Fronthatások

2 órája

Gyakoribbak ősszel a migrének, de mikor forduljunk orvoshoz?

Nagy hirtelenséggel köszöntött be az ősz, az idő gyorsan hűlt le, ami megviselheti a szervezetünket. A fronthatások nem csak fizikai, de mentális egészségünkre is negatív hatással lehetnek, ezért érdemes felkészülni és jobban odafigyelni magunkra.

Hornyák Réka

Az őszi hónapokban sokan tapasztalnak fokozott fejfájást vagy migrént, amit a változó időjárás, a légnyomás ingadozása és a szezonális stressz is kiválthat. Azonban nem minden fejfájás normális jelenség, fontos tudni, mikor érdemes szakemberhez fordulni – hívja fel olvasói figyelmét Facebook-oldalán a hatvani kórház

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a fejfájás rendszeres, egyre gyakoribb vagy egyre súlyosabb, 
  • Ha a fejfájást szédülés, hányinger, látászavarok vagy zsibbadás kíséri, 
  • Ha a fejfájás hirtelen, erős fájdalomként jelentkezik, különösen a tarkónál, 
  • Ha a fejfájás gyógyszeres kezelés ellenére sem enyhül, vagy gyakran visszatér.

A hatvani kórház javaslatai az őszi migrén ellen:

  • Figyeljünk a megfelelő alvásra és pihenésre, 
  • Kerüljük a hirtelen vércukorszint-ingadozást okozó ételeket, 
  • Gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról, 
  • Tartsunk szünetet a digitális eszközök használata közben
  • Igyekezzünk minél jobban minimalizálni a stresszt. 

Dr. Mangó Gabriella az önmegfigyelést javasolja

A fronthatásokról és az általuk okozott fejfájásról korábban dr. Mangó Gabriellát, a gyöngyösi háziorvost és természetgyógyászt is megkereste portálunk. A doktornő elmondta, hogy fizikai és pszichés változások egyaránt megfigyelhetőek a fronthatás előtt és alatt is. Befolyásolhatja a közérzetünket, az alvásritmusunkat, a koncentrációs képességünket, de még a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket is.

– Fejfájáson mellett, ingerlékenységet, nyűgösséget, nőknél pedig menstruációs és ezáltal hormonális zavarokat is okozhatnak a frontváltozások, de jelentkezhet ízületi és izomfájdalom is, illetve a törött csontok, műtött sebek is sajoghatnak, fájdalmuk megnőhet – ismertette a legfőbb tüneteket az orvos. 

Dr. Mangó Gabriella többek között a tudatos koncentrációra hívja fel a figyelmet. Tisztában kell lennünk saját magunkkal, a testünkkel és a szervezetünkkel. Érdemes önmegfigyelést végezni annak érdekében, hogy megismerjük a testünk reakcióit és a gyenge pontjait. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában