Még nem késő

2024.09.08. 08:51

Még nyilatkozhatnak a szülők a HPV elleni ingyenes védőoltás igényléséről

A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei az ingyenes HPV elleni védőoltást gyermekük számára a beleegyező nyilatkozat kitöltésével. A 10 éve bevezetett iskolai kampányoltás keretében mindezidáig közel 425 ezer tanuló részesült védőoltásban.

Heol.hu

A védőoltás a HPV 7 olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus 2 olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek.  Az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása - mindezt a Heves Vármegyei Kormányhivatal osztotta meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ posztja nyomán.

Close,Up,Doctor,Holding,Syringe,Make,Injection,To,Patient,In, oltás, védőoltás
A HPV 7 védőoltás nemcsak a rákosodástól  véd
A HPV 7 védőoltás nemcsak a rákosodástól véd
Forrás: Shutterstock

A posztból kiderül, hogy a védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, ha az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához 3 dózis szükséges. Amennyiben a szülő a kampányoltási időszakon kívül igényelné gyermeke számára a vakcinát, a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be.

A posztban az NNGYK arra biztatja a szülőket, hogy beszélgessenek gyermekükkel a védőoltás jelentőségéről. A felelősségteljes döntés meghozatalakor kérjék a védőnők, háziorvosok véleményét. Fontos, hogy minden esetben megbízható forrásból tájékozódjanak. Kérdés esetén hívják az ingyenes, 1812-es telefonszámon elérhető Egészségvonalat vagy látogassanak el az egészségvonal weboldalára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában