Podcat

2 órája

A Mátrai Borvidék szőlein csaknem befejeződött már a szüret

Podcastünkben a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével, Nyilas Ilonával beszélgetünk. A szakember portálunknak egyebek között azt mondta, hogy ez az évjárat ismét csak új arcát mutatta meg a szőlőtermesztésnek és a készítésnek.

Sike Sándor

Nyilas Ilona megfogalmazása szerint sohasem kezdődött még ilyen korán szüret mint idén és ennyire rövid időtartamű szüret se volt még borvidékükön, ahol is a borászatok túlnyomó többsége már vagy befejezte, vagy a napokban befejezi a szüretet. A beszélgetésből kiderül az is, hogy a mennyiséget tekintve sem volt olyan mértékű, mint amivel számoltak akár a termésbecsléskor. Ez a nagyon meleg időjárás élettanilag igencsak megviselte a szőlőt. 

Nyilas Ilona, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke volt podcast-adásunk vendége
Nyilas Ilona, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke volt podcast-adásunk vendége
Forrás: Beküldött fotó

Elhangzik, hogy nagyon magas cukortartalmú szőlőket takarítottak be, s a cukorból erjedés során jön létre az alkohol, ezért rendkívül magas, időnként extrém alkoholtartalmú borok várhatóak. Ugyanakkor a savak vulgárisan, vagy hétköznapian mondva elégtek ennek a nagy hőség következtében. 

Portálunknak arra a kérdésére, hogy miként illeszkedik a mostani magas alkoholtartalom a borfogyasztási szokásokhoz, a tanácselnök elmondta: mint mindenben a világon vannak divatok, szokások. Most a trendi a világban éppen az alacsonyabb alkoholtartalmú borok fogyasztása. Ez adódik a fogyasztók egészségtudatosabb szokásaiból is. Ez két dolog így most nem találkozik. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában