Kikapcsolódás

2024.08.25. 10:30

Csónakos túrák, amelyeket nem éri meg kihagyni a Tisza-tavon

A Tisza-tavi kirándulások kihagyhatatlan programja a csónakázás.

Molnár Helga

A Fattyúszerkő kilátó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Még van néhány nap a nyárból, s ha ide időzítettétek a szabadságot, ellátogathattok akár a Tisza-tóhoz is. Az I Love Tisza-tó összeszedte, melyek azok a látnivalók, amelyeket nem érdemes kihagyni.

Az Év kilátója címet nyerte el 2021-ben az Aktív Magyarország szavazásán a Bölömbika kilátó. A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. A különlegessége az, hogy kizárólag csak vízről lehet megközelíteni.

A Csapói Holt-Tiszán megépült Fattyúszerkő kilátó környékén korábban már állt egy másik, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudni fogják a helyét. Kikötni egy stégen lehet és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan belátható a Poroszlói-medence, illetve a Csapói Holt-Tisza.

A Küszvágó csér kilátó a másik kettőhöz hasonlóan ezt is csak vízről lehet megközelíteni, és teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Bölömbika és a Fattyúszerkő. Az Óhalászi-sziget megismerése a Tisza-tó egyik kihagyhatatlan látnivalója közé tartozik. Sokan helytelenül úgy tudják, hogy a Kiskörei Víztározó építésekor árasztották el ezt a falut. A történet nem igaz, nem a Tisza-tó létrehozásakor lett a földdel egyenlővé a település, hanem mintegy 100 évvel korábban: 1876-ban, egy tiszai árvíz folyamán. Így tehát annyi igaz csak, hogy a tó közepén valamikor egy falu állt az Óhalászi-szigeten, amit Tiszahalásznak hívtak.

Nem klasszikusan csónakkal megközelíthető úti cél a Tiszavirág Ártéri Sétaút végén található Göbe, de mindenképp érdemes felkeresni. Ez egy tó a Tisza-tóban, ahol nem lehet robbanómotoros csónakkal közlekedni, csak evezőssel. A tanösvény végén, a Göbe partján evezős ladikokat helyeztek ki. A víz közepére beevezve pont úgy érezhetjük magunkat, mint egykor a környéken élő halászok, még a látvány is szinte ugyanaz.

S végül van egy gémeskút is a tó közepén. Igazán érdekes látvány egy csónaktúra során, ha a vízen egy gémeskúttal találjuk szemben magunkat. Egy vicces kedvű túravezető biztosan megjegyezné, hogy innen szoktak vizet merni az otthoni viráglocsolásra, de ezt ne higgyük el! A kút a Tiszavalki-medencében, a Dühös-laposon látható. Ez a terület valamikor legelő volt és 50 éve – mióta vízzel árasztották el a területet – itt áll. A kút kávája is megvan, amit a téli csökkentett vízszintkor látni is lehet, részletezték az I Love Tisza-tó ajánlójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában