Halvizsgálat

2024.08.05. 08:20

Ilyen az ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A legnagyobb számú egyedet a védett szivárványos ökléből, aztán a küszből, majd a bodorkából fogták, mindegyik esetben az ivadék korosztályból.

Molnár Helga

Július végén ismét ivadékhálós mintavételt követően vizsgálta meg a Tiszafüredi-Holt-Tisza halait a Tisza-tavi Sporthorgász Kft – közölték honlapjukon. A mintánk összetétele hasonló képet mutat, mit az egy hónappal korábbi. A legnagyobb számú egyedet a védett szivárványos ökléből, aztán a küszből, majd a bodorkából fogták, mindegyik esetben az ivadék korosztályból.

A bodorka ivadéka jelenleg 38,5 milliméter standard hosszúságú, ami mintegy 5,5 milliméteres növekedést jelent egy hónap alatt, ez ráadásul 2,5 milliméterrel meghaladja az évtizedes átlagot. Számottevő mennyiségben került elő a vörösszárnyú keszeg ivadéka is, amelynek átlaghossza július végén 32,8 milliméter. Ez az adat 6 milliméterrel több, mint júniusban, és 0,8 milliméterrel több az évtizedes átlagnál. Egy 60 milliméteres jászkeszeg is a hálónkba került, melynek hossza szintén nagyobb a sokéves átlagnál (51 milliméter). A ragadozók közül 4 fajjal találkoztak.

A balin július végén 56 milliméteres, ez 15 milliméteres növekedést jelent egy hónap alatt (évtizedes átlag: 51 milliméter). A csuka standard hossza 153 milliméternek adódott, ez viszont 16 milliméterrel elmarad a sokéves átlagtól (169 milliméter). A sügér 42,5 milliméter hosszú, így 0,5 milliméterrel nagyobb, mint az évtizedes átlag. Rokona, a süllő több mint 4 milliméterrel hosszabb, mint elődei.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában