Populáció

2024.09.26. 09:30

A kerecsensólymok védelmére kelt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott a felhíváshoz, amely az Észak-alföldi régiók kerecsensólyom-állományának védelmére szólít fel.

Heol.hu

- Most már online is elérhetőek a LIFE SakerRoads - A kerecsensólyom védelme az Észak-alföldi régióban projekt legfrissebb hírei! - osztotta meg Facebook-oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A kerecsensólymok védelme a cél
kerecsensólyom, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
A kerecsensólymok védelme a cél
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Az EU LIFE programja által támogatott #LIFESakerRoads projekt arra törekszik, hogy megállítsa és megfordítsa a kerecsensólyom populáció csökkenő tendenciáját az Észak-alföldi régióban.

Fő célkitűzéseik:

  • Emberi eredetű halálozás csökkentése - kiemelt figyelemmel az áramütéses esetekre 
  • Ismeretlen halálozási okok feltárása - megfelelő orvosi vizsgálatokkal 
  • Fészkelési siker növelése - a táplálékforrások és fészkelőhelyek biztosításával 
  • Tudatosság növelése - a kulcsszereplők és a közvélemény körében a kerecsensólyom védelméről

A projekt koordinátora az MME - Magyar Madártani Egyesület, a projekt partnerei a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a MAVIR - Az energia irányítója.

A projekt weboldalán és Facebook-oldalán (LIFE SakerRoads) további részleteket és friss híreket osztanak majd meg rendszeresen. 

A kerecsensólymot 2024-ben az év madarának választották. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában