Múltidéző

2024.09.14. 16:07

Nyakigláb sáros csizmában

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Guti Rita

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. FELELŐS SZERKESZTŐ: MACZKY EMIL. 1902. AUGUSZTUS 24. 

A hevesi aszfalt. 

Consum matum est ki - hitte volna? Az ábrándok világába való nevetséges idea ime testté lőn. Aki néhány hétig nem hallott Hevesről, az bizonyára megütközve fogja ­olvasni e cikk cimét s szánandó mosolylyal fog rá gondolni arra a zsurnalisztára a ki ilyen fába vágja – a tollát. És ime, néhány lelkes ember frappáns fellépése elég volt arra, hogy a halva született gyerekbe életet öntsön, hogy ez a halott megmozduljon s magának létet életet kérjen. Igen a hevesi aszfalt ügy végre be van fejezve, kivitele jó részben megvalósitva, mert a hevesi járdákból ma közel 4000 méter keramit szegélyü aszfalt burkolattal van bevonva. Tehát immár végre elmondhatjuk, hogy mintegy két kilométerre terjed az a tér mely Hevesen rövid néhány hét alatt a haladás képét mutatja elénk. ­Valóban csodálatos az is, hogy miként versenyeznek Heves müvelt körei itt is egymással­. 
Intézetek egyletek magánosok hivatalok, urak s polgárok egyöntetüleg törnek előre, hogy az ősszre abba a helyzetbe kerüljön ez a járási emporium, hogy ne legyünk nyakigláb sáros csizmában. De nem csak a városban, hanem magában a külső szőlőkben is. 
Majzik Viktor alispán járt szintén jó példával előre s nyári lakának, présházának a nyitott foyerjei legnagyobb részeit aszfalttal rakatta ki, számos további helyen a konyhák folyosók s nyári ugynevezett tiszta szobákat aszfaltirozták az utcákon pedig szinte fél árkádiában érzi az ember magát, hogy a mult heti nagy esőzések után is gyalog el lehet menni – a szomszédba is. 

MÁTRA. POLITIKAI ÉS KÖZGAZDÁSZATI KÖZLÖNY. 1863. AUGUSTUS 22.

 Szinház. 

Szombaton Török és Törökné javára adatott „Dobó Katicza” vagy az „egri szép napok.” Tóth Kálmán e müve most tartalmához méltó gyenge előadásban részesült. A legérdekesebb jelenetek is unalmasan folytak le, kedv és élet nélkül, pedig egyesek részéről elég igyekezetet látunk, s Jánosi Dobó Istvánt sikerülten személyesité s Prielle (Balassa) szépen szavalt. A közben előforduló dalok is csak halvány kinyomata volt az operettek szorgalom és figyelemmel párosult előadásainak­. 

A hirdetmény ára a lapban: hasábos petit sor 4 kr, bélyegdíj külön 30 kr.
A hirdetmény ára a lapban: hasábos petit sor 4 kr, bélyegdíj külön 30 kr. 
Fotó: Szilvás István


Vasárnap másodszor a „Sohajok hidja”. Egyes részletek sokkal sikerültebben adattak mint először. Hétfőn Timár jutalomjátéka volt, de mindannak daczára, hogy e szép tehetsétü szinész egyik kedvecze a közönségnek, kevesen jöttek az előadásra mi annak a jele, hogy a szünetnélkül majdnem mindennap tartott előadás, legyen bár az a legérdekesebb kifárasztja a közönséget. 
– Kedden Szerdahelyi Kálmán első föllépte, adatott a „jó barátok” Szerdahelyi Tholezánt személyesité a müvészet minden szépségével. A t. vendég zajos tapssal fogadtatott. Szerdán „az utolsó levél” adatott. Szerdahelyi Kálmán vendégszereplésére most csak annyit mondunk, hogy rövid itt mulatása, a szinmükedvelőknek nem csekély örömet hozand. 

EGRI POSTA. HETILAP. EGYSZERSMIND A HEVESMEGYEI GAZDASÁGI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. JUNIUS 1-ÉN 1862. 

Papirszeletek. 

(Nyirbálja Olló.) 
– Egy bizonyos doktor X-ben páczienseinek egészsége árán annyira ment, hogy két szép szürke lóra lőn szert, s ezekkel parádézott az x-i utczákon. Egykor egy paraszt szólitja meg az utczán, s kéri, látogassa meg feleségét, ki ismét rosszul lön. – Hja barátom! – mond a derék orvos úr – eddig eljártam 50 krért, most azonban, miután lovakat tartok, nem megyek alább egy ujforintnál.” A paraszt nagy bölcsen azt gondolva, hogy a doktor úr lovai ugy sem kurálhatják meg hitestársát, igy felelt rimánkodván: „Már én, kérem alássan, szegény ember lévén, azt az 50 krárt is csak nehezen fizethetem, hát csak tessék hozzám gyalog eljönni.” 
– Egy előkelő urnak neje, sétalovaglás alkalmával leesvén lováról, életét veszté. Az özvegyen maradt férj szomszédja, kinek egy X antippe volt a nyakán, kéré a szerencsétlen férjtől a lovat, hogy engedné át neki, saját neje használatára. –Sajnálom, viszonzá az özvegy; de nem adhatom; mert még magam is akarok nősülni. 
– I…dy uramat rendszerint ugy szokták tisztelni, hogy: „koldusbiró úr” minthogy ez nékie az ő tisztességes hivatása. Ő azonban azt szokta e czimzetre felelni, hogy: „ne méltóztassék magát e hosszu titulával fárasztani, tessék csak röviden úgy mondani, hogy: „biró úr”. 


Tallózta: Szilvás István 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában