely székhelye a járásbiróságnak, szolgabiróságnak kell, hogy a választókerületnek is székhelye legyen. 

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1904. JÚLIUS 24. 

Mennyi pap van Magyarországon? 
Nem érdektelen dolog, a ki kiváncsi rá, most megtudhatja, minden különösebb fáradozás nélkül. A Magyarországon megtelepült 88 római kath. szerzetesrend 191 rendházában 1881 férfi szerzetes lakik; a 69 női rend 299 rendházában 3927 apácza. Van azután az ország 3235 római kath. anya- és 11,588 leányegyházában 2727 plébános, 1724 káplán, 589 más állású pap, 1152 növendékpap, 270 nyugalomba küldött és 250 világi pap és szerzetes. A görög kath. négy szerzetesrendjének 9 rendházában 44 szerzetes lakik, a 2101 anya- és 3011 leányegyházának 1042 plébánosa, 639 káplánja és 112 egyéb állású papja van. A görög keletieknek 5 rendjük van, amelynek 15 rendházában 43 szerzetes lakik. A 2138 anya- és leányegyháznak 1959 plébánosa, 236 káplánja és 40 egyéb állású papja van, a növendékpapok száma 205, a nyugalmazottaké 29, világi pap és szerzetes csak 4 van. Az ágostai evangelikusoknak 899 anya- és 882 leányegyházuk van 914 lelkészszel, 176 segédlelkészszel; van még 215 növendék és 42 nyugalmazott pap. Az evengelikus reformátusok 2039 anya- és 449 leányegyházában 1937 lelkész, 219 segédlelkész, 313 növendékpap és 20 nyugdijas pap van. Az unitáriusoknak 118 anya- és 59 leányegyházuk van, 105 lelkészszel és 205 segédlelkészszel. Növendékpapjuk 15 van, nyugalmazott 4. A zsidóknak 559 anya- és 1810 fiókhitközségében 389 rabbi és 131 rabbi-jelölt van. 

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1907. AUGUSZTUS HÓ 11. 

Bezin-robbanás. 
Tarnaszentmiklóson, Kaáli István szérüjén e hó 6-ikán cséplés közben, a benzin-motor szétrobbant és az égő benzint a kazalra is ráöntötte, mely azonnal lángbaborult. A munkások ijedve futottak szét, s hogy komolyabb baj nem történt, az egyedül Horváth Endre jegyző lélekjelenlétének tudható be; mert rögtön észrevette a veszedelmet és a szétszaladt munkásokat visszatéritette, mely tette által kiszámithatatlan veszedelemtől óvta meg a községet, mert a lángbaborult kazlat csakhamar eloltották s igy anyagi kár alig történt. 

Tallózta: Szilvás István 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában