Iskolák, figyelem!

2024.08.27. 19:54

Elindult a regisztráció az Iskolában az Erdő Program őszi ütemére

Az ingyenes erdőpedagógiai foglalkozásokra az általános iskolák augusztus 26-tól jelentkezhetnek. Csak azok az intézmények regisztrálhatnak, amelyek nem vettek részt az Iskolában az Erdő Program idei tavaszi ütemében.

Szabó István

Augusztus 26-án megnyílt a regisztráció az Iskolában az Erdő Program őszi ütemére, tette közzé az Egererdő Erdészeti Zrt. a közösségi oldalán az Országos Erdészeti Egyesület felhívását. Közlésük szerint az erdőpedagógiai foglalkozások ez év októberétől kerülnek megrendezésre az iskolákkal előre egyeztetett időpontban. Hazai köznevelési intézmények igényelhetik az ingyenes foglalkozásokat a 6-14 éves korosztályok számára. Azok az intézmények regisztrálhatnak, akik nem vettek részt a 2024-es tavaszi ütemben. A részvételhez az Iskolában az Erdő Program weboldalán kell regisztrálni, amelyre augusztus 26-tól a keret beteléséig, de legkésőbb szeptember 15-ig van lehetőség. A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi. A program révén újabb 500 intézménybe jutnak el erdőpedagógusok, hogy foglalkozásokat tartsanak 20-30 fős csoportoknak a környezeti nevelést játékos ismeretszerzéssel segítve, emellett elvigyék az ajándékcsomagokat, teszi hozzá a közlemény.

Az erdőpedagógiai foglalkozások az iskolákkal egyeztetett időben zajlanak
Az erdőpedagógiai foglalkozások az iskolákkal egyeztetett időben zajlanak
Forrás: Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet/Facebook

Az Iskolában az Erdő Program weboldalának tájékoztatása szerint a projekt célja a környezeti nevelés segítése a köznevelésben. A programban részt vevő intézményekbe az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai látogatnak el, ahol egy tanítási napon, három külön csoportnak tartanak interaktív foglalkozást az erdő és a fenntarthatóság témakörében, illetve ellátják az iskolát a témakörhöz kapcsolódó játékokkal, eszközökkel, segédanyagokkal.

– Míg az erdőpedagógusok által tartott foglalkozások felhívják a gyermekek figyelmét a természettel való törődés fontosságára, addig az iskolákban maradó eszközök segítségével a program megteremti a lehetőséget a témakörben való mélyebb ismeretszerzésre is. Az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés, ezért gondoskodni kell erdeink fennmaradásáról és gyarapításáról. Gyermekeinkben a természet és a szülőföld szeretetének csíráját ápolni, gondozni szükséges. A fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme az a felelősség, amit a magyar erdészek éreznek az ifjúság környezeti neveléséért – olvasható az iskolabanazerdo.hu weboldalon.

A program koordinátora az OEE, mely az általa minősített több mint 30 Erdészeti Erdei Iskola bevonásával valósítja meg a foglalkozásokat – Heves vármegyében Mátrafüreden és Szilvásváradon található ilyen erdei iskola. A program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában