Hogyan tovább?

2024.07.17. 17:25

Bezár a posta, patt helyzet alakult ki több hevesi településen is

Sok posta jelenlegi formájában bezár, innentől az üzemeltetést kiadják. Az önkormányzatok igyekeznek a lehető legjobb megoldást megtalálni, hiszen számukra a lakosság érdeke és elégedettsége a legfontosabb. A lakosok nyugalmát az jelenti, ha megmarad a posta, de a kedvezőtlen feltételeket nehéz teljesítenie az önkormányzatoknak.

Hornyák Réka

Nehéz helyzetbe került Feldebrő mellett több környező település, mondta megkeresésünkre Jakab Ernő, Feldebrő polgármestere. Elárulta, hogy a környező települések polgármestereivel folyamatosan egyeztetnek és próbálnak együtt megoldást találni, hiszen ugyanebben a szituációban van Aldebrő, Nagyút és Vécs is. 

Újranyithat a füzesabonyi posta
Bezár a posta, patt helyzet alakult ki több hevesi településen is (Illusztráció)
Forrás: Flajsz Péter/Komárom-Esztergom megyei 24 Óra

– Sejtettük, hogy ez be fog következni, hogy a többi kistelepülés után majd nálunk is be fog zárni a posta. Nem hittük volna, hogy ennyire hamar, de már a hivatalos értesítést is megkaptuk, miszerint augusztus elsejétől bezár a feldebrői kirendeltség is. Ezt követően több választási lehetőséget kínált fel nekünk is a posta. Egyik az, hogy a postapartneri együttműködés keretében az önkormányzat veszi át a kirendeltséget. A másik az, hogy a posta további üzemeltetésére egy lehetőleg helyi vállalkozót találunk. Ha ezek közül egyik sem működik, akkor a posta egy mobilposta szolgáltatást tud telepíteni hozzánk, ami azonban csak rövid, megkötött ideig elérhető a hét pár napján – részletezte a jelenlegi helyzetet Jakab Ernő. 

Hogyan oldják meg a települések a helyzetet, ha bezár a posta?

Elmondta, hogy a legnagyobb akadály abban, hogy a települések önkormányzatai vagy egy vállalkozó üzemeltesse tovább a postát, az az anyagi vonzat. A Magyar Posta Zrt. ugyanis csak egy dolgozó minimálbérét támogatja, minden mást, így a többi dolgozó bérét, a helyet és annak fenntartását, valamint a rezsit is az üzemeltetőnek kell fizetnie. Továbbá, a szerződésben az is meg van kötve, hogy amennyiben az üzemeltető nem teljesíti az elvárt feladatokat, ha például csak egy nap is kimarad a nyitva tartásból, abban az esetben az üzemeltetőnek kemény kötbért kell fizetni a postának. 

Jakab Ernő elárulta, hogy Aldebrővel közösen már vállalkozót is kerestek meg az ügyben. Egy olyan helyi lakost kértek fel, akinek van ingatlana Aldebrőn és Feldebrőn is egyaránt. Céljuk az lett volna, hogy közösen kitalálják azt a rendszert, amiben a vállalkozó üzemelteti a két település postáját. Azonban a lehetetlen feltételek és magas elvárások miatt nem vállalta el a vállalkozó sem a munkát. 

Július 16-án végül összeült egyeztetésre több település polgármestere is. Kiderült, hogy Feldebrőn egyelőre megoldódni látszik a helyzet abból a szempontból, hogy megegyeztek egy vállalkozóval, aki átveszi a posta üzemeltetését. Az átállásra benyújtották a kérelmet, annak elbírálásig nem zárják be a település jelenlegi postáját. Aldebrő, Nagyút és Vécs önkormányzatai továbbra is közös megoldáson dolgoznak, Kisnánán pedig azon dolgoznak, hogy az önkormányzat vegye át a posta üzemeltetését. 

Megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. is nyilatkozott a bezárásokról. Állásuk szerint a Magyar Postával szemben tulajdonosi elvárás, hogy költséghatékonyan, hálózatát racionalizálva az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó 21. századi, modern szolgáltatásokat nyújtson.

A Magyar Posta Zrt. szerint a postapartneri program jól működik

Ennek keretében indították útjára 2023-ban a postapartneri programot, melynek keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett nyújtható a postai szolgáltatás. Ezzel növelhető a postapartnerséget üzemeltető ügyfélköre és az árbevétele, végső soron pedig a vidék megtartó ereje. Az új modell lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a postai szolgáltatások továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben legyenek elérhetőek. Ennek köszönhetően egy helyen, gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is.

Az önkormányzatok, a helyi vállalkozások és helyben működő országos kereskedelmi hálózatok nagy számban érdeklődnek az új postapartneri program iránt. Az eddigi tárgyalások alapján az elmúlt másfél évben közel 400 új típusú postapartneri szolgáltatóhely létesült.

3 hónapja van a településeknek a helyzet megoldására

A Magyar Posta Zrt. és Aldebrő, valamint Feldebrő község Önkormányzata közötti sikeres tárgyalás eredményeként az említett településeken nem tervezett a posta bezárása. Társaságunk örömmel vette, hogy az egyeztetéseket követően mindkettő település polgármestere regisztrált a postapartneri együttműködésre. A meglévő posta kiváltásának, valamint a postapartneri szolgáltatóhely nyitásának időszükséglete előreláthatólag 3 hónap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában