Kötődés

3 órája

A Születésparkba ültettek fákat a gyöngyöspatai családok

Az önkormányzat és a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör pályázatán nyert 70 facsemetét ültették el a szülők és gyermekeik közösen. Az elültetett fa ugyanúgy kötődik a szülői házhoz, mint a gyermek.

Szabó István

Születéspark kialakítása volt a célja Gyöngyöspatán a hétvégi faültetésnek, számolt be a közösségi oldalán Hevér Lászlóné polgármester. A Gyöngyöspatai Művelődési Ház és Könyvtár posztját megosztva arról tájékoztatott, hogy a város önkormányzata 2021. őszén szervezte az első születésfák ültetését.

Gyöngyöspatai szülők kisgyermekeikkel közösen ültetnek facsemetéket
Gyöngyöspatai szülők kisgyermekeikkel közösen ültetnek facsemetéket 
Forrás:  Hevér Lászlóné/Facebook

– Régi szokás volt vidéken, hogy gyermek születésekor a szülők vagy nagyszülők egy facsemetét ültettek el. Az így földbe kerülő fa összetett szimbólum, hiszen ugyanúgy gyökeredzik a földben, ahogy a gyermek a családban, ugyanolyan nagyra nő, mint a kisgyermek, és ugyanúgy kötődni fog mindig a szülői házhoz, mint a gyermek, unoka. Sajnos a Covid járvány nagyban hozzájárult, hogy a faültetés szüneteljen. Ám az idei évben a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör segítségével sikeresen pályáztunk a MOL Új Európa Alapítvány - Zöld Oázis pályázatán, ahol 70 darab fa beszerzésére kaptunk lehetőséget. Ennek köszönhetően a "régi iskolakertben", egy Születéspark kialakítása a célunk. A mai napon 34 család fogadta örökbe a saját kis születésfáját. Nagyon szépen köszönjük a családoknak, hogy elfogadták a meghívásunkat, és örökbe fogadták a fákat. Külön köszönet minden segítőnek, akik idejüket nem sajnálva velünk töltötték a délelőttöt – olvasható a Hevér Lászlóné Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában