Idősek világnapja

3 órája

A közösséghez tartozás erőt ad az időseknek

Nyugdíjas Klubok és az „Életet az éveknek” vármegyei szervezete ünnepelte az időseket kedden a vármegyeházán.

Heol.hu

A szépkorúakat köszöntötték a Vármegyeházán

Forrás: dr. Pajtók Gábor / Facebook

– A fiatalok és az idősek együttélése minden egészséges társadalom alapja. És ezek az alapok bizony veszélyben vannak. Mindnyájan, akik itt vagyunk, együtt éltünk a szüleinkkel, nagyszüleinkkel, de én még a dédnagyszülőkkel is és ez a XXI. század második évtizedére elkezdett kikopni. Magyarországon is egyre csökken a többgenerációs családok száma – mondta dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Heves vármegyei szervezetének idősek világnapi rendezvényén kedden Egerben a vármegyeházán. Hozzátette, a fentiek következtében az idősek bizonyos értelemben magukra maradhatnak – lélekben, fizikailag. Úgy látja, az elhagyatottságtól való félelem erős bennük, mint mondta, ezért is fontos az időseket, nyugdíjasokat tömörítő szervezetek munkája. Kiemelte, hogy ezek a közösségek nagyon pozitív hatással vannak a tagokra, erőt adnak nekik.

– Mi a mércéje annak, hogy ki az idős, ki a fiatal? A szellem és a lélek állapota az, ami az igazi mérce. Ha szellemünket ápoljuk, akkor örökre fiatalok maradhatunk, még ha őszülünk is, szűkül az életterünk, vagy éppen fizikailag nem tudjuk azt megtenni, amit 30 éve – fogalmazott.

Az eseményen Lázár Tünde vármegyei elnök megköszönte az idősekért végzett munkát, megemlékezett az országos szövetség alakulásának 35. évfordulójáról. Az eseményen felléptek a szervezet tagjai, köszöntötték a szépkorúakat, díjazták a legaktívabb önkénteseket, kiosztották az idősbarát polgármester címet és emléklappal ajándékozták meg a több mint fél évszázada együtt élő házaspárokat. Dr. Juhász Attila Simon a Heves vármegyei Közgyűlés elnöke is méltatta az idősek szerepét a társadalomban, mint mondta, nekik köszönhetjük a biztos alapokat.

Az év önkéntese díjat Polacsek Anikó vehette át, aki a szervezet elnökségi tagja és helyi egészségügyi koordinátora. Az év közössége idén az Ezüstidő Szabadidős Egyesület lett, az elismerést Fűrész János elnök vette át. Az év idősbarát polgármestere Jakab Gábor, Mezőszemere polgármestere lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában