Piaci körkép

3 órája

Standokon az ősz slágerei: a sütőtök, a cékla, a fekete retek

Egy őszi borongós októberi reggelen tettünk egy újabb kört az egri piacon. Nem feltétlenül az áraktól, de jobb lett a kedvünk a színektől és a választéktól.

Barta Katalin

Őszi ízek, illatok az egri piacon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hiába méltatlankodom rendszeresen az egri piac árain - mondják az országban az egyik legdrágább - ha a városban van dolgom, ki nem hagynám az itteni sétát. Valami idényzöldség, gyümölcs mindig akad, ami mellett nem lehet elmenni, muszáj venni belőle. Ilyen mostanság a sütőtök, aminek kilóját 250-300 forint között kínálták. A közhiedelem azt tartja, hogy a sütőtök akkor igazán édes, amikor megcsípi az első fagy. Ebben talán van némi igazság, de az árusok szerint a tökéletesen beérett, szép narancssárga termés ugyanazt tudja, mint dércsípte társa.

Sütőtök az egri piacon
Sütőtök az egri piacon
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Vettem mellé friss céklát 400 forintért és egy pár darab fekete retket, szintén négyszázért. Ennyi friss zöldség októberben, majd a téli hónapokban bármikor beiktatható az étrendünkbe, bármilyen formában, és valljuk be, nem borítja fel a havi költségvetésünket. 

Más a helyzet a gyümölcsökkel. A szőlő kilója 1200 forint alatt nem kapható, a körtefélék is súrolják a kilónkénti ezer forintos lélektani határt, almát láttunk 500 forintért, de nyolcszázért is kapható. A citrusfélék ideje még nem jött el. Bár kapható narancs, mandarin, még kissé savanyú az árához képest, ráadásul messziről is érkeznek, s amíg friss hazai gyümölcs kerülhet az asztalunkra, érdemesebb ezekből válogatni. Jól járhatunk most a paprikákkal. Rengeteg fajta van, a pár napos bőséges csapadéknak köszönhetően pedig az ára sem veszélyes. 5-600 forintért is vehetünk egy kilónyit.  

Nem tudtam ellenállni a friss zsenge csemege kukoricának, amelynek csöve még mindig 200 forint körül van. Ennyi volt nyáron is. Rácsodálkoztam az egészséges, idei dióbélre. Ennek kilója most 5-6000 forint. Ez sajnos előrevetíti a karácsonyi bejgli várható költségét is.  Ahogy sötétülnek és rövidülnek a napok, úgy fogynak szervezetünk tartalékai, s gyengül immunrendszerünk. Jó, ha tudjuk, a hazai, megfizethető idényzöldségekkel sokat tehetünk egészségünkért.

A sárgarépa ára alaposan kilőtt a tavalyi évhez képest. Kilója legalább nyolcszáz forint, a gyökérzöldséget  sem adják ezerötszáz forintnál olcsóbban. A karalábé, a zeller darabja 4-500 forint. Fürtös uborkát is kínálnak még, ennek az ára 900 forinttól indul kilónként.

Állandó vendég lett a friss magyar füge is a hazai piacokon, amit korábban legfeljebb aszalt formában vásárolhattuk meg. Ezt darabonként adják, jellemzően 80-100 forintért. Az egyik őstermelőtől megtudtuk, kertjében két, öt éve ültetett fügebokor is jól érzi magát, és jól átvészeli a magyar teleket, ha egy kicsit bebugyolálja őket a fagyok előtt. Évente kétszer szüretel a termésből, amiből általában lekvárt készít, hacsak nem eszi meg a család frissen a beérett termést.

Mivel a friss levegőn is kevesebbet tartózkodunk, s a fűtési szezonban a ködös, párás, nyirkos időben ez nem is túl tanácsos a levegő minősége miatt, megnéztük, mit és mennyiért dobhatunk össze a legolcsóbban a napi vitaminszükségletünk pótlására. Mindezt ki is próbáltuk, s beiktattuk a napi étrendbe. Napi kb. ezer forintból megoldható.

A nagy kedvencünk ilyentájt a sütőtök, ami sütve, főve, levesnek, köretnek is tökéletes. 

A másik favoritunk a fekete retek, ami rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Stimulálja és erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe kiválasztását, ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint a fekete retek leve az egyetlen, amely képes "elmorzsolni" és feloldani az epekövet. Egy kilóért most 4-500 forintot kérnek. Elég néhány darabot lereszelni, egy kicsit megsózni, és állni hagyni pár percig. Kitűnő kísérője egy szelet zsíros vagy vajas kenyérnek is. Vigyázat! Egy kicsit büdös! Ha nagyobb mennyiséget készítünk, tartsuk lehetőleg lefedve a szabadban.

Harmadik olcsó kedvencünk a cékla, ami ugyancsak megfizethető. Pár száz forintért mérik kilóját. Nagy mennyiségben találhatók benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, valamint A-, C- és B6-vitamin. Saláták tökéletes kiegészítője. Sülve, főve, egy kis mézzel megbolondítva tökéletes köret húsokhoz, ha van gyümölcscentrifugánk, a leve is aranyat ér egy kis narancslével, almalével kombinálva. 

Átmelegít, táplál, egészséges  

Hoztunk egy receptet a mindmegette.hu oldalról, ami könnyű, egészséges, és minden asztalon megállja a helyét. Ez a sütőtökös, csirkés meleg saláta.

Íme a recept:

Hozzávalók: 30 dkg csirkemell, 20 dkg sütőtök, 2 gerezd fokhagyma, 3 levél zsálya, só, bors,  2 ek olívaolaj, vaj, 20 dkg mangold, de a spenót is megteszi..

Elkészítés: A csirkemellet három-négy részre felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A vajon először megpirítju a fokhagymákat, amikor azok megsültek, kivesszük a serpenyőből. A fokhagymás zsiradékon arany színűre sütjük a csirkemelleket, ügyelve arra, hogy ne száradjanak ki. Amikor a hús elkészült, kivesszük a serpenyőből, és ugyanazon a zsiradékon puhára sütjük a felkockázott sütőtököt. Amíg a sütőtök puhul, addig a mángold leveleket megmossuk, a vizet felitatjuk papírtörlővel, ha szükséges, akkor fél tenyérnyi darabokra tépkedjük. Ha a sütőtök kellemesen puha, akkor aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből. A salátát összekeverjük a sütőtökkel, a tetejére helyezzük a pirított csirkemelldarabokat. Meghintjük frissen szeletelt zsályával, rádobjuk a sült fokhagymát felszeletelve, ha szükséges meglocsoljuk olívaolajjal és melegen tálaljuk.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában