Folytatódik a feltárás

2024.09.11. 13:53

A Nagy-Eged kápolnájának újabb részei kerültek felszínre

Folytatódik a Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt kápolna közösségi feltárása. Kiszabadították a föld alól a nyugati kaput, ezen belépve balra a csigalépcsőtorony bejáratát és vele szemben egy kápolnafülkét.

Heol.hu

– Kutatócsoportunk a fáradhatatlan önkéntes közösséggel karöltve ismét nekilendült az Eger melletti Nagy-Eged hegyen állott templom feltárásának – tette közzé a Dobó István Vármúzeum.  – A 22 méter hosszú, 11 méter széles kegyhelynek 2 méter magas felmenő falai maradtak ránk, tavasszal részben feltártuk a sekrestyét, a hosszház, a nyugati homlokzat és a szentély területén a falsíkokat kiszabadítottuk az omladék fogságából. Ilyen eredmények után kezdtünk hozzá újult erővel az ásatásnak. A Nagy-Eged gyönyörű panorámát nyújtó hegyoldalán Eger méltán híres díjnyertes borainak legértékesebb szőlőültetvényei között vezetett utunk a kápolnához, amely egykor frekventált búcsújáróhely volt – írta a beszámolóban Rákóczi Gergely régész.

Egyre több részlet bukkan elő a Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt képolnából
Egyre több részlet bukkan elő a Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt képolnából
Forrás: Dobó István Vármúzeum/Facebook

Szeptember 2-6. között a nyugati kapu és a sekrestye teljes feltárására koncentrált a csapat. Utóbbinak májusban megtalált két ajtónyílását csaknem két méter magas omladék tömedékelte el, amelynek kibontásában két régészhallgató jeleskedett.

– A müncheni Ludwig Maximilians Universität és a Szegedi Tudományegyetem rajtuk keresztül kivívta becsületét, ugyanis elképesztő erőbedobással segítették munkánkat, melynek meg is lett gyümölcse: Feltártuk mindkét ajtónyílást. A sekrestye és szentély közötti ajtó vakolt kávája és beomlott keretkövei épségben kerültek elő! Ha ez még nem lenne elég, immár a sekrestye emeletére vezető csigalépcsőtorony földszinti ajtónyílásán is átjárhatunk a templom pusztulása óta először.  A nyugati kaput a felette egykor állott torony beszakadt omladéka temette be. Ennek kitermelésében nem csak önkéntes (nyugdíjas!) barátaink, hanem kutatócsoportunk ifjú restaurátor-aspiráns hölgy tagja segédkezett a vármúzeum munkatársainak. Az összefogást bámulatos siker koronázta. A toronyaljban feltártuk a nyugati kaput, ezen belépve balra a csigalépcsőtorony bejáratát és vele szemben egy kápolnafülkét. Ezt egykor vasrácsos rekesztőkorláttal látták el, melynek fészkeit megtaláltuk a falban. Legnagyobb szerencsénkre a korabeli mesterek gondoltak a régészekre, és bélyeggel ellátott téglákat használtak.  E héten nagy várakozások közepette folytatjuk a feltárást, mely minden napra tartogat meglepetéseket – számoltak be az eredményekről. A kápolna kutatása szombatig folytatódik, még lehet önkéntesnek jelentkezni a hátralévő időre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában