180 éve született

3 órája

Hanisz Imrére emlékeztek Gyöngyösön

Az egykori gyöngyösi mérnök a város kulturális életének támogatója, szervezője volt. Hanisz Imrére a kötelességtudás mintaképeként tekintettek kortársai.

Szabó István

Szerdán a 180 évvel ezelőtt, 1844. augusztus 28-án született Hanisz Imrére emlékeztek Gyöngyösön, a város középső temetőjében található, felújított síremlékénél. Az egykori gyöngyösi mérnök a város kulturális életének támogatója, szervezője volt. Hanisz Imre 1899. október 9-i végrendeletével a városra hagyta közel ezer kataszteri hold területű gyöngyöshalászi birtokát a hozzá tartozó kastéllyal. 

Hanisz Imrére emlékeztek a gyöngyösiek és a gyöngyöshalásziak
Hanisz Imrére emlékeztek a gyöngyösiek és a gyöngyöshalásziak
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az eseményen Báryné dr. Gál Edit helytörténész, a Mátra Múzeum igazgatója emlékezett Hanisz Imrére, aki példaértékűen járult hozzá Gyöngyös gazdasági és kulturális fejlődéséhez, az oktatásához.

– Nincs Hanisz Imre aktív időszakban olyan intézmény Gyöngyösön, amely ne tapasztalta volna meg áldásos működését. Többek között a Kaszinó, a Tűzoltó Egyesület, a Nemzeti Ünnepélyeket Rendező Egyesület, a Zenepártoló Egylet is sokat köszönhet neki. Azt írták róla: polgártársai hamar felismerték benne a leglelkesebb pártfogót, a legnemesebb barátot, és a kötelességtudás mintaképét. Mindenki tisztelte, becsülte és szerette. Ez azonban nem tette őt elbizakodottá. Minél jobban megnyilvánult mellette a polgártársai becsülése, annál inkább törekedett azt hasznos munkájával, áldozatkészségével meghálálni – fogalmazott Báryné dr. Gál Edit.

Az 1905-ben elhunyt Hanisz Imre, illetve családja felújított síremlékét Balog Gyula gyöngyösi római katolikus kanonok, plébános szentelte meg. Ezután a síron a tisztelet és emlékezés koszorúit helyezte el a gyöngyösi, valamint a gyöngyöshalászi önkormányzat, illetve a Gyöngyösi Helytörténeti Műhely. A megemlékezésre Pénzes László helytörténész kezdeményezésére került sor.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában