Kongresszus

2024.08.22. 18:08

Egri fertálymesterek is részt vettek a Magyarok Világkongresszusán

Öt napon keresztül folyt a Magyarok XI. Világkongresszusa Budapesten-Ópusztaszeren-Velemben. Egri fertálymesterek is részt vettek az eseményeken és díszőrséget adtak.

Barta Katalin

Az elmúlt héten öt napon keresztül folyt a Magyarok XI. Világkongresszusa Budapesten, Ópusztaszeren, Velemben. A rendezvény nyitányaként az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban emlékfákat avattak a Magyar Nemzetért Emlékérem kitüntetettjeinek, majd Nagyboldogasszony napján nyitókonferenciával kezdődtek a kongresszusi események. Az 1929-ben alakult Magyarok Világkongresszusa 1938-ban hívta életre ügyvivő testületét, a Magyarok Világszövetségét, mely közhasznú civil szervezetként az utóbbi évtizedekben magánfelajánlásokból tartja el magát.

A Budapesti Műszaki Egyetem zsúfolásig megtelt dísztermében ünnepélyes külsőségek között hozták be a történelmi zászlókat, a Magyar Szentkorona másolatát. Ott adtak díszőrséget az egri fertálymesterek Várkonyi György Olivér főkapitány vezetésével.

Az egri fertálymesterek adtak díszőrséget a rangos eseményen
Az egri fertálymesterek adtak díszőrséget a rangos eseményen
Fotó: Beküldött

A tizenhárom államot képviselő diplomaták közül az Ujgurok szószólója is köszöntötte a kongresszust. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke megnyitóbeszéde után vezérelőadások hangoztak el. A Turul Házban naponta késő estig követték egymást az előadások különböző témakörökben. A programot kiállítások, hangversenyek, könyvbemutatók színesítették a magyarság múltjáról, jelenéről és reménybeli kilátásairól. A tagság tisztújító küldöttgyűlése hétfőn megválasztotta az új 27 fős elnökséget. Megerősítették elnöki pozíciójában a fáradhatatlan Patrubány Miklóst, a Kárpát-medencei Térség elnökének választották az egri Oláh Istvánt, a Kárpát-medencén kívüli térség elnöke Horváth István lett. A Szent István napi zárókonferencia után Velemben felavatták a Szent Korona Galériát - tudatta portálunkkal Fűrész János, az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület vezetője, aki maga is részt vett az eseményen, közölték.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában