TOP Plusz

2024.07.25. 17:25

Több száz milliós támogatás érkezik Dél-Hevesbe

A teljes lakosságot érintő programok valósulnának meg az érintett településeken.

Molnár Helga

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban újabb döntések születtek. Arról már beszámoltunk áprilisban, hogy közel kilencmilliárd forint érkezik Heves vármegyébe, sőt már decemberben is négymilliárdnyi támogatásról számolt be a közgyűlés elnöke, dr. Juhász Attila Simon.

Happy,Children,Friends,Standing,Together,Outdoors,,Having,Fun,And,Smiling
Sportra, egészséges életmódra nevelő programok is lesznek (Illusztráció)
Fotó: Studio Romantic / Forrás: Shutterstock

Most, a hivatalos pályázati portálon böngészve kiderült, helyi és térségi humán fejlesztési pályázatokról született döntés, s Dél-Hevest is érintették ezek a pozitív elbírálások.

Átány szerepel a listán, méghozzá 276 millió forintnyi megítélt támogatással. Jámbor Dénes polgármester érdeklődésünkre elmondta a részleteket. Kifejtette, ötéves programról van szó, mely konzorciumban, az Egri Norma Alapítvány, az Agria Térségfejlesztő Nonprofit Kft. és az átányi önkormányzat részvételével valósul meg.
– Átfogó, egymásra épülő programról van szó, mely több területet, több társadalmi réteget érint majd, úgy a hátrányos helyzetűeket, idősebbeket, gyerekeket és aktív korúakat is. Különböző rendezvényeket szervezünk majd, mely a teljes lakosságot érintik, de közbiztonságot fejlesztő, egészségmegőrző elemek is megjelennek vagy sportra, egészséges életmódra nevelő programok is. Fontos kiemelni, hogy a rendezvényekhez kapcsolódva eszközbeszerzések is megvalósulnak ebből a támogatásból, ezek összekapcsolódnak. Öt éven át zajlik majd mindez, s olyan programok valósulnak meg az eszközbeszerzésekkel együtt, melyek nagy szükségünk van a településünkön – fejtette ki a polgármester. 

Boconádra hasonló célokra 250 millió forint érkezik.

Vannak, ahol több települést érintenek ezek a helyi humán fejlesztések. Tarnaméra a megjelölt támogatott 110 millió forinttal, ám a projekt még két települést, Tarnabodot és Tarnazsadányt is érinti. Tarnamérán az időseknek nyújtott szociális alapszolgáltatásokkal kapcsolatban szemléletformáló programokat valósítanának meg – például kortalan klubdélután. Lesznek tematikus ifjúsági táborok, de elsősegélynyújtással kapcsolatos előadás megszervezése is tervben van, és bűnmegelőzési tájékoztatókra is fordítanának pénzt. Tarnabodon is költenének hasonlókra, de a célok közt felsorolták a roma folklór napok megszervezését is. Tarnazsadányban pedig a felsoroltak mellett digitális kompetenciafejlesztő programok, tréningek szervezése, komplex egészségnevelési programok megvalósítása is a célok között van.

Tarnaszentmiklós 230 millió forintot nyert el a Helyi humán fejlesztések Hevesvezekényen, Kiskörén, Pélyen és Tarnaszentmiklóson című pályázaton. A megnevezésből látszik, itt négy település érintett a támogatással. Tenk, Heves, Nagyút és Erdőtelek esetében 300 millió forint a támogatás összege, a célok pedig hasonlóak. Tenken a tervezett fő tevékenységek között szerepel gyógypedagógus, iskolapszichológus alkalmazása, tematikus táborok szervezése, piacképes kézműves tudás elsajátítását elősegítő szakkörök támogatása, egészségügyi szűrőprogramok megszervezése is. Heves összetett társadalmi-szociális problémákkal rendelkezik (alacsony jövedelmi viszonyok, magas és tartós munkanélküliség, a szakképzett munkaerő hiánya, mélyszegénység, roma lakosság magas aránya). A mélyszegénységben élők szegregátumokban élnek, a településen magas a szerhaszálók aránya, és a bűncselekmények száma. Ezért a projekt támogatásával drogprevenciós előadásokat terveznek az általános iskolákban, középiskolákban, lakossági fórumokon, rendezvényeken illetve bűnmegelőzést és a közbiztonság javítását segítő programokat, szemléletformáló események lebonyolítása, ehhez kapcsolódóan térfigyelő kamerák beszerzése tervezett. Erdőtelek és Nagyút szerepel még a programban, ahol a hangsúly az egészségmegőrzésen, szűrővizsgálatok megszervezésén van.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában