Interjú

2024.07.03. 17:25

Mindenki meg fogja kapni az esélyt a bizonyításra, mondta Szókovács Péter

Gyöngyös júniusban megválasztott új polgármesterével beszélgettünk. Szókovács Péter szerint Gyöngyös legnehezebb öröksége a rossz szemlélet, amit meg kell változtatniuk októbertől.

Szabó István

Szókovács Péter minden képviselő munkájára és korrekt együttműködésére számít

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A június 9-i önkormányzati választások során Szókovács Pétert, a Fidesz-KDNP és a Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) jelöltjét választották polgármesterré Gyöngyösön. Az önkormányzati képviselőválasztás eredményeként a Fidesz-KDNP és a VSZE 7, a Jobbik, a DK, az MSZP és a Momentum alkotta összefogás szintén 7, a VAGY Közéleti Egyesület pedig 1 mandátumot szerzett a gyöngyösi grémiumban. Gyöngyös frissen megválasztott polgármesterével beszélgettünk.

Szókovács Péter minden képviselő munkájára és korrekt együttműködésére számít
Szókovács Péter minden képviselő munkájára és korrekt együttműködésére számít
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Hogyan értékeli a választási győzelmet, mi dönthetett a polgármesteri címért folytatott versenyben, illetve a képviselői helyek megszerzésében? 
– Azt gondolom, az önkormányzati választást két tényező döntötte el Gyöngyösön. Az első, és a legfontosabb az a programunk volt. Azt mondtuk, Gyöngyösön végre rendnek kell lennie, és a gyöngyösiek ugyanezt gondolják. Erre kaptunk felhatalmazást, ezért ezt fogjuk legjobb tudásunk szerint végigvinni. A második pedig a kampányban elvégzett munka és a csapatunk egysége volt. Még a két ellenfél is elismerte, hogy mi voltunk azok, akik leginkább ott voltunk a gyöngyösiek között, személyesen kértük ki a véleményüket, és be is építettük azt a vállalásaink közé.

– Többen is megfogalmazták már, hogy Gyöngyös az elszalasztott lehetőségek városa volt kis megszakítással 20 évig. Milyen örökséget vesz át az új polgármester és az új összetételű grémium októberben?
– Talán nem ez tűnhet külső szemmel a legnehezebb örökségnek, de valójában a rossz szemléletet kell megváltoztatnunk októbertől napról-napra, lépésről-lépésre. Változtatnunk kell azon, hogy minden kérdést átpolitizáltak, minden döntést fekete és fehér, bal és jobb, barát és ellenség viszonylatban kezelt a városvezetés. Ők bezárkóztak, csak egy szűk kör döntött mindenről, a kormányzatot ellenfélnek tekintették, a városi médiát, a hivatalt és az önkormányzati cégeket pedig ehhez a harchoz szükséges eszköznek. A képviselői feladatkörök inkább hasonlítottak a házmesteri munkához, a testületi ülések pedig szóbeli pankrációhoz, abból is az unalmas és fölényeskedő fajtából.

– A választási kampány jelmondata az volt: Gyöngyösön rendnek kell lennie! Melyek az ehhez vezető út legelső lépései, melyek a legneuralgikusabb pontok?
– Az első lépések és a legfontosabb lépések nem azonosak. Az első, hogy az érdemi munkához szükséges, teljesítményre és bizalomra épülő körülményeket meg kell teremteni a testületben, a hivatalban, és az önkormányzati cégeknél. Az elmúlt két évtized szinte teljes egészében mi kívülállók voltunk ezekben az egységekben, nem ismerjük a munka szervezettségét, a szemléletet, nem tudhatjuk, hogy akikkel együtt kell dolgoznunk a jövőben, ők szeretnének-e vagy tudnak-e azonosulni a céljainkkal. A legfontosabb feladatokban márpedig minden munkavállaló teljes erőbedobására szükség lesz: ilyen többek között a Duranda jövője, a közbiztonság, a droghelyzet, a köztisztaság, a helyi közlekedés rendezése.

– A kampány során a gyöngyösiek milyen ötletekkel álltak elő a Közös Nevező program beszélgetései során?
– Nem voltak meglepetések. A gyöngyösiek büszkék szeretnének lenni a városukra, meg szeretnék állítani a fiatalok elvándorlását és biztonságban szeretnék érezni magukat az otthonukban és az utcákon. Ezt mindenki másképp fogalmazta meg konkrét igényként, az a mi feladatunk lesz, hogy ezt teendőkre fordítsuk le. Aki fúrógépet vásárol, annak valójában nem fúrógépre van szüksége, hanem egy lyukra a falban. Aki több köztéri kamerát szeretne az otthona környékére, annak valójában a biztonságérzete került veszélybe, és eszközöket keres a megoldáshoz.

– Visszatérve a testülethez: annak összetétele kiegyenlített a politikai nézetek szerint. Hogyan látja az előre vivő együttműködés lehetőségét az adott esetben évtizedes baloldali berögződéseket hordozó képviselőkkel?
– Mindenki meg fogja kapni az esélyt, hogy bizonyítsa azt, mi is a célja a következő években. A testületi döntéshozatal során meg kell tapasztalnunk azt, hogy az a 8 fő, aki a mi 7 képviselőnk mellett ül, továbbra is elsősorban pártpolitizálni szeretne, vagy inkább hajlandóak lesznek a lényeges ügyek mentén együttműködni. A berögződések kapcsán már az alakuló ülésen eldőlhetnek fontos kérdések. Az elmúlt két ciklusban városvezetői pozíciók, bizottsági tisztségek és vezetői beosztások kiosztásával biztosították a 4 baloldali párt közötti alkut. Ennek ebben a formában biztosan véget szeretnénk vetni. Nem a pártoknak kell városvezetői tisztségeket adni, hanem a városnak van szüksége alkalmas tisztségviselőkre.

– A Fidesz-KDNP és a VSZE testületbe jutott képviselői között vegyesen vannak "régi motorosok" és újak. A tapasztalat vagy a friss erő, esetleg a kettő elegye adhat igazi lendületet a frakciónak?
– Hű szeretnék lenni az imént elmondott álláspontomhoz, így nem is szeretném különálló egységként kezelni a kormánypárti frakciót. Tizenöten kaptunk felhatalmazást, én pedig minden képviselő munkájára és korrekt együttműködésére számítok. A mi frakciónk csak egy része az egésznek, nem cél, hogy önálló lendülete legyen. Legyen mindenkinek lendülete és tettrekészsége. Persze, ha farral állnak ehhez az eddig többségben lévők, akkor nagyobb szükség lesz a mi lendületünkre és kezdeményezőkészségünkre. De ettől nem félek, képesek vagyunk rá.

– Ha a városban jár, ha megnézi a telefonján az üzeneteket, milyenek a gyöngyösiek első reakciói június 9-e óta?
– Hálistennek ugyanaz, mint a választásokat megelőző hónapokban végig. Csak mostanában egyre kevesebben biztatnak suttogva és titokban, és egyre többen nyíltan és büszkén. Szerintem értik az olvasók, hogy mit jelent ez.

– Az októberi kezdésig még van hátra 3 hónap. A leendő feladatokra készülés szempontjából hogyan telik majd ez az idő?
– Nem lesz nyári szünet. Felkészülten szeretnénk elkezdni a munkát. Minden olyan tudást és információt magunkévá kell tennünk, amit addig a pályán kívülről beszerezhetünk. A város működőképességének biztosításához kellő tudással felvértezve kell megérkezünk az októberi munkakezdéshez. Vannak körülöttünk jogi, közgazdasági, pénzügyi, önkormányzati és államháztartási, szociális ellátási és rendészeti tudással rendelkező szakemberek, akikkel már a választások másnapján elkezdtük a felkészülést. Most visszavettünk a kommunikációból, és a csendes felkészülés zajlik.

– Ön a Heves vármegyei közgyűlésnek is tagja lett. Ez milyen lehetőségeket ad a Gyöngyösért lobbizásban?
– Ez a megtisztelő feladat kettős. Egyrészt persze Gyöngyös érdekeit is szem előtt kell tartani, de összességében Heves vármegye képviseletére hatalmaztak fel a választók. A két feladat persze nem zárja ki egymást, ha Heves vármegye sikeres, akkor Gyöngyös is sikeres lesz.

– Marad-e a VSZE elnöke, ott hogyan tovább?
– Ezt majd a tagság eldönti. Nyilvánvalóan nem tudok majd annyi időt és energiát fordítani az egyesületre, mint eddig, hiszen Gyöngyös polgármesteri feladatai egész embert kívánnak. Tisztelettel el tudom majd fogadni azt is, ha az a döntés születik, hogy mást bíznak meg az elnöki feladattal.

– A családja hogyan viselte a politikusi pálya első szakaszát? 
– Köszönettel és hálával tartozom nekik, és ez nem egy üres szófordulat. Akik a civil világból érkeznek, mint én és a családom, azoknak lelkileg nem egyszerű politikai vélemények főszereplőjévé és céltáblájává válni. Volt ilyen, jópár, és nem csak a közösségi médiában, hanem személyesen is. Sőt, nem csak nekünk, szülőknek, hanem a gyerekeknek is kijutott. Nem beszéltem erről a kampány során nyíltan, mert nem szerettem volna még élesebbre fordítani a közbeszédet. Tudtuk mit vállalunk, a lehetőségek szerint felkészültünk erre, és összeborultunk otthon a nehezebb pillanatokban. Elmagyaráztuk a gyerekeknek is, hogy miattuk is tesszük, amit vállaltunk, mert azt szeretnénk, ha olyan Gyöngyösön nőnének fel, ahol barátaikkal, osztálytársaikkal, minden gyöngyösi fiatallal együtt el tudják képzelni majd a jövőjüket. Ez a cél felülírja a legtöbb nehézséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában