Bográcsos

2024.08.10. 19:05

„Azt kell keresni, ami összeköt” – ilyen volt a Nagytályai Gulyásfesztivál + fotók, videó

Nyolc csapat főzött a 7. Nagytályai Gulyásfesztiválon szombaton. Hagyomány, hogy főzőverseny helyett meghívásos alapon, a helyi és környékbeli civil szervezetek készítenek ételeket, mindenki mást és mást.

Szabadi Martina Laura

Maklár és Nagytálya önkormányzata alkotott egy-egy csapatot, de ott volt az andornaktályai nyugdíjasklub, a helyi nyugdíjasklub közösen az egyházközséggel, a földművesek csapata, a faluszépítők illetve a Melódia Kamarakórus a helyi vadásztársaság és a Szivárvány Óvoda is készült étellel. Készült vadpörkölt, marhapörkölt, töltött káposzta, babgulyás, palócgulyás, csülök- és pacalpörkölt, húsoskáposzta is.

Több csapat versenyzett, kié lesz a legjobb gulyás
Több csapat versenyzett, kié lesz a legjobb gulyás
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A gulyásételek körét, hagyományos magyar ízeket kérünk minden évben a résztvevőktől. Kifejezetten kerüljük az újításokat – mondta Orosz József polgármester. 

Bemutatót tartott a Hevesi Mazsorett Együttes, kisebb lángokat oltottak a Tiszanánai Tűzmanók, de volt sörivó verseny, néptánc bemutató és zenés műsorok is. A fesztivál gyakorlatilag Nagytálya falunapja is, összegyűlnek a helyiek, illetve a maklári és andornaktályai ismerősök ilyenkor.

– Nem vagyunk nagy település, bár jó néhány család választotta új otthonául a falut az elmúlt években. Mi itt köszönünk egymásnak, ha találkozunk, jól ismerjük egymást. Ha baj van számíthatunk egymásra, ha valaki rosszul érzi magát akkor segítünk rajta. Úgy látom, hogy a kistelepülések is városiasodnak az elmúlt időszakban, ez pedig nem feltétlenül jó. Éppen ezért is fontosak az ilyen összejövetelek, ahol beszélgethetünk, találkozhatunk, megismerkedhetünk egymással. Ez manapság nagy érték, hiszen az emberi kapcsolatok ápolása nem feltétlenül jó irányba halad ebben a modern világban. Éppen ezért is igyekszünk minden évben, hogy a gulyásfesztiválra aki csak tud a 3 faluból, az eljöjjön és jól is érezze magát – mondta a polgármester portálunknak.

Hozzátette, ha majd Nagytálya anyagi lehetőségei megengedik, akkor szeretne nagyobb fesztiválokat is szervezni, hiszen igény lenne rá, de ez a rendezvény akkor is meg fog maradni a helyieknek, és a faluszomszédoknak.

– Mikor 2024-ben polgármester lettem, akkor sok üres ház állt a faluban, az elöregedés irányába tartottunk. Szerencsére a jó közbiztonság és a családtámogatások hatására ez már a múlté. Külön öröm, hogy a Nagytályára költöző fiatal családok is jórészt a közösségünk részévé váltak. Jól mutatja, hogy közülük jó páran hoztak műsort a mai rendezvényünkre is.  Polgármesterként a célom, hogy mindenkivel megtaláljam a közös hangot. Mindig azt mondom: azt kell keresni, hogy mi az ami összeköt, és nem azt, ami széthúz bennünket – fogalmazott Orosz József.

A gyerekeket napközben ügyességi játékok, hajfonás, habparty és kutyás bemutató is várta. A fesztivált koncertek és utcabál zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában