Éjszakai égbolt

2024.08.11. 12:30

Csillaglesen jártak a Mátra túrázói Demecs Norbival

Országszerte távcsöves bemutatók várják az Egy Hét a Csillagok Alatt elnevezésű program iránt érdeklődőket. Heves vármegyében Gyöngyöstarjánba mehetünk csillaglesre keddtől szombatig.

Szabó István

Csodálatos szombat esti túráról számolt be a közösségi oldalán Demecs Norbert, Heves vármegye nagykövete, túravezető.

A csillagles csodálatos élményt nyújt
A csillagles csodálatos élményt nyújt
Forrás: Demecs Norbi túrái/Facebook

– Aztaaa, micsoda esténk volt! Teltházzal indult a szombati Csillagtenger éjszakai túránk Mátraházáról. Páratlan látványban volt részünk a mátrai erdők mélyén barangolva – fogalmazott Demecs Norbi a Facebook-oldalán.

A csillagos égbolt az előttünk álló héten is káprázatos látványt nyújt majd. Országszerte távcsöves bemutatókkal, csillagászati előadásokkal, hullócsillaglesekkel és Nap-megfigyelésekkel is várják az amatőr és profi csillagászok az érdeklődőket augusztus 9. és 17. között az Egy Hét a Csillagok Alatt elnevezésű program keretében, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét augusztusban, a Perseidák meteorraj érkezéséhez kapcsolódva.

Szűkebb hazánkban a gyöngyöstarjáni Göncölszekér Csillagász Szakkör várja keddtől szombatig az éjszakai égboltban gyönyörködni vágyókat.

– Augusztus 13-tól 17-ig naponta 20 óra 30 perctől várjuk távcsöves bemutatóra, lézeres csillagképtúrára, hullócsillaglesre az érdeklődőket a gyöngyöstarjáni általános iskola udvarán – közölte Murányi Lajos szakkörvezető.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában