Megválasztott polgármester

2024.07.02. 10:01

Vágner Ákos a békés építkezés pártján áll

Vágner Ákos, Eger megválasztott polgármestere nyilatkozott nemrég a Mandiner portálnak. Mi vezetett ehhez a szétaprózott választási eredményhez, az ellenzék széteséséhez Egerben? - ezt elemzi a cikk.

Palágyi Edit

Vágner Ákos, Eger megválasztott polgármestere

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A legutóbbi önkormányzati választás eredményének kapcsán a Mandiner felidézi: 2019-ben a kormánypártok a huszonhárom megyei jogú városból tizenhármat húztak be, 2024-ben sikerült visszahódítaniuk Egert, Miskolcot és Salgótarjánt, míg Győrt, Nagykanizsát és Szolnokot azonban elvesztették. Az idén véget érő ciklusban több ellenzéki vezetésű városban felbomlott a szivárványkoalíció, ennek hátterében a lokális érdekellentétek mellett a közös értékrend hiánya, illetőleg a 2010 előtti világ balliberális kádereinek aktivitása áll - közli a Mandiner.

Miért aprózódott szét az ellenzék?

- Eger volt az első olyan megyei jogú város, ahol felbomlott az ellenzéki összefogás. Nem véletlen, hogy a 2019-ben az Egységben a Városért Egyesület által indított, akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám mögé felsorakozó tömörülések idén már külön polgármesterjelölttel mérették meg magukat. Vágner Ákos, a Fidesz–KDNP jelöltje relatív többséggel, bő 35 százalékos eredménnyel, de képviselő-testületi többséget maga mögött tudva győzött. 

A Mandiner részletezi: 9 százalékpontos hátránnyal futott be másodikként a Civil Közéleti Egyesület színeiben induló Mirkóczki Ádám, 13 százalék alatt végzett a baloldali jelölt, Pál György, majd következett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által indított Domán Dániel, a független Tarsoly József, a korábban a Fideszben, most az Egerért Most Egyesületben politizáló Oroján Sándor, a Mi Hazánk részéről rajthoz álló Pápai Ákos és a független Orosz Lászlóné.

Az országos lap azt elemzi, mi vezetett ehhez a szétaprózott eredményhez, az ellenzék széteséséhez, a városvezető elszigetelődéséhez. 

A cikkben úgy vélik, Mirkóczki bukásának oka többek között az, hogy igencsak véleményes hangfelvételek szivárogtak ki a polgármesterről. Ezek egyikén Mirkóczki Ádám arról beszél, hogy miként nem adná ki a lényeges adatokat az ön­kormányzattól, márpedig erre kötelezve van. Egy másikon a helyi, polgármesteri média kiépítéséről esik szó. Több más hanganyagon pedig képviselőtársait minősíti. A politikust kizárták a miatta összehozott Egységben a Városért Egyesület frakciójából, és lemondásra is felszólították, idézi fel a Mandiner. 

- Az is borzolja a kedélyeket, hogy több büntetőeljárás zajlik olyan ügyekben, amelyekről Mirkóczkinak akár tudomása lehet. Az pedig hab a tortán, hogy olyan aljegyzője lehet most a településnek, akit a bíróság jogerősen elítélt magánokirat-hamisításért - húzta alá a Mandiner.

„Mi a saját üzeneteinkre fókuszáltunk, arra, hogy ötévnyi városházi belharc után békés építkezés és fejlődés következhessen” – fogalmazott az országos portálnak Vágner Ákos. A leendő polgármester leszögezi: az illegálisan lehallgatott beszélgetésektől távol tartották magukat, nem kommentálták őket. A fideszes politikus nyitott városházát, kormánnyal való együttműködést és több tízmilliárd forintnyi plusz­forrást is említ.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában