A kütyüzés problémái

2024.08.26. 14:00

A gyerek első okoseszköze nemcsak hasznos, de veszélyes is

Dr. Baracsi Katalin internetjogász hasznos gondolatokkal segíti a szülőket a tanévkezdés előtt. Dr. Baracsi Katalin ősszel a gyöngyösi KEF konferenciáján is előadást tart.

Szabó István

Közeleg a szeptember, a családok lassan készülnek a tanévkezdésre, sok gyerek ilyenkor kap először mobiltelefont, tabletet, írja a Gyöngyösi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) közösségi oldalán Aradi Mária elnök. 

A korlátlan és felügyelet nélküli kütyüzés veszélyeket is tartogathat azonban a kicsik számára, teszi hozzá a drogok mellett minden más, függőséget okozó szerrel, eszközzel, tevékenységgel foglalkozó fórum elnöke. Hogyan lehet, jelen esetben a gyerek okoseszköz használatát, szülőként megfelelően kezelni? – teszi fel a kérdést. Aradi Mária a témával kapcsolatban arra a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportálon (SZON) megjelent írásra hívja fel a figyelmet, amelyen dr. Baracsi Katalin internetjogász hasznos gondolatokkal segíti a családokat. Aradi Mária azt is hozzáteszi, hogy a szakjogász a gyöngyösi KEF novemberi konferenciájának előadója lesz.

Dr. Baracsi Katalin internetjogász 
Fotó: magán archívum/SZON.hu

Ne legyen zsákbamacska a gyerek első okoseszköze! című cikkében dr. Baracsi Katalin a következőket mondta a témával kapcsolatban a SZON portálnak

– Nem lehet úgy egy okoseszközt a gyerek kezébe adni: tessék, itt van, találd ki, mire való, fedezd fel. Érdemes már a vásárláskor az eladónak elmondani, hogy az eszközt gyerek fogja használni, ezért gyerekbarát böngészőt kellene rá telepíteni, s kérni kell a szolgáltatót, hogy tegyenek rá szülői felügyeleti rendszert. Azt javaslom, hogy szánjanak a szülők időt arra, hogy együtt fedezzék fel ezt a világot. Nézzék meg, milyen applikációk érhetőek el, állítsanak fel szabályokat a letöltéssel, a játékokkal, a regisztrációval kapcsolatban. Arról is ajánlott beszélni, hogy milyen veszélyei vannak, ha bekapcsolja a kamerát, vagy hogy szabad-e, és ha igen,  milyen körülmények között tartalmat feltölteni. Érdemes végigbeszélni azt is, hogy ha egy multiplayeres játékban egy vadidegennel találkozik a fiatal, mit árulhat el – hívta fel a figyelmet a szakember, és nyomatékosította: legyen főszabály az, hogy nem beszél arról a gyerek, hogy hol él, melyik iskolába jár, egyedül van-e otthon, vagy hogy milyen értékek vannak a lakásban.

Nemet kell mondani

– Azoknak, akik adathalászkodnak, átvernek, becsapnak minket az interneten, ez megfelelő kiindulási pont. Úgyhogy a gyerekekbe bele kell nevelni azt is, hogy az interneten is lehet nemet mondani, ahogy a való életben. Sőt, ne csak nemet mondjanak, hanem ezzel egy időben szóljanak a felnőtteknek arról, hogy itt valaki nem úgy viselkedik, ahogy kell. Veszélyt jelent az is, hogy különböző fizetős játékokat vásárolhat a gyerek – ezek akár több tízezres tételek is lehetnek, a szülőknek erre is nagyon kell ügyelniük. Az is veszélyes, hogy a szülő készülékét úgy használja a fiatal vásárlásra, hogy a bankkártyaadatok el vannak mentve: két kattintással le lehet nullázni a szülő bankszámláját. Ezért arról is beszélni kell a gyerekekkel, hogy mire ne nyomjon rá a játékon belül, vagy ha bármit szeretne, előre egyeztesse a felnőttekkel – ajánlotta dr. Baracsi Katalin, és az úgynevezett lootboxokra is felhívta a figyelmet.  Ezek egyfajta zsákbamacska dobozok: be kell fizetni bizonyos összeget, s csak azt követően derül ki, hogy mit tartalmaz. Általában használható dolog van benne, de vannak átverős helyzetek, amikor ezek a dobozok üresek, vagy haszontalan dolgot tartalmaznak. Érdemes erre is felhívni a gyerekek figyelmét, hogy ez is költséggel jár, és ez sem automatikusan a játék részét képezi, emiatt közös megegyezésre van szükség.

Egyszerű és biztonságos

Az internetjogász szerint az okoseszközökön érdemes létrehozni a gyereknek saját felhasználói fiókot. Meg kell nézni, hogy minden alkalmazás megfelel-e a gyerek életkorának. A Youtube-on is korlátlanul hozzáférhet mindenféle reklámhoz, hirdetéshez a fiatal. Egyszerű és biztonságos a Youtube Kids, ahol gyerekbarát tartalmat fogyaszthat a kicsi, és nem találkozik számára megmagyarázhatatlan, vagy félrevezető, ijesztő tartalmakkal. A biztonsági beállításokkal elérhető, hogy a gyerek idegennel nem játszhat egy multiplayeres játékban, csak a barátait, az osztálytársait vagy a rokon gyerekeket tudja beengedni erre a csatornára. Lehet olyan korlátot is felállítani, hogy valóban az életkoruknak megfelelő szórakoztató játékokkal játszhassanak. Az okostelefonokra nem csak képernyőidő korlátot lehet rakni, a játékidőt is be lehet állítani. Nem állítom, hogy ezek az óvintézkedések első körben osztatlan sikert fognak aratni a gyerekek, a fiatalok körében. Lehet, hogy lesznek viták, de muszáj egy egészséges egyensúlyt kialakítani. A felnőtteknek nyitottabbaknak kell lenniük ezen a téren, érdemes finom praktikákat becsempészni a mindennapokba, így megteremteni az egyensúlyt az online és az offline létezés között – tanácsolta dr. Baracsi Katalin a SZON cikkében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában